Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Milyen telünk lesz?

2014.09.29. sielok.hu

Milyen telünk lesz? - tesszük fel mi is és teszik fel nekünk is gyakran ezt a kérdést. A napokban egy hazai sípálya üzemeltetőjével beszélgettünk, aki bizonygatta, hogy saját megfigyelése alapján, egy esős nyár után várhatóan egy hóban gazdag tél köszönt ránk. Utánakérdeztünk, hogy tényleg van-e ilyen összefüggés.
Az előző tél hazánkban valóban szokatlanul enyhe volt, alig láttunk idehaza havat. Szlovákia szintén hóhiánytól szenvedett, miközben Ausztria déli részei és Olaszország síterepei elmerültek a rekordméretű havazásokban.

Vajon milyen lesz a következő tél? Meg lehet ezt előre jósolni? Kérdéseinkre Cséki Gergő, az Időkép.hu meteorológusa válaszolt.

Milyen tényezők határozzák meg, hogy az adott évben milyen télre számíthatunk?

Azt, hogy egy adott nyár/ősz után milyen télre számíthatunk, leginkább a sarki és sarkköri jég-, illetve hótakaró őszi hónapok folyamán megkezdődő gyarapodásának mértéke határozza meg. Ha a növekedés üteme nagyobb, több hideg levegő képes felhalmozódni, mely nagyobb eséllyel szakadhat le térségünk irányába.

A sok nyári eső vajon sok vagy kevés havat valószínűsít a télre?

A nyári csapadék mennyiségéből nem következtethetünk egyértelműen a télen esedékes hó mennyiségére. Pl. 1998 nyara is csapadékos volt, de utána télen több helyen is rekordvastagságú hó esett 1999 februárjában.
Hatalmas havazás után tisztítják a háztetőket Livignóban (Kép: CentroMeteoDolomiti)
Hatalmas havazás után tisztítják a háztetőket Livignóban (Kép: CentroMeteoDolomiti)

A laikusok számára egyre kiszámíthatatlanabbnak, szabálytalanabbnak tűnik az időjárás, akár télen, akár nyáron nézzük. A szakemberek is ezt tapasztalják?

Igen, mi szakemberek is tapasztaljuk néha, hogy egy-egy időjárási szituációban (pl. sekély, mediterrán térség felől érkező ciklonok esetében) csökken a meteorológiai modellek megbízhatósága.

Milyen idő és hó várható az idei télre Magyarországon és a környező országokban? Mikor lehet - egyáltalán lehet-e - erre a kérdésre korrekt választ adni?

Erre a kérdésre konkrét választ egyelőre nem tudunk adni, a pontosabb időjárás előrejelzések megbízhatósága ugyanis mindössze 3-5 nap.

KOMMENTEK
minerel | 2014.09.29. 18:16
bárcsak legalább 3-5 nap lenne de olykor még aznapra is mellélőnek :-)
bbartos | 2014.09.30. 08:59
Jó kis cikk...
Rövidített verzió:
Milyen telünk lesz?
Nem tudjuk, sőt senki sem tudja, csak a katicabogarak. :)
Kanyarsíklub Replaci | 2014.09.30. 12:10
A kerti tó halai zabálnak. Tavaly nem így volt. Nekem ez azt jelzi, hogy tartalékolnak a hidegre. Tavaly a földi giliszták még novemberben is fent voltak, enyhe is volt a tél. Figyelni fogom, és majd jelezem, hogy mit tapasztalok.
TZoli | 2014.10.01. 08:04
Pár 10 év, aztán már nem kell találgatni.
sazsolti | 2014.10.04. 20:10
TZoli
Így van. 10 év múlva pontosan meg tudom mondani, milyen tél volt a 2014-15-ös... :-)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ FÓRUM
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.