Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Semmering-Zauberberg: még nincs szezonkezdet

2017.12.07. Bata Attila

Nagyon rosszul áll az alsó-ausztriai síterep szénája. A nálunk Semmering-Hirschenkogel néven ismert síterepen csőstül jönnek a gondok az utóbbi időben. Jelenleg teljesen bizonytalan, hogy mikor lehet elkezdeni az idei szezont.
Ez egy régebbi kép...
Ez egy régebbi kép...
Évek óta nem látott mennyiségű havat kaptak az alsó-ausztriai síterepek. Örülhetnek a tartomány síelői és síterep üzemeltetői. A következő hétvégén már számos síterep megkezdi a szezont, kivéve Hirschenkogelt, ahol egyre több probléma nehezíti az üzemkezdést.

A kívülálló nem sokat láthat a mostani helyzetből. A pályán vastagon áll a természetes hó, ehhez jön még kb. 30 hóágyú folyamatos teljesítménye. A gondok már korábban kezdődtek, egy ideje figyeljük őket mi is. A jelenlegi helyzetet az alábbiakban írjuk le, változások után frissítjük a cikket.

Az ukrán hátterű Panhans-Holding Grouphoz a síterep mellett számos idegenforgalmi (főleg szálláshelyek) létesítmény került az elmúlt időszakban. A beígért milliós fejlesztésekből nem lett semmi. A sítereppel kapcsolatban nem is a fejlesztés, ami nagyon hiányzott az idén, hanem a fenntartás.
Kívülről nem látszik semmi, új ratrak érkezett a héten
Kívülről nem látszik semmi, új ratrak érkezett a héten
A síterep infrastruktúráját ellenőrző szervek komoly hiányosságokat tártak fel az év közepén. Például a liftek beindítását is megtiltották, amíg a szükséges javításokat el nem végzik. November 30-án tartották az utolsó ellenőrzést, amelyen a síterep átment. A komoly hibákat kijavították, pl. a kabinos lift drótkötelét kicserélték, csak néhány apróbb probléma maradt, ettől még kezdődhetne a szezon, de mégis minden bizonytalan.

A gond az, hogy az áldatlan állapotok miatt a dolgozók nagy része, a legfőbb menedzserrel együtt felmondott, most nincsen elég alkalmazott a síterepen. Sem az ukránok, sem a helyiek nem tudják megmondani, hogy mikor kezdődhet a szezon.

Ebben a káoszban érkezett meg múlt héten a tartomány ajánlata: hosszútávon átvennék a síterep üzemeltetését. Ez teljesen megszokott Alsó-Ausztriában, a síterepek nagy részét a tartomány külön erre a célra létrehozott cége üzemelteti. Évekkel ezelőtt Hochkar csődje után is ők dobtak mentőövet a síterepnek. Az ukránok tegnap válaszoltak és nem kértek az ajánlatból.
A tavalyi világkupa futam
A tavalyi világkupa futam
További gond, amely miatt a síterep nem nyithat ki, hogy elavult a pénzügyi rendszere. A pénztár és a beléptető rendszer működése nem felelt meg a 2017 áprilisában bevezetett pénzügyi szabályoknak.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a kétévente rendezett világkupa futamokat csak jövőre rendeznék meg. Minden páros számú év december végén a Zauberbergen versenyeznek a világ legjobb női síelői. Ezek után az Osztrák Sí Szövetség is fokozott érdeklődéssel figyeli, hogy mi lesz a sítereppel.

FONTOS!

A félreértések elkerülése érdekében nem árt tisztázni, hogy a legtöbb magyar síelő mindkét Semmering környéki síterepet Semmering néven azonosítja. Jelen esetben az alsó-ausztriai Hirschenkogel van bajban. A stájerországi Stuhleck oldalán minden rendben, ott már a szezon is elkezdődött.

A fejleményeket figyeljük, reméljük hamarosan rendeződik a síterep sorsa.
KOMMENTEK
csabeszka | 2017.12.07. 10:04
Ezt nem hiszem el, hogy ilyen Au-ban megtörténik. Nyilván nem kaptak fizetést az ukránok meg lenyúlhatták a fejlesztési pénzeket...csak találgatni lehet...hihetetlen tragikommédia
tothlevente | 2017.12.08. 15:16
Ukránoké? Um Gottes Willen!
Vazul86 | 2017.12.10. 14:21
Webkamerán azt látom, hogy megy a csákányos.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Hirschenhof Apartmanház
A 90 férőhelyes apartmanház a Semmering-Stuhleckre vezető négyülős lift alsó állomásától 300 méterre található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Sporthotel am Semmering csillagcsillagcsillag
Semmering - Zauberberg sípályái mellett, Stuhlecktől pedig kb. 6 km-re található ez a 3 csillagos szálloda. Wellness: medence, fitneszterem, szolárium, masszázs.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Althammerhof
Az Althammerhof modern, 60 m²-es jól felszerelt apartmanokat kínál egy családi juhtenyésztő farmon, Semmering-Hirschenkogeltől kb. 13 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.