Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Az egész világ elbúcsúzott az osztrák sílegendától

2009.08.30. Bata Attila

Az egész világ elbúcsúzott az osztrák sílegendától Szombaton délelőtt zuhogó esőben temették el az osztrákok valaha élt legnagyobb síbajnokát. A háromszoros olimpiai és hétszeres világbajnok Toni Sailer temetésén megjelent számos korábbi és jelenlegi síbajnok is, a temetést az osztrák állami televízió egyenes adásban közvetítette.
Toni Sailer hasonló formátumú sportoló az osztrákoknak, mint nekünk Papp László vagy Puskás Ferenc. Ezt jól mutatja, hogy az osztrákok 1999-ben megválasztották az előző évszázad osztrák sportolójának. Halála az összes osztrák sportrajongót lesújtotta. A temetési szertartást stílusosan a kitzbüheli versenypálya céljában tartották, hiszen Sailer visszavonulása után hosszú évekig versenyigazgatója volt a világ egyik leghíresebb versenyének.

A szertartás délelőtt 11 órakor kezdődött el. A hatalmas esőzés ellenére körülbelül ezren vettek végső búcsút Sailertől a helyszínen. Személyesen rótta le tiszteletét a nagy ellenfél, a francia Jean Claude Killy, aki minden idők legjobb síelőjének nevezte az elhunytat. Fejet hajtottak ez egykori vetélytársak, a jelenlegi legjobb osztrák síelők és eljött a jó barát, a németek futballcsászára, Franz Beckenbauer.

Sailer tizenkét éves pályafutása alatt körülbelül 170 versenyt nyert meg. A megnyert címei mellett talán az egyik legnagyobb érdeme, hogy stílusával és edzésmódszereivel forradalmasította a síelést. Technikájával és stílusával jócskán megelőzte a korát. Jellemző, hogy amikor 1956-ban olimpiai bajnok lett az óriás-műlesiklásban 6,2 másodperccel előzte meg a második helyezetett, amely azóta is példa nélküli. Visszavonulása után az osztrák szövetségben dolgozott, és közben megkezdte filmkarrierjét is, számos filmben szerepelt az utóbbi évtizedben. Az utolsó három évben már a halálos kórral harcolt, amely ezen a héten legyőzte őt. Ahogy az utolsó interjújában megfogalmazta, ezekben az években már csak a kórházak között szlalomozott.

Toni Sailer 73 éves korában hunyt el.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Boutique Hotel Bruggwirt csillagcsillagcsillagcsillag
A 4 csillagos Boutique Hotel Bruggwirt St. Johann in Tirol központjában található, 900 m-re a sífelvonótól. Szobái egyedi bútorokkal és dizájnelemekkel berendezettek, egy részük kilátással a kitzbüheli hegyekre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Dorfresort Kitzbühel
Exkluzív apartmanok Kitzbühel és Wilder Kaiser - Brixental között Reit településen. Kutyabarát szállás, több típusú és méretű apartmannal, jól felszerelt konyhával, sítárolóval, wellness részleggel és étteremmel várja vendégeit.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Gasthof Kammerhof
A tradicionális, teljesen felújított panzió felszereltségéhez recepció, étterem (pizzéria), reggeliző-étkező, társalgóhelyiség, parkoló, terasz tartozik. Skiwelt Wilder Kaiser ingyenes síbusszal: 15 perc.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.