Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szlovákia: káoszt okozott a havazás

2015.01.30. sielok.hu

Országszerte gondokat okoz a közlekedésben az időjárás, rengeteg baleset történt, egyes útszakaszokat lezártak. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet több riasztást is kiadott, további havazásra és erős szélre figyelmeztet.
A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) Közép-Szlovákia északi részére másodfokú riasztást adott ki a várható erős szél miatt. A széllökések sebessége a 25-30 m/s-t (90-110 km/h) is elérheti. Az említett térségre, valamint Nyugat-Szlovákiára, továbbá a Nagyrőcei és a Rimaszombati járásra a várható havazás miatt is másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Helyenként akár 25-40 centiméter hó is hullhat.

A havazás miatt elsőfokú riasztás van érvényben Nyugat- és Közép-Szlovákia több járásában. Ezekben a térségekben az előrejelzések szerint a friss hóréteg vastagsága a 15-25 centimétert is elérheti. Közép-Szlovákiában, illetve a nyugati országrész egyes járásaiban a hótorlaszok és hónyelvek lehetséges kialakulása miatt is figyelmeztetés van érvényben.

A friss, illetve helyenként kásás vagy a járművek által letaposott hó országszerte bonyodalmakat okozott a közlekedés terén. Sokan panaszkodtak a letakarítatlan utak vagy a kialakuló hosszú járműsorok miatt. Sokfelé történtek kisebb-nagyobb balesetek. Révkomárom közelében a reggeli órákban egy gyermekekkel teli busz és egy kamion szenvedett balesetet, de senki nem sérült meg. A Gútáról Révkomárom felé vezető út le volt zárva.

Szintén lezárták a Rozsnyói (Rožňava) járásban található Szoroskői (Soroška) hágót, ahol több tehergépkocsi fordult keresztbe az úttesten. Később az útszakaszt járhatóvá tették.

Pozsony ma
A sűrű havazás a főváros közlekedésében is gondokat okozott. Pozsony város önkormányzata az utak vegyi szórását rendelte el. A Pozsonyi Közlekedési Vállalat (DPB) járatainak többsége késéssel közlekedett, egyes járatok – főként a város dombosabb területein, a Kramáre, a Dlhé diely, a Palisády és a Koliba városrészben – egyáltalán nem jártak. Estére néhány járat kivételével sikerült helyreállítani a tömegközlekedést. Késések azonban továbbra is előfordulnak, eltart egy darabig, amíg ismét menetrend szerint közlekednek majd a buszok.

A rendőrség arra figyelmeztetett, hogy Pozsonyban több útszakasz járhatatlan a tehergépkocsik számára. Egyúttal felszólította a vezetőiket, hogy ne hajtsanak be a fővárosba, járműveiket állítsák le a parkolókban, mivel a magyarországi, ausztriai és csehországi határátkelőkön nem engedélyezik a 7,5 tonna össztömegnél nagyobb járművek áthaladását. Erről Michal Szeiff Pozsony megyei rendőrségi szóvivő adott tájékoztatást.

A pozsonyi Milan Rastislav Štefánik Reptér az erős havazás miatt lezárta a kifutó- és leszállópályákat, de a korlátozást a délutáni órákban feloldották – közölte Veronika Ševčíková, a reptér szóvivője. A Londonból és Milánóból érkező járatokat más repterekre irányították, a Londonba induló járatot törölték. Ševčíková megjegyezte, hogy 11 nehézgép dolgozott, de a sűrű havazás miatt nem voltak képesek eltakarítani a havat a pályákról.

A Dóvali-hágót (Donovaly) telesen lezárták. Korábban a személygépkocsik hólánccal nekivághattak az útszakasznak, de délutánra tovább romlott a helyzet. A Šturec-hágót lezárták a 10 méternél hosszabb tehergépkocsik előtt. A sűrű havazás miatt más hegyi útszakaszokon is problémákat jelentettek. Az Ördöglakodalma-hágó (Čertovica) csak hólánccal járható. A Vernár-hágón négy kamion fordult keresztbe az úttesten. Az I/67-es út Poprád és Rozsnyó között csak személygépkocsik számára járható.

A Nagyszombati kerület útjain folyamatosan dolgoznak a gépek, az utakat hóekékkel tisztítják és szórják – tájékoztatott Andrea Tomašovičová, a Nagyszombati Kerületi Útkarbantartó Vállalat munkatársa. A vállalat felügyelete alá tartozó utak nagy része téli gumikkal járható. Az utakon 5-7 centiméteres kásás, néhány helyen friss vagy letaposott hó található.

