Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Nooormális? Oszlop tetejéről lestoppolta a kabinost

2014.07.23. Bata Attila

Néha azt hiszem, hogy már semmin sem kellene meglepődnöm, de ez most sem sikerült. Egy 18 évesnek nem volt kedve gyalogolni, felmászott a kabinos lift 30 méter magas oszlopára, majd megpróbálta lestoppolni a liftet. Kapott is segítséget, csak nem úgy, ahogy szerette volna. Nagyon drága kaland lett.
Csodálatos hétvégének örülhettek a kirándulók a németországi Mittenwald közelében. A képeslapokra való táj és a gyönyörű időjárás ezreket csalt ki a hegyekbe egy kis túrázásra. Egy négyfős társaság is túrázni indult, de ebből az egyik hamar megunta és szokatlan módon szeretett volna visszatérni a völgybe.

Hans Gehrz, a Karwendell lifttársaság alkalmazottja a síterep kabinos liftjével indult fel a hegyre szombaton, hogy a látogatók rohamától egyre jobban fáradó kollégáját leváltsa. Amint a lift elérte a második tartóoszlopot, megesküdött volna, hogy hangokat hallott (Helló, állj!), de hiába nézett, amerre csak tudott, nem látott senkit. Miután felért a hegyre, nem hagyta nyugodni az eset, a következő lifttel visszaindult és az eset helyszínén leállította a liftet.

Valószínűleg rémálmában sem gondolt volna arra, hogy kb. 1800 méteres magasságban, egy vékony, 30 méter magas tartóoszlop tetejéről egy 18 éves „túrázó” szól hozzá. A fiatal túrázó azt szerette volna, ha Gehrz egyszerűen kinyitja a kabin ajtaját, ő pedig bemászik a kabinba és már indulhatnak is lefelé.

Kép: Karwendell lifttársaság
Kép: Karwendell lifttársaság
Az alkalmazott azonban nem így döntött. A szabályzat szerint értesítette a hegyimentőket, akik helikopterrel és egy mentőegységgel elindultak a túrázóért. Ezt el is mondta a bajbajutottnak, aki erre elindult lefelé az oszlopon, de a mentőcsapat hamar megérkezett és helikopterrel levitték a völgybe.

A hegyimentők vezetője szerint az esetnek komoly anyagi vonzatai is lesznek. Mivel az illető nem volt sérült és nem volt Alpenverein tagsági biztosítása, így szép kis összeget számláznak ki neki. Először is a helikoptert percenként 48,20 euróért. A mentőcsapat tagjai 650 euróba kerültek, így a mentés végösszege 3500 eurót (kb. 1,1 millió forint) kóstál. Ezen felül, miatta állt félórán keresztül a forgalom, nem lehetett a liftet használni, ezért a lifttársaság további 500 és 1000 euró közötti összeget fog követelni tőle.

Ilyen télen (Kép: Karwendell lifttársaság)
Ilyen télen (Kép: Karwendell lifttársaság)
Később kiderült, írja az Ausburger Allgemeine, hogy a fiatalok az 1518 méteren található Mittenwalder Hüttéből akartak felgyalogolni a hegyre. Annak ellenére, hogy a hütte tulajdonosa le akarta őket erről beszélni, amikor meglátta a szegényes felszerelésüket, leginkább a magashegyi túrázásra teljesen alkalmatlan vékony cipőjüket. Mégis elindultak, de a negyedik elég gyenge kondiban volt és útközben feladta. Ekkor jött az ötlet a stoppolásra, amely így utólag elég drága mulatság volt.

KOMMENTEK
csabor | 2014.07.23. 09:17
Ebből a fickóból még kreatív igazgató lesz valahol, akárki meglátja!
Bár az adott időben inkább maligán birtokosnak gondolnám.
mac13 | 2014.07.23. 13:38
Lehet, hogy nem is stoppos, hanem kötéltáncos volt.
A Sóos Lali barátunkat így kellene kigyógyítani a tériszonyából. Majd a Bucsecsben próbáld meg én annak idején adtam Neki ott kiképzést!!!
Pulmy | 2014.07.23. 18:28
Ne félj fiam, a bátorítót előtte beveszem....
maci-laci | 2014.07.24. 09:08
A kérdésre válaszolva: NEM !!
Az idióta jelző jutott eszembe.
Stani | 2014.07.24. 10:08
hatalmas :) bár kérdés, hogy az élmény megért-e ennyi pénzt, én inkább heli síelni mentem volna belőle :)
maci-laci | 2014.07.24. 23:09
Van ami megfizethetetlen. Többire ott a Master Card :D
csabor | 2014.07.27. 11:17
Mac13!

Tőlem is megkapta a kiképzést! (majd még ismétlő képzést is kap)

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.