Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hova mehetünk síelni az Alpokban októberben?

2011.10.05. Bata Attila

Hova mehetünk síelni az Alpokban októberben? Október az egyik legkiszámíthatatlanabb hónap a síelés szempontjából. Az Alpokban maradnak a gleccserek, amelyek nyitását ilyenkor még nagyban befolyásolja a szeszélyes októberi időjárás. Egy rövid összefoglaló azoknak, akik már nem bírnak magukkal és már októberben is mennének síelni.

Ausztria

Vitathatatlanul itt találjuk a legtöbb működő gleccserterepet októberben, és elérhetőség szempontjából is az osztrák terepek a legkedvezőbbek. Már szeptember óta lehet az összes tiroli gleccseren (Hintertux, Sölden, Pitztal, Kaunertal és Stubai) síelni, ehhez jött még jeges és kopott pályáival a karintiai Mölltal-gleccser. Hétvégén várhatóan nagy havazás teríti be az osztrák hegyeket, így friss hóval, de jobban mondva, inkább cudar hóviharral kezdődhet meg az idei szezon a kapruni Kitzsteinhorn-gleccseren, valamint a Schladminghoz közeli Dachstein pályáin. A jelenlegi kapruni tervek szerint szombat reggel indulna a szezon, Dachstein-on a Superpark nyílhat meg megfelelő hóviszonyok esetén.

Sölden külön is érdekes lehet októberben, hiszen itt 22-23-án már Világkupa futamokat rendeznek. A szervezőknek már nem kell aggódniuk a meleg miatt, hiszen hétvégén az időjárást mindent elrendezhet. A szervezők péntektől nagy havazással és komoly hideggel számolnak, de biztos, ami biztos, a pálya melletti 17 hóágyút is beindítják péntektől. Jövő héttől már 20 fő készíti elő a pályát, éjszaka pedig megállás nélkül mennek majd a hóágyúk. Tíz nappal a verseny előtt már negyvenen dolgoznak az előkészületeken, ekkor már a hobbisíelők is korlátozottan síelhetnek a gleccseren.

Olaszország

Bár a legtöbb síterep Ausztriában üzemel, hóminőség tekintetében az olasz terepek fele is jól áll. Itt a Stelvio-hágó és Val Senales (Schnalstal) már most is üzemel, előző méteres hóval, az utóbbi kicsit kevesebbel, de a hétvégén Dél-Tirolban is legalább 30-40 cm friss havat várnak, így itt akár megduplázódhat a hóréteg. A Tonale-gleccseren a letakart hórétegen kívül még nem sok nyoma van a hónak, itt csak október 29-re tervezik a nyitást, hasonlóan a negyedik olasz terephez, Cerviniahoz.

Franciaország

Franciaországban az előző hétvégén kezdődött el az idei szezon, a Tignes feletti Grande Motte gleccseren már lehet síelni, de a Park csak október 22-től használható. Ugyanezen a napon nyit ki Les 2 Alpes, a szokásos hódeszkás fesztivált rendezik meg, majd szintén a szokásoknak megfelelően, utána azonnal be is zárnak. Szóval, jó sokáig csak Tignes marad Franciaországban, a tervek szerint november 19-én nyit Val Thorens, és ugyanezen a napon bátorkodik a Pireneusokban, 1600 méteren található Les Angles is elkezdeni a szezont.

Svájc

Az örökké nyitva tartó Zermatt és a „majdnem örökösen” nyitva tartó Saas Fee síelhető egyelőre Svájcban. Az Engelberg feletti Titlis-gleccser talán megnyílhat a mostani hétvégén, de ehhez még lesz egy-két szava az időjárásnak is. A negyedik svájci gleccser, a St Moritz-hoz közeli Diavolezza előreláthatóan október 22-én kezdi a szezont.

Az előző évek példái mutatják, hogy ritka szerencsés esetben már a közelebbi osztrák síterepeken is lehetett síelni októberben. Például hatalmas havazások után Schladming vagy Ötscher is síelhető volt. Ekkora havazásra most is kevés az esély, bár csodák azért néha-néha történnek. Sokkal fontosabb hónap lesz a november, amikor nagyon kell majd a tartós hideg (a hóágyúzáshoz) és legalább egy kis havazás, hogy egész évben kitartó, jó alapot lehessen tömöríteni a pályákon.

Azért ne feledjük el, hiába van rengeteg hó a pályákon, ha nincs érdeklődés, a liftek nem indulnak be ilyen korán. Ürességtől kongó pályákat egyik üzemeltető sem szeretne látni novemberben. Sőt! Van olyan síterep az idén, pl. Bad Kleinkirchenheim, amely csak közvetlenül karácsonykor nyitna ki az előző évek gyenge előszezoni forgalma miatt.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.