Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Mindenkinek kötelező a bukósisak egy norvég síterepen

2018.03.05. Bata Attila

Érdekes döntést hozott egy norvég síterep. Első norvég síterepként vezetik be a következő síszezonban a bukósisak kötelező viseletét mindenkinek. Eddig jórészt a gyerekek számára írták elő kötelezően a bukósisak viselését, felnőttek részére eddig nem volt jellemző.
Kép a síterep honlapjáról
Kép a síterep honlapjáról
Hovden Alpinsenter a tíz legjobb norvég síterep közé tartozik. Nemrégen jelentették be, hogy a következő szezontól mindenki köteles bukósisakot viselni a síterep pályáin.

Indoklásuk szerint szezononként 150-en szenvednek fejsérülést síbalesetekben Norvégiában. Az elszenvedett fejsérülések 70%-a elkerülhető lenne a bukósisak használatával.

Felmérések szerint a norvég síterepeken a síelők 85%-a hord bukósisakot. A gyermekek esetében ez a szám 100%.

A síterep tagja a Norvég Síterepek Egyesületének, amely nem ért egyet a javaslattal. Szerintük a kötelező rendelet nem jó ötlet, inkább felvilágosító kampányokkal kellene minél több síelőt és snowboardost rábeszélni a bukósisakra. Más norvég terepek sem tervezik a hasonló rendelet bevezetését.

A bukósisak kötelezővé tétele eléggé megosztja a síelős társadalmat. A bukósisak használata ellen nincs tiltakozás, itt a hangsúly a kötelező viseleten van.

A kötelezővé tétel ellen pro és kontra lehet érveket felhozni, akár felnőttek, akár a gyermekek részére. Ezt most nem tesszük meg, talán a kommentekben megjelenik egy-két markáns vélemény. 
KOMMENTEK
kiskakas8 | 2018.03.05. 08:06
Ez aztán a túlkapás! Túlligehett téma, én teljesen felelslegesnek tartom a bukósisak használatát. Múltkor olvastam egy cikket erről, ezzel az újságíróval tudok egyet érteni, ő meg tudta fogalmazni amit én érzek, gondolok erről:
http://valasz.hu/publi/a-nyugati-ha...nyatlas-uj-szimboluma-127...

idézet a cikkból:
... végképp nem indokolja azt sem semmi, hogy a kék pályán életében először lécre álló középkorú nő (férfi) úgy öltözzön be, mintha amerikai futball-meccsre készülne. Miközben a pálya többi használójához hasonlóan hóekében araszol lefelé, és láthatóan sétasebességnél soha nem fog gyorsabban haladni, vagyis csak abban a valószínűtlen esetben szenvedhetne el fejsérülést, ha ráesik egy lanovka."
keskesonka | 2018.03.05. 09:16
Nyugat hanyatlása...

