Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síturistákat várnak a havas afgán lejtőkre

2012.03.12. MTI / sielok.hu

Síturistákat várnak a havas afgán lejtőkre Bámiján valaha Buddha-szobrairól volt híres, amelyeket egy évtizede elpusztítottak a tálibok. A közép-afganisztáni tartomány mostanság a síturizmusban bízik: nemzetközi síversennyel és fesztivállal akarja visszacsalogatni a turistákat a vidékre.
A Bámiján tartomány központjától félórányi autózásra eső hegységben idén rendeztek másodszor síversenyt, de ez az első év, hogy külföldiek is indultak a mezőnyben: a tíz afgán versenyző mellett mintegy húsz más országból érkezett sportoló állt rajthoz. A nemzetközi verseny annak az ambiciózus tervnek a része, amely azt célozta meg, hogy az évtizedekig háború dúlta országban ismét feléledjen az idegenforgalom - olvasható a BBC online híreiben. Bámiján nemcsak a téli sportok szerelmeseinek nyújthat jó szórakozást, hanem adottságai miatt minden évszakban kedvelt célpontja lehet az oda látogatóknak - hangsúlyozta Amir Foladi, az afgán idegenforgalmat népszerűsítő Aga Khan Alapítvány munkatársa. A síturizmusra való felkészülés jegyében helybeliek tucatjai - köztük nők is - tanultak meg síelni, és vettek részt túravezető képzésben. Az ötezer méteres hegyek számos jó terepet kínálnak a lesikláshoz, ám az infrastruktúra még nagyon hiányos. A BBC híradása szerint nincs mentőcsapat, lavinajelző rendszer, és a helyi orvosi ellátás is nagyon alacsony színvonalú. Foladi nem tagadta, hogy akadnak nehézségek, a biztonsági kérdések különösen foglalkoztatják a turizmus-szervezőket. Az ország más részeivel ellentétben Bámijánt 2001 óta elkerülte a háború zaja. A háború előtt a tartomány évente több tízezer turistát vonzott, ám a harcok kirobbanása után teljesen megszűnt az idegenforgalom. A külföldi látogatók az utóbbi évtizedben kezdtek visszaszivárogni, ám a turizmus előtt komoly akadályként tornyosul a fővárosból, Kabulból a vidékre vezető utazás megszervezése. A tartományt csak méregdrága légi járatokkal lehet megközelíteni, amelyek nem alkalmasak nagyobb tömegű turista szállítására. A nyolcórás autóútra viszont a tálibok rajtaütései és az utak állapota miatt senki sem vállalkozik.

"Rengeteg dolog múlik a biztonságon. Nagyon szeretnénk turistabarát tartománnyá válni. Az segítene a gazdaságon, de egyelőre a biztonság a legfontosabb feltétel" - vélekedett egy helybeli bolttulajdonos. A 2013. évi afganisztáni síversenyre az afghanskichallenge.com honlapon lehet jelentkezni. Érdemes elolvasni a verseny szabályait, szerepel benne például, hogy fegyver viselése tilos:) Helyi lakosoknak a nevezés ingyenes, külföldi síelők nevezési díja 500 USD. A befolyó összeget az afgán síturizmus fejlesztésére fordítják.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.