Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szeptemberi hókáosz Ausztriában

2011.09.20. Stánicz Balázs

Szeptemberi hókáosz Ausztriában Lezárt utak, árokba csúszott autók, veszteglő vonatok, akadozó áramellátás. Igazi káoszt okozott Ausztria nyugati felében a korai havazás, Innsbruckban utoljára 75 éve esett hó szeptemberben. A hegyekben helyenként 80-100 cm friss hó fedi a lejtőket.
A markáns hidegfront vasárnap tört be Ausztriába, ekkor még csak Vorarlberg magasabb részein és Tirol gleccserein esett a hó. Az igazi havazás azonban vasárnapról hétfőre virradóra érte el az alpesi országot; az észak felől érkező sarkvidéki eredetű légtömegek összecsaptak a dél felől közeledő nedves képződménnyel, aminek a következménye hókáosz lett Vorarlbergtől Salzburgon keresztül egészen Stájerország nyugati részéig.

Tirol: havazás Innsbruckban, 10 000 ember áram nélkül

A havazás gyorsan és intenzíven haladt kelet felé; a nagy mennyiségű leesett hó alatt kártyavárként dőltek össze a fák; utakra és felsővezetékekre, ezzel folyamatos munkát adva a tűzoltóknak és az áramszolgáltató munkatársainak, akik sokszor a hó miatt alig járható helyekre kényszerültek -gyalogosan- kivonulni.

A vezetékre dőlő fák 3500 háztartásban okoztak áramszünetet, többek közt a Tuxi völgyben is. Akadozott a vasútközlekedés, átmenetileg zárva volt a Brenner-hágó vonala. Az autósokat is kihívás elé állította a szeptemberi tél; lezárták a magasabban futó útvonalakat, így a Felbertauern utat. Megannyi főúton csak hólánccal lehetett közlekedni, a Brenner hágónál nyári gumival esélye sem volt az embereknek átjutni. Sok, dél felől a nyaralásukból hazafelé igyekvő motorost és autóst lepte meg a tiroli havazás. Motorral lehetetlen volt a közlekedés, az autók árokba és egymásnak csúsztak, mivel ilyenkor a legtöbb közlekedő még nyári gumival jár.

Hóesésre ébredtek a tiroli fővárosban, Innsbruckban is, ahol a hóhatár 500 méter alá süllyedt. Innsbruckban az elmúlt száz évben háromszor havazott szeptemberben, utoljára 1936-ban, azaz csaknem 75 éve.

Salzburg: három vasútvonalat zártak le, 30 cm hó a völgyekben

A legtöbb hó Salzburgban esett, a kedd reggeli adatok szerint a Magas-Tauern egyes mérőállomásain közel 90 cm hó hullott. A nagy hó és ennek következtében utakra és vezetékekre dőlő fák itt is megkeserítették a közlekedők életét. A Gastein völgyében öt órát veszteglett a Karintia felé tartó szerelvény, a vasúti kocsik az áramszünet miatt hamar kihűltek, az utasok szerint szibériai körülmények uralkodtak, végül délután három órakor egy dízelmozdony vontatta a szerelvényt a bischofshofeni állomásra, az utasok buszokkal utaztak tovább.

Nem jártak szerencsével Lend és Taxenbach közt közlekedő szerelvények sem, a 150 utast szintén egy dízelmozdony vontatta a bischofshofeni állomásra. A völgyek közül a legtöbb hó Gasteinben esett, itt 30 cm-t mértek; Bad Hofgastein és Bad Gastein közt lezárták a főutat, ugyancsak zárva maradt többek közt a Malta út, a Grossglockner út. Csak hólánccal lehetett megközelíteni számtalan egyéb hágót és utat, így Katschberget is.

Az ÖAMTC tegnap délután téli gumi használatát ajánlotta az A10-es autópálya Pongau és Katschberg alagút közti szakaszán. Fehérbe öltözött a táj Zell am See és Krimml közt is, itt 140 tűzoltó dolgozott egész nap, hogy megszabadítsák az utat az elakadt járművektől és az útra dőlt fáktól.

Nagy hó a gleccsersíterepeken

Nagy hó esett az osztrák gleccsersíterepeken is, Hintertuxon 80 cm, Kaprunban 50-60 cm a frissen esett hó vastagsága.

Ma még télies idő várható, de a völgyekből egyre inkább a hegyekbe húzódik a havazás, holnaptól visszatér az ősz, napos száraz idővel. A következő lehűlés jövő hét második felében jöhet. Jelenleg Hintertuxon és Mölltalon lehet síelni. Holnap, azaz szeptember 21-én nyit Stubai, a hétvégén már Pitztal, Kaunertal és vélhetőleg Kaprun is üzemelni fog.
KOMMENTEK
afuchs007 | 2011.09.20. 11:00
Akkor viszek lécet magammal jövőhéten és meglátogatjuk Hintertuxot :)
toci | 2011.09.20. 18:26
Kaunertal is nyit a szombaton.
Ott 53cm uj ho esett:
http://www.facebook.com/photo.php?f...bid=215898555139517
Stani | 2011.09.20. 19:50
@toci, amikor írtam még nem volt biztos, most frissítve.

plusz két videó a tegnapi havazásról az alábbi linkeken:
http://tvthek.orf.at/programs/70023...-Tirol-heute/episodes/292...
és
http://tvthek.orf.at/programs/70019...-Salzburg-heute/episodes/...

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.