Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Olimpia: Szőcs Emőke ezúttal sífutásban indul

2018.02.07. MTI

Szőcs Emőke ugyan Phjongcshangban másodszor szerepelhet téli olimpián, de van benne hiányérzet, hogy Szocsival ellentétben nem sílövészetban, hanem sífutásban áll majd rajthoz.
Szőcs Emőke sífutó edz a phjongcshangi Alpensia Sífutó Központban 2018. február 7-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Szőcs Emőke sífutó edz a phjongcshangi Alpensia Sífutó Központban 2018. február 7-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
"Hiányzik a fegyverem" - jelentette ki az MTI-nek szerdai edzése előtt a csíkszeredai születésű sportoló. "Jobban kedvelem a biatlont, mert a lövészet miatt összetettebb és izgalmasabb számomra".

A 32 éves síző szerint sílövészetben egyre nehezebb kvótához jutni kis nemzetből. Erre példaként hozta fel, hogy bár a bolgár riválisait többször megelőzte a versenyeken, de négyen együtt több pontot gyűjtöttek nála, mert ő egyedül volt, ezáltal ők jutottak kvótákhoz. Magyarország 38 év után először nem szerzett indulási jogot biatlonban. Hozzátette, hogy a dél-koreai játékok után marad a sílövészetnél.

Mint biatlonos, hozzá a szabadstílus áll közelebb, ezért nem indul egyéni sprintben, mivel az a szám ezúttal klasszikus stílusú lesz Phjongcshangban. A szabadstílusú 10 kilométeren érdekelt Szőcs Emőke az ötkarikás elvárásait illetően úgy fogalmazott, nem helyezésben és időben gondolkodik, elsősorban az a célja, hogy a hasonló körülmények között készülő kis nemzetek képviselőit megelőzze.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
"A sífutás és a sílövészet is bizonyos részben technikai sport. Tíz kilométeren akár két percet is jelenthet az a különbség, hogy ki milyen lécet és vaxot használ" - árulta el Szőcs, aki összehasonlításként megemlítette, hogy bár Szocsiban csak egy, most már kétbőröndnyi vax áll a rendelkezésükre, de a norvégok például több konténernyi felszereléssel érkeztek. "Ha zavarnának a különbségek, akkor itt sem lennék. Vannak dolgok, amelyek szerintem feleslegesek és nekem nem lenne rájuk szükségem, de a megfelelő léc és vax rendkívül fontos. Ha a léc nem csúszik megfelelően, akkor sokkal több energiát használ el a versenyző, azaz hamarabb fárad el."

Szőcs 12 pár léccel érkezett Phjongcshangba, ahol a rendkívül alacsony, helyenként mínusz 15 Celsius-fok alatti hőmérséklet miatt a hideg hóra való lécet használja, de mint mondta, eddig nem vált be teljesen, így a másik ilyen típusút is kipróbálja majd. Megjegyezte, kiváló minőségű a pálya és mivel folyamatosan nagyon hideg van, így nem kell mindig alkalmazkodni a változó hóhoz, ez megkönnyíti a helyzetüket.

"Olyan hideg van, hogy a kutya eltörik a kanyarban" - idézett egy csíkszeredai mondást az ott született Szőcs Emőke, de hozzátette, ő szereti a dermesztő hideget. Az olimpiai falut jobbnak tartja, mint ami Szocsiban volt, mivel ezúttal a sílövők és sífutók is a többi sízővel együtt laknak.

A második olimpiájára készülő Szőcs Emőke jövő csütörtökön szerepel majd Phjongcshangban.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.