A Trencséni kerület több járását és a D1-es autópályát elért erős hóesés miatt Jaroslav Baška megyefőnök segítséget kért a hadseregtől – közölte Martina Balleková, a védelmi minisztérium szóvivője. Elmondta, hogy a válságstáb trencséni ülésén a hadsereg koordinátora is részt vett. Milan Maxim, a szlovák hadsereg vezérkari főnöke szerint a Trencséni kerület egyelőre technikai segítséget, például vontatókat és teherautókat kért. „Ha szükség lesz rá, más kerületek lakosainak is tudunk segíteni. A hadsereg készen áll a szükséges technika és katonák bevetésére is” – erősítette meg Martin Glváč hadügyminiszter.

Nyitra megyében is komoly a helyzet. A megyeszékhely tömegközlekedését szinte megbénította a sűrű havazás. A városi buszok jelentős, néha egyórás késéssel közlekednek – tájékoztatott Vladimír Šimko, a buszokat üzemeltető Arriva Nitra társaság munkatársa. A megyében a helyi járatok a vonalak legnagyobb részén közlekednek, bár a késés akár az egy órát is elérheti. A Nyitra és Abaszállás (Lehota), Radosna (Radošina) és Pöstyén, valamint a Nyitra és Nagylapás (Veľký Lapáš) közötti útszakaszokat lezárták – fűzte hozzá.

A szlovák közszolgálati média ezen az oldalon frissíti az információkat magyarul. 
KOMMENTEK
Laszlo Tabanyi | 2015.01.30. 21:08
Én a 65-ös úton jöttem, az autóút előtt levő benzinkútnál keresztbe fordult egy kamion, egy rendőr terelgette az autókat, de már Martin után voltak elakadt kamionok, a "döcögősön".
Mindez délután 2 körül volt, én kiálltam a kúthoz.
15:30 körül jött két hókotró sózó, és nekiindultak az emelkedőnek. (a kút után van egy erős emelkedő szakasz) 4 óra körül már látható volt, hogy barnul illetve feketedik az út, több buszt kisteherautót felengedtek, gondoltam én is elindulok. A rendőrhöz érve mivel magyar rendszámom volt közölte le van az út zárva tartsak balra az Besztercebányára vezet arra tudok kerülni. Teherautóval volta, 10 kilóméter után visszafordultam, a GPS szerpentines hegyi utat jelzett, itt 10-20 cm volt az úton a takarítatlan hó. A rendőrhöz visszaérve mondtam balra mennék, a rendszámot befedte a hó, mondta csak nyugodtan.
Addigra az út hónedves volt viszonylag jól járható, a Jánoshegyi hágóhoz éppen fel tudtam kaplatni, fent állt a sor, mivel kevés autót engedtek fel nem volt nagy sor. Summázva a rendőrök teljesen összezavarodtak, nem volt forgalomirányítás, nem volt szervezettség, nem volt hótakarítás, káosz volt. A túloldalon is rengeteg elakadt kamion volt kb 15 kilométeres sor alakult ki füstölgő gumik, szakadt hóláncok, stb.
Az autóút sem állt a helyzet magaslatán, jégbordák stb. Ez kb olyan volt mint a mi tavalyi március 15.-énk, a különbség annyi, hogy nekünk nem nemzeti sportunk a síelés.
Chopoker | 2015.01.31. 00:47
Bocs, de nem így van! Az, hogy mi volt délután, azt Te tudod jobban, mert mi este 5h-kor indultunk Bp-ről. Elfogadható útviszonyok voltak Bp-ig, de a Donovaly hágó még zárva, Breznó felé tökéletes út. Csertó felé hókásás út, kidőlt fával fűszerezve. Szél nem volt, a hó súlya okozta a gondot.

Nem lehet összehasonlítani március 15-el a helyzetet, mert akkor a nagy szél okozota a gondot, de itt erről egyenlőre nincs szó. Nagy hó annál inkább!
Szendrei Sándor | 2015.01.31. 08:10
Mi ma mennénk Donovalyba,valaki meg tudja mondani,hogy el tudunk-e jutni a sípályáig?Ha le van zárva a hágó,akkor hogyan?
Bata Attila | 2015.01.31. 09:07
Ha tényleg le van zárva, akkor csak kerülővel, de az is lehet, hogy felesleges, mert a másik oldalról is le van zárva.

Azért tisztítják azt az utat, a személyautókat általában felengedik, akinek ott van szállása azt pedig át szokták engedni. Régen ez volt a rendszer.

Főleg a kamionokat szűrik ki, mert ha egy keresztbe fordul, akkor annyi az útnak.

Én úgy tippelem, hogy most járható az út, inkább az áramszünet a negatív hír, most még nincs áram a síterepen, nem járnak a liftek. Természetesen dolgoznak rajta.
asztalosgy | 2015.01.31. 09:46
fel lehet menni,de lift nem megy

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.