Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Nem lesz lengyel-szlovák téli olimpia 2022-ben

2014.05.26. Bata Attila

A hétvégi népszavazáson a krakkói lakosok leszavazták, hogy a város 2022-ben téli olimpiát rendezzen. A népszavazás döntése kötelező érvényű a városvezetés részére, így a lengyelek visszalépnek a pályázattól. Ezzel az is eldőlt, hogy a tervezett társrendező, Szlovákia is olimpia nélkül marad.
A hétvégén a krakkói önkormányzat kihasználta, hogy a városlakóknak az uniós szavazás miatt amúgy is az urnákhoz kellett járulniuk, a krakkóiaknak egyéb, a várossal kapcsolatos fontos kérdésekben is kikérték a véleményét. Többek közt abban is, hogy pályázzanak-e a 2022-es téli olimpia megrendezésére.

Ahogy a Gazeta Kraków írja, a krakkóiak 35,96%-a véleményt nyilvánított, és közel 70%-uk (69,72%) nemmel szavazott az olimpia kérdésében. A szavazás 30% feletti részvétel esetén érvényes, és kötelező érvényű a város számára. Ezek után nem is volt kérdéses, hogy a város ma bejelentette, hogy visszalép a 2022-es olimpia pályázatától.

Ez a kép már nem aktuális...
Ez a kép már nem aktuális...
Ez az olimpia lassan már a népszavazások olimpiája lesz. Először a svájciak utasították el népszavazáson a jelentkezést, majd később a müncheni polgárok mondtak nemet a pályázatra. Tavaly szeptemberben Osló (Norvégia) szűken, kb. 30 ezer több igen szavazattal, 55%-45%-os arányban szavazott a rendezés mellett. Nem sokkal a jelentkezés végső határideje előtt a svédek érezték úgy, hogy nem kérnek a magas költségekkel járó rendezésből.

Mivel Lengyelországban nem lehetett volna megrendezni az alpesi versenyeket, ezért ezekre Szlovákiában, az Alacsony-Tátrában, Chopokon került volna sor. A látványos akrobatikai és parallel versenyeket a Magas-Tátra mellett tervezték megrendezni. A lengyelek visszalépésével értelemszerűen a szlovák rendezésből sem lesz semmi.

Mostantól már csak négy város, Almati (Kazahsztán), Peking (Kína), Lviv (Ukrajna) és Osló (Norvégia) maradt versenyben. A végleges döntést a rendezés jogáról 2015. július 31-én Kuala Lumpurban hozza majd meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Grandhotel Jasna csillagcsillagcsillagcsillag
Chopok észak egyik "legleg" szállodája közvetlenül a sípályák mellett, 50 méterre a kabinos lift állomásától! 1-4 fős szobák standard és deluxe felszereltséggel. Wellness: medence, szaunák, gőzfürdő, kültéri melegvizes jacuzzik!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Chata Zázvor
Skandináv típusú, fából épült turistaszállás Chopok/Jasná sípályáinak déli oldalától 1300 méterre. Szobák közös fürdőszobával és apartmanok saját fürdővel. Szolgáltatások: reggeli, bár/étterem, társalgószoba, sítároló, síkölcsönző, parkoló.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Srdiecko csillagcsillagcsillag
A 2018-ban felújított Srdiečko (Szívecske) hegyi szálloda egyike a kevés pályaszállásoknak Chopok déli oldalán! A wellness központtal rendelkező hotel a 4-üléses Srdiečko völgyállomástól 50 m-re várja vendégeit modern szobáival.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.