Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hiányzik a természetes hó a Dolomitokból

2016.02.02. Bata Attila

Olaszországban a Dolomitok hegyeit szokatlan aszály sújtja a tél kezdete óta. A kopár hegyek mutatják a hóhiányt, de nemcsak hó, hanem bármilyen más formájú csapadék is alig hullott eddig ebben a szezonban. Az alábbi ábrák azt mutatják, hogy mennyi az idei szezon lemaradása, adóssága eddig a hótermésben.
Közel kétéves emlék, amikor 2014-ben akkora hó hullott, sok síterepen csak a gyertyaláng világított, amíg a havazás miatt kidőlt fákat eltávolították a villanyoszlopok közül. Az egyik legrosszabb szezon eddig az idei. Például hét éve nem hullott ilyen kevés eső.

Kronplatz webkamera: a pályákon van hó, síelni lehet
Kronplatz webkamera: a pályákon van hó, síelni lehet
Sok helyen a fehér karácsony is elmaradt, a síelőknek csak a műhavas pályák maradtak. Azt feltétlenül el kell ismerni, hogy az itteni pályakezelők szinte csodát műveltek, hogy ilyen körülmények között is lehet síelni. Azonban az is kérdéses, hogy az említett csapadékhiány miatt mennyi maradt a tározókban.

Kronplatz webkamera: a pályákon van hó, síelni lehet
Kronplatz webkamera: a pályákon van hó, síelni lehet
Nemcsak a mesterséges tározók, hanem a tavak és a folyók szintje is nagyon alacsonyan van. A Pó folyó egyes szakaszain négy méterrel alacsonyabb a vízszint az ilyenkor szokásosnál.

Az Olasz-Alpokban telepített ARPAV mérőrendszer évek óta méri a hóvastagságot, a beillesztett ábrák ezen a számokon alapulnak. A legtöbb hó a Dolomitokban a Col de Baldi (1900 m) mérőállomáson hullott. Az október 1. óta mostanáig lehullott 104 cm azonban időarányosan is nagyon kevésnek tűnik a két évvel ezelőtt mért 649 centiméterhez képest. *

A jó hír az, hogy a hét közepén kisebb mennyiségű (10-30 cm) hó hullhat végre ezen a részen is. A hétvégére pedig újabb, még ennél is nagyobb havazások érhetik el az Olasz-Alpokot. A mostani előrejelzések szerint a következő közepéig akár 1 méter is hullhat 2000 méter felett.

*A táblázatban a szezon mindig október 1-én kezdődik. Tehát a 2015-ös év 2014. október 1-től 2015. szeptember 30-ig tart. A 2016-os év jelenlegi utolsó mért napja január 30.
KOMMENTEK
gyf | 2016.02.02. 11:50
Sajnos, így igaz! Jó hír a sok rossz között, hogy a pályamunkások minden reggel tükörsima pályákat varázsolnak a bahavazott helyekre.
Nagy Péter /Bundi/ | 2016.02.02. 18:52
Kedves Batus! Nagy kérés lenne, hogy az Olaszországról szóló hírek ne állandóan negatív tartalommal jelenjenek meg!!! Jelentem, hogy a Dolomitok egy részén a mostani hóviszonyok közepette is tudnak olyan pályákat csinálni, amit Ausztriában még jó hóviszonyok közepette sem!!!! Ha mindenképpen időjárásos cikket kell írni, akkor nyugodtan megírhatod, hogy nagy valószínűséggel eső fog esni Ausztriában az elkövetkező napokban 2000 méter alatt (és mint tudjuk a pályák nagy része ez alatt van). Bocsánat és az is kimaradt, hogy az elmúlt héten is volt egy kis eső arra felé.
szkítatom | 2016.02.02. 19:39
Kedves Nagy Péter!
Jelentem vasárnap érkeztünk haza Tirol tartományból és kiváló pályákkal találkoztunk. Minden reggelre gyönyörűen meg volt csinálva.
Az időjárásról meg szerintem egyik ország sem tehet..
Bata Attila | 2016.02.02. 19:51
Kedves Bundi!
Nagy kérés lenne, ha nem szelektíven kicsemegéznél valamit, és igazából még meg is erősíted, ami benne is van, hogy ennek ellenére jók a pályák.

Ausztriát általában nem én írom, de például Svájcban 2000 alatt esett az eső, amiről tegnap sikerült tájékoztatnom másokat is.

Értem én, hogy nem a legjobb a helyzet, de ezért nem a hírvivőt kell lelőni.
Gentiana | 2016.02.02. 20:20
Csatlakozva az előttem szólókhoz, én is megerősíthetem, hogy Olaszországban a pályamunkások varázslók! Most jöttünk haza Madonna di Campiglio-ból, ahol szinte az összes pálya üzemelt, kiváló minőségben! Több mint egy évtized tapasztalatából elmondhatom, hogy még sosem kellett csalódnom bennük, nem véletlenül jövünk minden évben vissza....
golo | 2016.02.02. 20:46
Bundi! Tájékozódj, mielőtt hülyeséget írsz! "nagy valószínűséggel eső fog esni Ausztriában az elkövetkező napokban 2000 méter alatt"

Szerencsére nem.

Holnap (szerda) a magasban erős lehűlés, 2000m-en a reggeli 0 fokról délutánra -6, -9 fokra hűl a levegő. Kiterjedt havazás várható, amely délutántól megerősödik, hóhatár 300-700m-en, azaz a völgyekben.

Csütörtökön erős ÉNy-i áramlás, délutántól újabb havazás, hóhatár 700m.

Pénteken is lehet még havazás, a hóhatár 700-1300m. Szombaton átmenetileg szárazabb idő, majd vasárnaptól dél felől várható újabb havazás, a hóhatár 700-1300m. Ebből már a Déli-Alpok is kapni fog havat.

h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.