Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Csütörtöktől ismét kinyit a Mölltal-gleccser Karintiában

2011.06.21. Bata Attila

Június Európában a gleccsersíelés hónapja, a gleccserek egy része most nyit ki, másik része most zár be, nem is olyan könnyű követni a nyitva tartásokat. Az idei hihetetlen havazásnak köszönhetően Amerikában még mindig lehet síelni, a déli részen pedig nem mindenhol akar megérkezni a nagy havazás.
A héten újabb sítereppel gyarapszik a nyitva tartó osztrák és európai gleccserek száma. A május 16-i zárást követően csütörtöktől ismét lehet síelni a Mölltal-gleccseren. Az ilyenkor szokásos műszaki felülvizsgálat véget ért, és már csak a hóviszonyoktól függ, hogy meddig lehet síelni a nyáron. A síterep legfelül 320 centiméter vastag hóval és összesen 12,5 kilométer síelhető pályával nyit az első napon.

Általánosságban nézve a magashegyi hóviszonyokat Ausztriában, nem a legbiztatóbb a helyzet. Például vészesen kevés hó van a Stubai-gleccser környékén, most nem a hóágyúzott pályákról beszélünk. Csak kevéssel jobb a helyzet, hogy ne hasonlítsuk az idei állapotokat a 2003-as vagy 2007-es katasztrofális szezonhoz. Stubai még ezen a héten nyitva tart, de már csak június 26-ig lehet síelni. Hintertux kivételével a többi tiroli gleccser is zárva van jelenleg. A hozzánk közelebbi két gleccser, Dachstein és Kaprun, továbbra is üzemel.

Vasárnapi kép a francia Grande Motte gleccseren (Tignes)
Vasárnapi kép a francia Grande Motte gleccseren (Tignes)

Franciaország

Tavaly utoljára, az idén elsőként, június 11-én nyitott ki Val d’ Isere felső része, de ez az a síterep, amely sosem a hosszú nyitvatartásáról volt híres. Az előző hétvégén indult be a két francia nagyágyú, Tignes, és Les 2 Alpes.

Hihetetlen szerencséjük van a franciáknak, de főleg a Grande Motte gleccsernek Tignes felett. Havazás szempontjából az egész szezon a béka legendás testrésze alatt volt, de a június eleji havazás 80 cm friss havat hozott a gleccserre. Csak az arányok kedvéért: egész szezonban nem hullott ennyi hó egyszerre. A kérdés, hogy meddig tart ki a frissen hullott hó és várható-e még utánpótlás? Az eddigi hóhelyzetet figyelembe véve nem tennék nagy téteket arra, hogy itt nyár végéig kitart a hó.

Olaszország

Olaszország a havazás mennyiségét tekintve jó szezont zárt, így nagyobb gond egyelőre nincs a gleccsereken. A nyitva tartó gleccserek száma szinte hetente változik. Sokáig az egész szezonban üzemelő Presena-gleccser tartotta a frontot, majd május végén megkezdte a szokásos nyári műszakát a Stelvio-gleccser is.

Július 11. óta már a dél-tiroli Schnalstal-gleccser (Val Senales) is üzemel. Az előző hétvégén lehetett utoljára síelni a Presena-gleccseren, ahol hamarosan ismét leterítik a védőfóliákat. A negyedik nyáron is üzemelő gleccser megnyitójára még egy kicsit várni kell. A tervek szerint július 2-től lehet síelni Zermatt olasz oldalán, a Cervinia feletti Plateau Rosa pályáin.

Észak-Amerika

Lehet, hogy ami Európából hiányzott hó az mind az USA-ban, vagy inkább Kaliforniában esett le? Tudtuk, hogy La Nina év lesz, de nehéz felfogni, hogy a július 4-i, hosszú hétvégés nemzeti ünnepre nyolc síterep marad még nyitva, és ebből csak egy van gleccseren!

Öt kaliforniai síterep (Alpine Meadows, Squaw Valley, Sugar Bowl, Kirkwood és Mammoth Mountain), egy oregoni (Timberline), egy colorádói (Arapahoe Basin) és a Utah-államban található Snowbird annyi havat kapott az idén, hogy július 4-ig kitart. Sőt, néhány terep még ennél is tovább szeretne nyitva maradni!

Déli-félteke

Nem a legjobb hírek érkeznek a Föld déli féltekéről, ahol ilyenkor már lassan beindulnak a síliftek. Új-Zélandon hiába várják a nagy havazást, egyre több síterep volt kénytelen elhalasztani a tervezet szezonkezdetet. Valamivel jobb a helyzet a szomszédos Ausztráliában, itt már jelentősebb mértékben hullott eddig hó és a hőmérséklet is kegyesebb a síelőkhöz.

Elég aggasztó a helyzet Dél-Amerikában, a chilei vulkánkitörések miatt 30-40 cm vastag hamu lepte el a síterepeket.
KOMMENTEK

Szállástippek
Alpenhotel Badmeister csillagcsillagcsillag
Az Alpenhotel Badmesister a mölltali síterephez legközelebbi szálloda. Kellemes környezetben, nagy parkkal, félpanziós ellátással és számos wellness szolgáltatással (panorámaszauna, finn szauna, gőzfürdő, relax szoba) várja vendégeit!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Alpenblick Panzió
Hangulatos, kényelmes, családbarát panzió és apartmanház a gleccser sífelvonójától csupán 7 km-re, Flattach városkában. Az ingyenes síbusz megállója a háztól 70 méterre áll meg.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Kärntnerhof csillagcsillagcsillag
Mallnitz központjában helyezkedik el a 3 csillagos Hotel Kärntnerhof, melynek felújított 2-4 ágyas hotelszobái és 2-10 személyes apartmanjai kényelmes szálláshelyet kínálnak. Ingyenes szauna és infrakabin használat!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.