Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Plose, Dolomitok: 10 perccel gyorsabb az új lift

2017.02.03. Bata Attila

Az eredeti tervek szerint karácsony előtt tervezték átadni az olaszországi Dolomitokban található Plose síterepén az új, tízszemélyes kabinos liftet. Úgy látszik, az Alpokban sem mennek mindig simán a dolgok, de szerencsére többé már nem kell várni, az előző hétvégén a nagyközönség birtokba vehette az új liftet.
Kép az átadási ünnepségről
Kép az átadási ünnepségről
Ebben a hónapban még többször is beszámolunk majd a Dolomitok hatalmas fejlesztéseiről. Csak Dél-Tirolban az idei szezonban 10 új liftet adták át, közülük csak az egyik a Plose síterepén található 10 személyes Pfannspitze kabinos.

Az új lift a hasonló nevű, 2468 méteres csúcsra visz fel. Nem új útvonalról van szó, hanem korábbi liftek cseréjéről. Az új kabinos útvonalán eddig két külön ülőlift közlekedett. Az új lift az adatok szerint 4 perc 46 másodperc alatt teszi meg a teljes utat, amely a korábbi két lifttel 15 percig tartott. Menetenként 10 perccel többet lehet síelni a környék pályáin, valószínűleg népszerű lesz az új kabinos.

A két régi lift nyomvonalát 24 oszlop tartotta, ezt 11-re csökkentették. A régi liftek összesen 226 ülést hurcoltak magukkal, most ez megoldották 35 panorámás kabinnal. Az új lift kapacitása 1800 utas óránként. A 4,46 m/s sebességgel (16 km/óra) sebességgel haladó kabinok 554 méteres szintkülönbséget tesznek meg az 1600 méteres úton.

Érdekesség, hogy a hegyállomás nagy része a föld alá került, csak a drótkötelet hajtó berendezések láthatóak a föld felett. Az új lift nyáron is üzemel majd, várja a környező hegyekbe igyekvő túrázókat.

Az átadási ünnepségen a környező település (Brixen) polgármestere elmondta, hogy hamarosan befejezik a hatalmas víztároló megépítését is, amellyel a stabil hóágyúzás és a síterep jövője is biztosítottnak tűnik. 
KOMMENTEK
TZoli | 2017.02.03. 09:29
Valle Isarco vagy Eisacktal, az Isarco völgye Dél-Tirolban. Régi osztrák terület, a monarchia szétesése után a nagyhatalmak Olaszországhoz csatolták. Itt minden kétnyelvű. A város is, Bressanone avagy Brixen. Nem tévesztendő össze a Brixental osztrák, Tiroli síterep városával. Az olaszok mindent megtesznek, hogy beintegrálják. A legutolsó dobás, ami nagy felháborodást keltett, hogy az egyébként autonómia státuszt kapott Dél-Tirolt unios követelmények miatt összevonják más tartományokkal. Ezáltal kisebbítve a német nyelvű etnikumot.
TZoli | 2017.02.03. 09:35
A Pfannspitze a Plose síterepén a hátsó részen helyezkedik el. Nagyon jókat síeltünk itt. Mivel kiesik a felkapott és könnyebben elérhető, St Andra vagy St Andren-i nagy kabinos résztől, itt mindig jóval kevesebben voltak. Igaz itt a napnak is jobban kitett pályák vannak, pl az alsó része márciusban már dél körül olvadt.
százas | 2017.02.03. 23:06
A székelyekkel is ezt tervezik az internacionalista-globalisták

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.