Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Sí klaszter alapítását tervezik a sísport hazai képviselői

2014.04.17. sielok.hu

Chernel István természetbúvár, ornitológus, a hazai sízés úttörőjének nevét viseli majd az a klaszter, melyet a sísport fejlesztéséért tevékenykedni akarókat egyesíti. Április 9-én a KUBIK közösségi irodában ültek össze a klaszter jövőbeni alapítói, hogy átbeszéljék, milyen célokért akarnak együtt dolgozni.
Becslések szerint szezononként közel 100 milliárd forintot költenek el a magyarok síelésre (ebben benne vannak az utazásra, szállásra, ellátásra, síbérletre és felszerelésre fordított pénzek is) és ennek az összegnek kevesebb mint 10%-a realizálódik belföldön. Ha csak 1 %-kal sikerül növelni a belföldi költést, az volumenében 1 milliárd forint plusz bevételt jelent határainkon belül. Ez a nem jelentéktelen összeg szakmai összefogással még tovább növelhető.
Fehér Gyula ügyvezető  - Lavina-Sport Kft. ( skioutlet.hu )  a tájékoztató moderátora
Fehér Gyula ügyvezető - Lavina-Sport Kft. ( skioutlet.hu ) a tájékoztató moderátora
A sí klaszter alapításával kapcsolatos megbeszélésre Fehér Gyula szervező sikeresen ültette újra közös asztalhoz a sísport hazai képviselőit: itt volt majdnem minden hazai sípálya üzemeltetője, a Síszövetség és a Síoktatók Szövetségének elnöke, a síoktatás és a síszakma ismert képviselői. A program első részében a klaszter fogalmával ismerkedtünk: jogászok és már működő klaszterek képviselői mutatták be, hogyan használható fel ez a szerveződés közös lobbi tevékenységre, marketingre, uniós pályázati források elnyerésére.
Előadó: Németh Balázs Aditus Zrt. Regionális igazgató
Előadó: Németh Balázs Aditus Zrt. Regionális igazgató
A megjelentek érdeklődésüket fejezték ki a téli sport (sísport) turisztikai ágazatban egy klaszter-típusú együttműködés iránt és az alábbiak szerint fogalmazták meg a megalapítandó Chernel István Sí Klaszter céljait. A célok meghatározásakor megjelentek kiemelték azt, hogy a célok felett, mintegy általános (stratégiai) célként jelenik meg a magyar sízők Magyarország, a magyar sípályák felé fordítása, a magyar sízők itthon tartása.
A hazai sípályák - Eplény, Mátraszentistván, Kékestető, Nagyhideghegy, Visegrád és Dobogókő - képviselői egymás mellett foglaltak helyet.
A hazai sípályák - Eplény, Mátraszentistván, Kékestető, Nagyhideghegy, Visegrád és Dobogókő - képviselői egymás mellett foglaltak helyet.
Ezen általános cél keretében az alábbi célok (részcélok) megalkotására került sor:
  • 1.) Az érintett területet szabályozó, illetve döntést hozó állami szervezetekkel kapcsolat kiépítése, normaalkotás beindítása érdekében kezdeményező tevékenység folytatása, norma-tervezetek készítése, társadalmi szervezetekkel stratégiai partnerség fenntartása, érdekképviseleti tevékenység folytatása
    a. a magyar ifjúság sporthoz (elsősorban a téli sportokhoz, a síeléshez) szoktatásával (ideértve a sportos életmód szeretetére nevelést, a rendszeres sportolásra szoktatást) és a sportolás lehetőségének biztosításával a magyar ifjúság egészséges életmódra nevelése érdekében,
    b. a sípályákra vonatkozó szabályozási környezet egységesítése, hatékony, megfelelő szabályozásának biztosítása érdekében.

  • 2.) Egységes kommunikációs stratégiák megvalósítása, széles körű egyéb kommunikációs és marketing együttműködés
    a. a téli sportok (sísport), valamint szezonon kívül az egyéb turisztikai vonzerő népszerűsítése érdekében
    b. a síterületekhez (mint turisztikai látványossághoz) kapcsolódó belföldi turizmus ösztönzése érdekében.

  • 3.) A téli sportokra (sísportra) vonatkozó statisztikai adatok rendszeres elemzése. A fenti célokhoz szükséges konkrét feladatok meghatározása is. Megjelentek megállapodtak abban is, hogy javaslatokat tesznek olyan rövid távú feladatok megvalósításra, amelyet álláspontjuk szerint megvalósítani képesek, pl. kérdőív kitöltésével felmérni a keresleti oldalt, megvizsgálni a síoktatás lehetőségeit a Nemzeti Alaptanterv szempontjából, környezetvédelmi szabályozás áttekintése, összhang érdekében jogszabály-tervezetek előkészítése, kapcsolatfelvétel a szabályozókkal stb.
A tájékoztató végén 12 szervezet ( Kft; szövetség, alapítvány) képviselője kézjegyével ellátta a Chernel István Sí Klaszter alapításáról szóló szándéknyilatkozatot
A tájékoztató végén 12 szervezet ( Kft; szövetség, alapítvány) képviselője kézjegyével ellátta a Chernel István Sí Klaszter alapításáról szóló szándéknyilatkozatot
A fenti célok véglegesítése és pontos kidolgozása a klaszter megalapításig megtörténik. Közös cél a klaszter megalapítása utáni egy éven belül legalább három közös projekt megvalósítása. A projektekre vonatkozóan több terv, ötlet is felmerült. A tájékoztató végén összesen 12 szervezet képviselője írta alá azt a szándéknyilatkozatot, melyben a sí klaszter megalapítása mellett elköteleződött. Ugyanakkor az alapító felek nyitottak további klaszter tagok befogadására.

Az észrevételeket, javaslatokat a létrehozandó közös google-groups e-mailcímre kell megküldeni. Megjelentek rögzítették, hogy a Chernel István Sí Klaszter jogi formájaként az egyesületi forma mellett döntöttek, a klaszter-menedzseri feladatokat – az alapítók jóváhagyását követően – a Group of SMARTS Consulting Kft. (képviseletében: dr. Csete Szabolcs ügyvezető) látja el. A jogi dokumentumok elkészítése, egyeztetése után az alakuló ülés időpontja (várhatóan) 2014. május 14. napja 17 óra (helyszín: Magyar Sport Háza, 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.)
KOMMENTEK
WéberF | 2014.04.19. 15:35
Már az is szép, hogy a magyarországi sípályák üzemeltetői nem konkurenciát, hanem együttműködési lehetőséget látnak! WFeri

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
KAPCSOLÓDÓ FÓRUMOK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.