Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Rég nem látott havazás okoz gondokat Dél-Amerikában

2017.07.17. Bata Attila

Dél-Amerika síelés szempontjából két legfontosabb országában, Argentínában és Chilében már júniusban megkezdődött az idei síszezon. Az utóbbi napokban érkezett hideghullám friss havat hozott a hegyekbe, de olyan helyeken is havazott, ahol évek óta nem láttak havat.
Valle Nevado (Chile) síterepe: porhavat hozott a hétvége
Valle Nevado (Chile) síterepe: porhavat hozott a hétvége
Santiago (de Chile), a főváros 521 méter magasan fekszik. Télen általában 1500 méter magasan van a havazás határa, a meteorológiai intézet statisztikája szerint legutóbb 10 éve érkezett nagyobb havazás a városba, vagyis olyan, amely után valamennyire megmaradt a hó. Most ennél is több érkezett a napok óta tartó hideghullám miatt. A havazás nagyságát már sokan az 1971-es katasztrófához hasonlítják. A főváros nincs felkészülve ekkora havazásra, most is közel 280 ezer ember maradt áram nélkül.

Teleférico Cerro Otto
Teleférico Cerro Otto
Argentínában is havazott, a déli síterepeken bőven hullott hó. Bariloche településen, ahol a havazás miatt le kellett zárni a repülőteret, megdőlt a hidegrekord. Mínusz 22,4 fokot mértek, amely az 1963-as rekordnál bizonyult 1,3 fokkal hidegebbnek.

A közlekedés akadozott mindkét országban. Sokan indultak a hegyekbe "havat látni", őket a helyi rendőrség próbálta erről lebeszélni, vagy hasznos tanácsokat adni azoknak, akiket nem lehetett eltántorítani. A két ország határán összesen 32 határátkelőt kellett ideiglenesen lezárni a havazás miatt.

Cerro Batea Mahuida síterepe, 120 cm hó a csúcson
Cerro Batea Mahuida síterepe, 120 cm hó a csúcson
Dél-Amerikában az idén csak egy síterepen építettek új liftet, Nevados de Chillán síterepén adtak át egy háromszemélyes liftet. A síterepek inkább a pályamunkákra koncentráltak. Számos új pályát építettek vagy szélesítettek ki. Másik fontos fejlesztési irány a hóágyúzás fejlesztése volt. Érdekesség, hogy a két ország síterepeit a legnagyobb számban a brazilok keresik fel, ezért sok síterepen tárt karokkal várják a portugálul beszélő síoktatókat.



Santiago: a meccs is elmaradt a havazás miatt


Behavazott repülőtér
KOMMENTEK

h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.