Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Olimpia 2010: megnyitó és lesikló verseny előtt

2010.02.12. Bata Attila

Olimpia 2010: megnyitó és lesikló verseny előtt Helyi idő szerint péntek este – magyar idő szerint szombat hajnalban – tartják a Téli Olimpia hivatalos nyitóünnepségét, amelyre a téli seregszemlék történetében először egy hatalmas fedett csarnokban kerül sor. Szombaton már a férfi lesiklók várva várt versenyét rendezik meg, ha az időjárás is úgy akarja.
Káprázatos nyitóünnepséget ígérnek a kanadaiak, amelyet a kitartó nézők hajnal háromtól az m2 vagy az Eurosport élő közvetítésében is követhetnek. A kanadai kormány 20 millió dollárral járult hozzá a megnyitó 40 millió kanadai dolláros (7,5 milliárd forintos) költségeihez. A nyitó- és záróünnepség megvalósításán a kanadai kulturális élet körülbelül 100 kiválósága munkálkodott. A megnyitót, először a történelemben, a hatvanezer néző befogadására alkalmas, fedett, BC Place stadionban tartják. Az ünnepségen 80 nemzet 3500 sportolója vesz részt. Sokan kíváncsiak az utolsó fáklyavivő személyére, a kanadai sajtó biztos benne, hogy az egykori jégkorong legendát, Wayne Gretzky-t érheti ez a megtiszteltetés.

A versenyek edzései már zajlanak, az igazi rajongóknak felhívjuk a figyelmét arra, hogy az Eurosport gyakran az edzéseket is közvetíti, mint pl. péntek este fél kilenckor a férfi lesiklás második edzését. Az első hivatalos edzést szerdán tartották volna, de a nagy köd miatt csak a versenyzők fele tudott lejönni a pályán. A legnagyobb izgalmat egy felbukkanó hiúz okozta, kicsit sétált egyet a célban, majd egy hirtelen ugrással távozott, a nézők, de főleg a versenyzők legnagyobb megrökönyödése mellett.

Az első (fél) edzést a svájci Cuche nyerte, míg a tegnap megtartott igazi első edzést az osztrák Michael Walchhofer nyerte. Érdekesség, hogy a szezon futamaihoz képest jobban szerepelnek eddig az amerikai és kanadai síelők. A verseny előtti kötelező második edzést pénteken tartják (Eurosport 20:30) és utána jöhet a szombati verseny, amelyre magyar idő szerint este kerül sor. A hölgyek a szuperkombináció edzését tartották volna tegnap, de a nagy köd miatt csak ketten tudtak lejönni a pályán, közülük is az amerikai Stacey Cook akkorát bukott az egyik ugrató után, hogy helikopterrel kellett kórházba szállítani. A hölgyek vasárnap versenyeznének, feltéve, ha pénteken és szombaton meg tudják tartani az edzéseket.

Már korábban is írtuk, hogy Whistlerben az időjárás kiszámíthatatlan, főleg a köd. Korábban rendeztek itt Világkupa versenyeket, de három egymást követő évben a nagy köd miatt az összes futamot törölni kellett. Azóta, a köd miatt, száműzték az itteni futamokat a versenynaptárból. Sokan attól is tartanak, hogy köd jelentősen befolyásolja majd az eredményeket, a változó köd miatt egyes síelők rosszabb körülmények között jöhetnek majd le a lejtőn, ahol minden századmásodperc számítani fog.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.