Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Putyin új olimpiai sportágat akar szánkózásban

2014.11.07. Bata Attila

Az orosz elnök megígérte és támogatja a fiatal orosz sportolók ötletét, hogy vegyék fel a természetes pályán (vagyis domboldalban) rendezett szánkóversenyeket is az ötkarikás játékok programjára. Csak szólunk, hogy ebben a számban, a szomszédban, Mariazellben rendeznek világbajnokságot januárban.
Sokan azt hiszik, hogy a versenyszánkózás kizárólag jégteknőben zajlik, ahogy az olimpiákon látjuk. Ugyanott, ahol a bob vagy a skeleton versenyeket is rendezik. Ezekkel, a mesterséges pályán rendezett versenyekkel szemben, léteznek természetes pályán rendezett versenyek is, amelyek közelebb állnak a hobbiszánkózáshoz.

A természetes szánkózás pályájának egyszerű kritériumai vannak. Legyen benne egy balos és egy jobbos kanyar, egy éles kanyar, egyenes szakasz és egy kanyarkombináció. Természetesen egy átlagos pálya nem ilyen, van ahol 30-40 kanyart is beépítenek a pályába. A pályának minimum 3 méter szélesnek kell lennie, a hegyoldal vízszintesen nem lejthet, a pálya átlagos lejtése nem haladhatja meg a 13%-ot, a legmeredekebb szakasz pedig a 25%-ot. Az előírások szerint a pálya hossza 800 és 1200 méter között legyen.

Ilyen élőben, összefoglaló egy világkupa versenyről
A világban számos természetes szánkópálya létezik, például a közelben Ausztriában is. Aki testközelből szeretné megnézni ezt a sportot, vagy akár kipróbálni, annak a közeli Mariazell síterepét (is) ajánljuk, ahol 2015. január 15. és 18. között a sportág világbajnokságát rendezik.

A világbajnokságra 20 országból érkeznek majd résztvevők. A négynapos viadal csúcspontja a férfiak egyéni versenye lesz majd, amelyet villanyfény mellett, este rendeznek majd meg. Ebben a sportban kétüléses és együléses versenyeket rendeznek.

Putyin vonzódása ehhez a sporthoz több szempontból is érthető. Az oroszok rendkívül sikeresek ebben a sportban, a sportág világkupa sorozatát is ők szponzorálják. Az orosz női szánkós, a 11-szeres világkupa győztes (ebből az utolsó kilenc évben megszakítás nélkül) Jekatyerina Lavrentyeva a sportág ikonja. Ahhoz, hogy a sportág az olimpián szerepeljen nagyobb ismertség, több résztvevő és még sok egyéb dolog kell, de Putyin azt is elmondta, hogy nem számít azonnali eredményre, amikor leül tárgyalni a Nemzetközi Olimpiai Bizottság illetékeseivel. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Waldhäuschen apartman
2023-ban felújított romantikus 60 nm-es házikó az Erlaufsee közelében, az erdő szélén, a Bartelbauer Gasthof üzemeltetésében. A Gasthof és a Mariazell-St. Sebastian-i sípálya 1,9 km-re található a házikótól.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Magnus Klause csillagcsillagcsillag
A felújított hotel Mariazellben, a Fő téren helyezkedik el, 250 méterre Mariazell-Bürgeralpe és kb. 3 km-re Gemeindealpe síterepétől. Igényesen berendezett egy- két és többágyas szobák reggelivel, vagy félpanzióval.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Aktivhotel Weisser Hirsch csillagcsillagcsillagcsillag
A szálloda Mariazell központjában, 150 méterre az új kiskabinos lifttől, 55 szobával, wellness részleggel várja Vendégeit. Egyágyas, kétágyas, családi vagy akár összenyitható szobák is foglalhatók, büféreggelivel vagy félpanziós ellátással.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.