Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Olimpia: az oroszok megnézték a piztali hóágyúcsodát

2010.07.27. Bata Attila

Olimpia: az oroszok megnézték a piztali hóágyúcsodát A 2014-os olimpiai játékok orosz szervezői a múlt héten az ausztriai Pitztal gleccserén jártak egy kis tanulmányúton, ahol a síterep egyik szenzációját, az akár 30 fokban is havat készítő IDE gépet tanulmányozták. Érthető, ha az oroszok biztosra akarnak menni a legváratlanabb hóhiány esetén is.
Huszonöt fős, magas szintű orosz bizottság tett látogatást az osztrák Alpokban, köztük az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke és helyettese. Érdeklődésük célja a tavaly üzembe állított hókészítő gép volt, amely szokatlanul enyhe (akár meleg) körülmények között is képes havat gyártani, igaz ennek megfelelő költségekkel is jár az üzemeltetése.

Az idei olimpia, de számos egyéb téli verseny előtt is jelentős gondot okoz, ha az időjárás nem kedvez a szervezőknek. Hóhiány esetén még lehet a hóágyúkat segítségül hívni, de tartósan enyhe időjárás esetén már a hóágyúkat sem lehet beindítani, mint az idén Vancouverben. Az oroszok szeretnék elkerülni a verseny előtti felesleges izgalmakat, ezért komolyan fontolgatják, hogy az akár 30 fokos melegben is működő géppel készítenének havat az olimpia alpesi és északi versenyeinek színhelyein.

Volt olyan, aki ki is próbálta a műhavat...
Volt olyan, aki ki is próbálta a műhavat...
A hókészítő gépet gyártó és a látogatást szervező izraeli cég komoly reményt fűz ahhoz, hogy a 2014-es olimpián havat gyártsanak. Jelenleg Európában két gleccseren - Zermatt és Pitztal - működik ez a kissé drága megoldás.

Pitztal síterepén az idén szeptember elsején indítják be hivatalosan is a hókészítő gépet, így az október végén nyitó gleccserekkel szemben a tiroliak egy kis előnyhöz juthatnak a csodagépnek köszönhetően.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.