Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Olaszország: a tavalyi volt a 2. leghavasabb tél

2014.08.20. Bata Attila

Akik az év elején Olaszországban síeltek, főleg a középső és keleti részeken, sokáig emlékezni fognak a méteres magasságú hóra. A legújabb statisztikák szerint a 2013/2014-es szezon 1930 óta a második legtöbb havat hozta. A csapadékos időjárás a nyáron is folytatódott.
Az ANSA hírügynökség jelentése szerint egyedül a hírhedten nagy havazást hozó 1950/1951-es szezonban hullott több hó, a „tavalyi hónál” Olaszországban. Ezzel együtt a tavalyi szezonban a lavinák száma is megemelkedett, ilyen sokat még nem számoltak össze a nyolcvanas évek óta.

San Martino di Castrozza - a február elejei helyzet
Érdekesség, hogy ez a hatalmas mennyiségű hó egy viszonylag enyhe időszakban terítette be az olasz Alpokot, amikor a három téli hónap átlaghőmérséklete 1,7 fokkal meghaladta a sokéves átlagot.

Három méter hó a tetőn (Kép: CentroMeteoDolomiti)
Három méter hó a tetőn (Kép: CentroMeteoDolomiti)
A csapadékos időjárás a nyáron is folytatódott, sok bosszúságot és bevételkiesést okozva a magashegységek idegenforgalmának. A nagy hó télen ugyan jól mutatott a képeken, de a síterepek sokszor megközelíthetetlenek voltak a lezárt utakon, vagy a lifteket kellett sokszor leállítani az időjárás vagy lavinaveszély miatt.

A balszerencsés tél után a nyár sem sokkal jobb a szállásadók szempontjából. Szinte állandóan esik az eső, egyes hírek szerint Piemont tartományban már csak a tavalyi bevételek 50%-ára számítanak a vendéglátók. Sokan az utolsó pillanatokban mondták le a szállásaikat a rossz idő miatt. Sajnos az augusztusi nagy olasz szabadságolási időszak sem hozott több vendéget, ekkor is túl sok volt az eső.

KOMMENTEK
Stani | 2014.08.21. 09:49
A nagy hóból még nyárra is maradt, a Déli-Alpok hegyei a tengerről nézve szokatlanul hosszú ideig voltak havasak, ezt a képet június végén csináltam a Trieszti-öbölből:

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd....net/hphotos-ak-xpf1/v/t1....

ezeket május közepén Porecből:

https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net.../hphotos-xaf1/v/t1.0-9/10...

és

https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net.../hphotos-xfp1/t1.0-9/1033...

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.