Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Mobiltelefonja mentette meg az eltévedt síelőt

2011.12.14. Bata Attila

Mobiltelefonja mentette meg az eltévedt síelőt Az alábbi példából is látszik, nem árt, ha van nálunk mobiltelefon arra az esetre, ha sürgős segítségre van szükségünk a síterepeken. Egy német síelő tévedt el valahol a tiroli hegyekben, és mobiltelefonjának köszönheti, hogy a hegyimentők gyorsan, vagyis időben megtalálták.
Egy negyvenegy éves német síelő a tiroli Serfaus-Fiss-Ladis síterepén síelt a hétfői délutáni hóesésben. A Fiss-hez közeli hegyoldalban egy idő után letért a karbantartott pályáról és a pályán kívüli szabad részeken folytatta a síelését – erős szélben, hófúvásban. A baj akkor történt, amikor az egyik esése után egyik lécét teljesen elvesztette.

Ezután megpróbált gyalog visszajutni a faluba, de a kisebbfajta hóviharban teljesen eltévedt, és amikor a sötétség beköszöntött feladta a reménytelen próbálkozást és értesítette a rendőrséget. A hírforrások nem térnek ki a részletekre, de valószínűleg nem az eltévedt síelő „pontos” helyleírása alapján indultak el a hegyimentők, hanem az ilyen esetekben szokásos módszert alkalmazták, vagyis a hívás helyét pontosan be tudják mérni, és a koordináták alapján a helyszín beazonosítható.

Az eltévedt síelő szerencséjére elég hamar, már este kilenc előtt megtalálták és lehozták a hegyről, így nem kellett az éjszakát a hegyen, a szeles hóviharban töltenie.
KOMMENTEK
zééé | 2011.12.16. 12:22
Valószínűleg bármilyen rádióforrás alkalmas arra, hogy megtaláljanak. Reményeim szerint a mentők fel vannak készülve irányvevővel. Lavina rádiót ugyan nem használunk, de mindig CB-vel megyünk síelni, így pár Km-en belül tudunk egymással is értekezni. Nem tudja valaki: Hóviharban működik a GPS?
huncut123 | 2011.12.17. 18:20
Autós GPS nagy hóesésbe működött, de annak biztos nagyobb a vevő teljesítménye mint a telefonban lévőknek.
Kálóczy Péter | 2011.12.18. 16:59
CB, GPS nem pótolja a lavinarádiót. Ha olyan helyen síelsz hogy szükséged lehet rá, akkor ne ezen spórolj. Persze nem olcsó, és értelme csak úgy van, ha mindenkinél van a csoportban, (lehetőleg szondával, és lapáttal együtt.) hiszen elsősorban arra jó, hogy a társaid megtaláljanak időben, ugyanis mire a hegyimentők megérkeznek, addigra te jó eséllyel halott vagy a hó alatt.
Eltévedésnél egy relatíve filléres, akár kabátzseben elférő csomag izofólia és egy iránytű megmentheti az életed.
Mobiltelefon tényleg nagy dolog, rengeteg életet mentett már meg ilyen körülmények között, de ettől még nem jó ám csak rá támaszkodni. Az izofólia és az iránytű nem drága, nem nehéz vagy kényelmetlen, és tuti nem merül le, vagy ázik be.

h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.