Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tél a nyárban, azaz: sípálya a sivatagban

2011.04.28. Árvay Sándor

A hat esztendeje épült Ski Dubai az arab országok hihetetlen építészeti vállalkozásainak egyike és egyben a sivatag első fedett síarénája. A havas világ több lesiklópályát kínál a hidegre és síelésre vágyó gazdag araboknak, a különleges élményeket kedvelő látogatóknak.
Indiától Ausztráliáig ma már több tucat fedett sípálya található, ahol az év 365 napján hódolhatnak szenvedélyüknek a téli sportok kedvelői. Az első hócsarnok (Snow Dome) a dél-ausztráliai Adelaide városában nyílt meg 1987-ben, akkor még mindössze 120 méter hosszon. Azóta szinte évente felépült egy-két új téli sportcsarnok valahol a világban, a legtöbb Nyugat-Európában. A hollandiai Landgraafban 2002 óta üzemel a világ legnagyobb beltéri síparadicsoma, a 13.000 négyzetméteres SnowWorld. Dél-Afrikában, Japánban, Új-Zélandon, sőt az "igazi" havat soha nem látó dél-indiai Hyderabadban is épült fedett sí- és snowboard pálya. Ami Dubai büszkeségét illeti, a három milliárd dolláros csoda-aréna 85 méter magas – ez 25 emeletnyi magasságnak felel meg. Öt különböző pályát lehet használni. A lejtők közül a leghosszabb 400 méteres, szélességük 80 méter. Nem csak húzóliftek, hanem egy négyszemélyes ülőlift is szállítja a síelőket. Az "alpesi image" szellemében a pályákat olyan kanyarokkal tervezték, hogy – miként az igazi hegyek világában – fentről itt se lehessen látni a lejtő alját. A kétórás jegyért kb. 8.000 forintnak megfelelő összeget kell fizetni, s a belépő ára tartalmazza a síruha és a teljes felszerelés bérleti díját is. A létesítmény befogadóképessége korlátozott, egyszerre 1500 vendég szórakozhat a Mall of the Emirates nevű hatalmas bevásárlóközpontot szomszédságában épült pályákon.
A lábakra telepített óriási lesiklóscső-rendszert négy nemzet építészei tervezték, a lejtőket 50 centi vastag, összesen 6000 tonna súlyú igazi hó borítja. A kint tomboló kánikula ellenére a létesítmény belső hőmérséklete egész évben -1 és -7 Celsius fok között mozog. A 22.500 négyzetméteres, három futballpálya nagyságú területen 60 méter szintkülönbséget kell leküzdeni. A hóágyúk folyamatosan készítik a műhavat, egész éven át téli körülményeket varázsolnak a sivatag közepére.
KOMMENTEK
maci-laci | 2011.05.02. 09:29
http://sielok.hu/forum/viewtopic.ph...p?t=3824
Egy fórumtársunk még beszámolót is írt a tapasztalatairól.
Stani | 2011.05.03. 18:25
Elég komoly járgányok vannak a parkolóban, azért a Tesco előtt nem látunk mindennap ilyesmit, na :)
Utoljára ennyi luxusautót Puerto Banusban láttam, az is tele van arabokkal :)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.