Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Rekord: hegyikerékpárral 223 km/órával a sípályán

2015.03.30. Bata Attila

A francia Éric Barone a hétvégén világcsúcsot döntött speciális hegyikerékpárjával. Ezúttal Vars síterepének meredek hegyoldalában száguldott le és 223,3 km/órás sebességével megdöntötte régi rekordját, amelyet korábban egy másik francia síterepen, Les Arcs pályáján ért el.
Éric Barone a hegyikerékpáros száguldás egyik emblematikus alakja. 1994 óta döntögeti a gyorsasági rekordokat, amelyek közül kettőt is ő tart napjainkban. A havon elért legnagyobb sebesség rekordját eddig 222,22 km/órával tartotta, ezt javította meg a hétvégén. Hómentes terepen (jellemzően aprókavicson) is ő tartja az érvényes csúcsot 172 km/órás sebességgel.

A hétvégi rekord: 233,3 km/óra
Ezen a pályán, ahol most rekordot döntött, a gyorsasági síelők is szívesen próbálkoznak, sílécen már 254 km/óra körül jár a rekord. Hegyikerékpárban és síelésben is két kategóriában tartják nyilván a rekordokat. Az egyikben a „gyári” felszereléssel elért eredményeket jegyzik, míg a másodikba a speciálisan átalakított sporteszközök tartoznak. Barone az utóbbival, egy speciálisan átalakított kerékpárral és felszereléssel (ruházat, sisak) versenyzett.

A most 55 éves Barone utóbbi próbálkozásait az alábbi kisfilm foglalja össze. 2002-ben, amikor a nicaraguai vulkán, a Cerro Negro oldalában döngetett le, hatalmasat bukott. A 172 km/órás rekordot még közvetlenül a bukása előtt érte el. Akkor megfogadta, hogy a jövőben csak havon próbálkozik.

Korábban a gyári kerékpárral elért rekordot is ő tartotta (163 km/óra), ezt azonban az osztrák Marcus Stöckl megjavította 2011-ben 164,95 km/órára.

Éric Barone az előző havas rekordot még egy másik francia síterep, Les Arcs pályáján érte el. A rekord megdöntése az utóbbi három évben vált Barone elsődleges céljává, amely eddig nem sikerült neki. A szombati csúcsdöntésre, Vars síterepén közel nyolc hónapon keresztül készült.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.