Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Több baleset a síszünet alatt a Magas-Tátrában

2010.02.25. Bata Attila

Több baleset a síszünet alatt a Magas-Tátrában Sajnos, teljesen megszokott jelenségről van szó. Februárban, amikor az iskolák síszünetre küldik a tanulóikat, a pályák zsúfoltabbak leszek, és ilyenkor a balesetek száma jóval meghaladja a szokásos átlagot. Ez mindenhol így van a világon, ezt a tényt erősíti meg a szlovák hegyimentők közleménye is.
A Magas-Tátra síterepein, a szezon többi részében, naponta, átlagosan 5-7 balesethez hívják a hegyi mentőket. Ez a szám már a síszünet első hetében is jelentősen megemelkedett. A múlt héten a szlovák hegyimentők már naponta átlagosan 12-15 riasztást kaptak, amikor a sípályán bajba került síelőkhöz vagy hódeszkásokhoz hívták őket.

A legtöbb esetben a szokásos sérüléseket, húzódásokat, horzsolásokat kellett ellátniuk. Egyre gyakoribbak a bukás utáni arcsérülések, és a legsúlyosabb esetben a kar- vagy lábtörések. A balesetek jelentős része délután következik be, addigra a síelők már fáradtabbak, esetleg az ebédhez fogyasztott alkohol is ronthat a koncentráción, de sokan kisebb figyelemmel síelnek a délutánra jelentősen romló pályákon, mint kora reggel.

Mostanában Szlovákiában is enyhült az idő. A magasabban fekvő részeken este még kifagyhat a hó, de másnap reggel az erős napsütés és az enyhe idő hatására hamar vizesedik a hó. Múlt héten megnyitották az ország egyik legismertebb pályáját a Lomnici-nyeregben, ahol most 50 cm a hóréteg vastagsága a szokásos és kívánatos 2 méter helyett. Az üzemeltetők szerint a pályát mindenki csak saját felelősségére használja, csak a haladó síelőket várják, és ők is jobb, ha felkészülnek a kedvezőtlen pályaviszonyokra, főleg a pálya alján vigyáznak, ahol továbbra is látszanak a kövek.

A Magas-Tátra lengyel oldalán több a hó. A Kasprowy csúcsán 115 cm, a Halas-tónál (Morskie Oko) 56cm vastag a hó. Ezen a részen inkább a lavináktól kell tartani ezekben a napokban. Szlovákiával ellentétben, Lengyelországban télen is szabad használni a magasan fekvő erdei ösvényeket, így itt napok óta a lavinaveszélyre figyelmeztetik a turistákat a Nemzeti Park munkatársai.
KOMMENTEK

Szállástippek
Grandhotel Stary Smokovec csillagcsillagcsillagcsillag
A Budapesttől kb. 270 km-re található szecessziós stílusban épült Grandhotel Stary Smokovec Ótátrafüred központjában található 1.018 méter magasan. A Hrebienok sikló kb. 100 méterre található a hoteltől, és kb. 10 perc alatt érjük el a Tátralomnici sípályát autóval.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grandhotel Praha csillagcsillagcsillagcsillag
A Grandhotel Praha egy több mint 100 éves múlttal rendelkező, ugyanakkor modern és elegáns, minden igényt kielégítő wellness hotel csupán 1 km-re a tátralomnici síközpont völgyállomásától.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Penzion Cikovsky
Teljesen felújított panzió igényes és modern szobákkal és reggelis ellátással a Magas-Tátrában, Tátralomnic sípályáitól 4,5 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.