Erre térj vissza ha hoekezes kozben beledrongyol valaki hátulról 50el. Vagy amikor lefejelsz egy fát. Vagy amikor a 4 éves gyereked véletlen begyorsul és az ijedtség miatt nem ül le hanem belecsattan egy bodeba. Vagy amikor véletlen bekap az el és földhözvag a sid...
százas | 2018.03.05. 09:18
Én már vertem be a fejemet sisakban is és régebben sapkában is, lehet érezni a különbséget. Ettől függetlenül nem értek egyet a kötelező jelleggel. Döntse el a szülő és mindenki maga!
bouquetk | 2018.03.05. 09:51
Szerencsére a gyerekeknél ez már nem a szülő választása.
KKy | 2018.03.05. 09:52
Sziasztok!
Én szeretem a sisakot. Ugyanúgy használom síeléskor, mint gokartozáskor, vagy esetleg biciklin, robogón. Azzal, hogy teljesen felesleges, azért vitatkoznék. Azt hiszem, hogy 15-16 éve síelek. Persze, nem vagyok profi, tudom, későn kezdtem stb. Biztosan ki tudom jelenteni, hogy volt 3-4 alkalom amikor megvédett. Nekem ez megéri. Egyébként komfortos is, soha nem fázik benne a fejem, soha nincs melegem. Megpróbálok mindig körültekintően síelni, ha lehet 80-90 km/h-ig elmegyek, de ha tömeg van, veszélyt érzek, fáradt a lábam lassan megyek. Ettől függetlenül emberek vagyunk, hibázhatunk, ilyenkor szükség lehet rá. Azt is értem, hogy sokan utálják a "kötelező" dolgokat (pl: kék iskolaköpeny a 70-es, 80-as években), és azt is érzem, hogy sokszor túlszabályozzák az életünket. Egyébként azt hogy "ráesik egy lanovka" érdekes kérdés, gondolta volna valaki, hogy a Hungaroringen egy autóból kiszakadt rugó (egyáltalán hogy esett ki) több tíz méter pattogás után fejbe veri Massát.
üdv: KKy
gagaga3210 | 2018.03.05. 09:54
Kiskakas neked nem is kell sisak, napi 10km - 5 felvonozáshoz, 2-3 ora hüttézéshez nem is kell sisak.. divatsielok általában am sem.használnak sisakot
Volfszkin | 2018.03.05. 11:37
Szerintem is jó dolog a sisak, és mint ahogy fentebb is írták, más is lehet a balesetet okozó.
Egyébként meg nem kötelező oda járni síelni.
zombi444 | 2018.03.05. 11:45
Ahogy azt egy síboltos ismerősünk mondta: Előbb utóbb mindenki sisakot fog viselni. Megy ez magától. Az ember látja másokon, gondolja magában nem kell az neki. Aztán az ismerősei közül is vesz valaki, akkor már emberünk is elgondolkodik. Aztán szépen csak megveszi. Egyenlőre én nem hordok sisakot, de a feleségemnek jövőre már veszünk. Ha a fiaim elkezdenek síelni, tuti hogy ők is hordanak majd. Én még tartom magam, de ha minden egyéb felszerelésem meglesz a kívánt színvonalon akkor csak veszek én is egyet. Szerintem ezek alapján teljesen felesleges kötelezővé tenni a sisakot, hisz úgyis az a tendencia hogy egyre többen hordank. Mondjuk teszem azt kötelező lesz ausztriába vagy szlovákiában olyan helyen is ahová az ember ki tud ugrani egy napra is, és ott szembesül vele hogy nem mehet be a pályára sisak nélkül. Akkor költse el az esetleg összekuporgatott pénzét sisakra? Vagy ami mégrosszabb: álljon sorba súlyos félórákat a kölcsönzőnél ahelyett hogy csúszna? Ez megbocsáthatatlan :) Amúgy csak megszokás kérdése. Bár abban is van igazság hogy kicsit túlzásba visszük a biztonság csúcsrajáratását.
zombi444 | 2018.03.05. 11:49
Lassan az embernek már dolgoznia sem szabad, ha nem öltözik be terminátornak... De hogy még a szabadidejében sem nyesheti szét a koponyáját ha ő úgy akarja az már felháborító :)
Konrád Leo | 2018.03.05. 11:50
A rock and roll életérzés koporsójához ez az utolsó szeg...
Azért minden gyerek és felnőtt viseljen sisakot- én is vettem egyet, attól sokkal versenyzősebb a kinézetem:-)
huligan | 2018.03.05. 14:57
Minden felnőtt maga dönti el, hogy visel-e sisakot. Ha valahol kötelező, de nem akar viselni, akkor nem megy oda, vagy szabályt sért. Nincs ebben semmi különös. Túl van ez a téma tolva rendesen...
Sygma | 2018.03.05. 16:06
Pár éve az egyik ismerősömet elkaszálták egy világoskék lökős pályán. Szélen álltunk, hallgattuk az oktatót, amikor egy szerencsétlen nő nekiment szemből, majd együtt zúgtak be a fák közé. Szerencsére volt rajta buksi, mert nagyot csattant a fán a tarkója..
Én azután döntöttem el hogy viselem, amikor Krompán jó alaposan fejbeb* kiszálláskor az egyik visszatérő tárcsa. Azt hittem megpusztulok.
Sörapu. | 2018.03.05. 19:57
Nem értek egyet a sisak kötelezővé tételével. Én azért nem hordok, mert nem áll jól és összenyomja a hajamat, amit reggel 15-20 percig szárítok be. Szeretem ha lobog a hajam a szélben. Ha ezt az én kedvenc pályáimon bevezetnék, biztosan nem járnék oda. A sízés bizony rejt veszélyeket, de aki ügyes, annak nem kell ez a bosszantó kiegészítő. Ha esetleg világszerte kötelezővé tennék és egyszer nekem is kellene egy ilyet hordanom, bizonyosan ragasztanék rá ördögfüleket!
Anna12 | 2018.03.05. 20:38
Nyilván minden ember szabadon szeret döntéseket hozni, de ez nem minden esetben sikerül kompetens módon. A védőfelszerelés - esetünkben a sisak - fontossága vitathatatlan. Én örömmel hordom, biztonságban érzem magam és még a széltől is véd, azóta ritkábban van arcüreggyulladásom. Az én hajamat is összenyomja, de ez itt nem szempont, első a biztonság. Motorkerékpárhoz is kötelező, azt sem szabadon döntjük el, sőt a kerékpártúrákhoz is ajánlott. Városomban pár éve történt, hogy egy egyszerű kerékpározás során a biciklis hölgy nagyot fékezett és átlendült a kormányon. Sisak nem volt rajta, a fejét az aszfaltba ütötte és kómába esett, majd napokkal utána meghalt. Azóta sokkal többen viselünk itt a környéken sisakot.
Kiskakas! Mindenki életében van egy "első pályára állás". Ezek közül reméljük, sokan folytatják majd e szép sportot. Én nem nézném le a középkorú kezdőt, inkább értékelem kitartását és szívből szurkolok neki. A hóekéjéből lesz majd idővel két párhuzamos síléc is és reméljük, a "láthatóan sétasebességnél" igenis fog gyorsabban haladni. Nem mindenkinek adatott meg gyerekkorában az az ajándék, hogy szülei már hároméves korában lécre állították és a téli szüneteit komolyabb pályákon tölthette. Én ismerek pl. szegényebb családokat is, vagy egyszerűen olyanokat, akiknek nem volt lehetőségük a síelésre. Ismersz esetleg te is ilyeneket?
eacsaba | 2018.03.05. 22:24
Amikor több, mint 40 éve kötelezővé tették a biztonsági övet az autókban, az emberek tiltakoztak, hogy korlátozzák őket a szabadságukban, illetve senki nem mondhatja, meg, hogy a saját autójukban bekapcsolják-e vagy nem.
Szerintem 50 év múlva mosolyogni fognak az unokáink, hogy mennyi sportot űzünk bukósisak nélkül, amikor már most tudjuk a statisztikákból, hogy a balesetek jelentős hányada megelőzhető lett volna védőfelszerelés használatával.
Bence46 | 2018.03.06. 05:52
A hiányából adódó sérülések viszont plusz terhet és mentési erőforrást igényelnek. Te sem örünél, ha azért állna a lift 1,5 órát, mert valaki lekoccolta a lábtartót kiszálláskor és ott lett rosszul a felvonónál.

KAPCSOLÓDÓ FÓRUM
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.