Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Az amerikai síterepek megelőzték a franciákat

2017.01.02. Bata Attila

Bár túl sok jelentősége nincs annak az adatnak, hogy melyik országban síeltek a legtöbbet az előző szezonban (2015/2016), de lehet benne érdekességeket találni. Különösen, ha különböző szezonokat hasonlítunk össze egymással. Elég jól látszik hol volt hó és hol volt hóhiány.
Winter Park Resort - Colorado / USA - Tavaly volt hó bőven
Winter Park Resort - Colorado / USA - Tavaly volt hó bőven
Általában bérletnapokban adják meg, hogy mennyien síelnek egy szezonban. Tehát, ha valaki napijegyet vesz, akkor egy nappal, ha hatnapos bérletet, akkor hat nappal járul hozzá a statisztikához. Aztán az egész ország összes síterepén eladott bérletnapokat összeadják is kijön belőle egy nagy szám és a végső sorrend.

A franciák szorgalmasan publikálták az előző szezonok adatait, nem is csoda, hiszen az elmúlt szezonban Franciaországban síeltek a legtöbben. Ha történelmileg nézzük a dolgot: vagy az USA vagy a franciák szerzik meg az első helyet, és kissé lemaradva, az osztrákok mindig a harmadikok. Utánuk pedig jóval lemaradva jönnek a többiek.

Az amerikaiaknak 2010/11-ben volt fantasztikus telük, akkor 60,5 millió bérletet adtak el, ez abszolút csúcs azóta is. A legjobb francia télnek a 2008/2009-es szezon látszik, az akkori 58,9 milliós csúcsot azóta sem sikerült megdönteniük.

A tavalyi szezon (2015/2016) harmadik helyén Ausztria végzett 49,9 millió nappal, amely 4 százalékos csökkenés az előző szezonhoz képest. A franciák lecsúsztak a második helyre 52 millió nappal, amely mínusz 3 százalék. 2014/2015-höz képest 0,6 százalékkal több napot csúsztak az amerikaiak, így 53,9 millió nappal visszaszerezték az első helyet.

Az európai országoknál nagyon jó látszik a gyenge szezonkezdet miatti visszaesés. A hóhiány eléggé negatív hatással volt az előszezon, a karácsonyi ünnepek és Franciaországban a februári síszünet forgalmára.Karácsonykor a franciák még azért is kampányoltak, hogy a helyiek ne síeljenek, hagyják meg a kevés havat a vendégeknek.

A francia régiók közül csak Savoie (+1%) és Haute-Savoie (+0,1%) tudott jobb eredményt felmutatni. A magyar bulicsoportok déli régiója, Alpes de Sud 8 %-kal csökkent. A Pireneusok vagy megfullad a hóban, vagy nagyon hiányzik, tavaly mínusz 7 százalékkal zártak. Az alacsonyabb régiók kisebb síterepein nagyon rossz volt a szezon: Massif Central (-15%), Jura (-23%). Ezek a síterepek valószínűleg kompenzációt kapnak veszteségeikért a közös kasszából.

Akkor nézzük az amerikai régiókat is, a hozzátartozó államokkal együtt. Itt elsődlegesen annak köszönhető a jó eredmény, hogy a tavalyelőtti katasztrofális tél tavaly nem ismétlődött meg. A legismertebb régió, a Sziklás-hegység (CO, UT, WY, MT, NM és ID) nyolc százalékos plusszal zárt. El lehet képzelni milyen hóhiány lehetett két éve a Pacific Northwest régióban (AK, WA és OR), ha tavaly 142%-ot emelkedtek az eladások. A közel ötmillió eladott bérlet azt jelenti, hogy 38 éve nem volt ilyen remek szezonjuk.

Két éve szintén katasztrofális szezont produkáltak a Pacific Southwest régió (CA, AZ, és NV) síterepei. Bíztató, hogy California síterepei négy aszályos szezon után javulni tudtak végre. Az három itteni állam összesen 53%-os emelkedést hozott össze.

Kicsit ront a képen a keleti országrész teljesítménye, itt rosszabb eredmények születtek a megelőző szezonhoz képest. A bűnös itt is a kevés hó. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.