Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tignes: 45 síelő hét órán át a lift fogságában

2011.12.06. Bata Attila

Tignes: 45 síelő hét órán át a lift fogságában Szombaton újabb kínos incidens történt az egyik legjobb francia síterep, Tignes egyik liftjével. A lift drótkötele kiugrott a tartósínből, a lift azonnal leállt, de a magasban 45 utas himbálózott egyszerre a kabinokban. A hegyimentők hétórás munkával hoztak le mindenkit a liftről – szerencsére épségben.
A történelem ismétli önmagát, ez pedig még gyanúsabbá teszi a dolgokat. A hétvégén a Tignes-i Grande Motte kabinos hibásodott meg, amelyről 45 embert kellett kimenteni. A baleset kísértetiesen hasonlít a 2004. novemberi incidensre, amikor kilencven utast kellett hasonló körülmények között biztonságba helyezni. A közös pont a két balesetben, hogy mindkét alkalommal akkor történt a baleset, amikor hosszas száraz és enyhe időszak után a hirtelen jött hidegben és havazásban üzemelt a lift.

Illusztráció a baleset körülményeiről
Illusztráció a baleset körülményeiről
Komoly drámát élhettek át a bajbajutottak. Sokan már az utolsó csúszáshoz készülődtek szombat délután 16:30-kor, amikor a két hatalmas kabin egyszer csak megállt 3000 méteres magasságban. A felfelé tartó kabinban negyvenen, lefelé öten utaztak. A mentést azonnal megkezdték volna, de a 70 km/órás szél miatt nem lehetett semmit sem tenni egy ideig. Az utasokat csonttá fagyott kötelekkel hozták le a földfelszín felett 40 méter magasan rekedt kabinokból. Szerencsére mindenki megúszta a kalandot, az utolsó utast 23:30-kor sikerült lehozni.

A vizsgálatok megkezdődtek, az időjárás hatásán kívül arra is választ várnak, hogy az idén kicserélt középső oszlop, amelynek a tesztjét nyáron végezték, játszhatott-e szerepet a balesetben. További értesítésig a lift nem közlekedik, amely a lehető legrosszabbkor jön a síterepnek. Szombat óta már rendesen havazik, a hétvégén megnyithat az Espace Killy egy része, a meghibásodott lift környékén nem lesz biztonságos síelni. A síterep nagyon szeretné karácsonyra újra üzembe állítani a nagykabinost.
KOMMENTEK
Xero | 2011.12.06. 00:10
Még jó, hogy január végén ide megyünk. :D
afuchs007 | 2011.12.06. 09:33
Remélem kaptak ingyen bérletet :)
elmo | 2011.12.06. 10:52
Xero, addig rendbe rakják. Legalább most már nagyobb az esélye, hogy semmi gond sem lesz (mivel most tuti alaposan átnéznek majd mindent).
Thisnoall | 2011.12.06. 12:22
Gondolom szezonkezdés előtt is átnéztek mindent.
kri0723 | 2011.12.06. 16:42
szerintem az ingyen bérlet helyett inkább 1 liter forralt bort követeltek :D
Nem lehetett ott valami meleg....
Molnár István | 2011.12.09. 07:57
Szerintem elkérték tőlük az éjszakai sízés árát.
Ja, most vettem észre, hogy nem magyar síterepről van szó....

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.