Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Maze: végre győzelmi mámor!

2011.02.17. Lipiczky Ágnes

Maze: végre győzelmi mámor! Tina Maze megszerezte első világbajnoki aranyérmét. A szlovénok versenyzője női óriásműlesiklásban lett első Garmisch-Partenkirchenben.
Tina Maze. Milyen régóta is halljuk a szlovén versenyző nevét Világkupa-versenyeken (1999-ben szerepelt először Vk-n), világbajnokságokon, olimpiákon. Megbízható, „munkás” síző, aki évről-évre ott toporgott már a siker kapujában, de a nagy diadalt, a győzelmi mámort valahogy sosem tudta átélni. Két világbajnoki (szuperkombináció, 2011, GaPa; óriásműlesiklás, 2009, Val d’Isére) és két olimpiai ezüstérmet (óriásműlesiklás és szuper-G, 2010, Whistler) már a magáénak tudhatott, de a szerencse elkerülte, és a legnagyobbaknak kijáró megtiszteltetést sosem élhette át. 2011. február 17-én azonban eljött az ő nagy pillanata is!

Maze, aki szuperkombinációban már begyűjtött egy ezüstérmet itt Garmisch-Partenkirchenben, megnyerte a női óriásműlesiklást. Maze az első futamban a legjobb időt produkálta, mögötte az olaszok üdvöskéje, az első felnőtt világbajnokságán szereplő Federica Brignone végzett, míg a harmadik helyen a GaPa-ban már két aranyat szerző Elisabeth Görgl állt a sorban. S hogy miként muzsikáltak a szakági Vk legjobbjai? Nos a Vk-éllovas francia Tessa Worley csak a 19., míg az olimpiai bajnok német Viktoria Rebensburg az ötödik helyről várhatta a folytatást.

A második futamban Tessa Worley óriási versenyt produkált, ám ez is kevés volt ahhoz, hogy ledolgozza több mint két másodperces hátrányát Mazéval és Brignonéval szemben. Worley erőfeszítései bronzérmet hoztak a számára, Brignone első világbajnokságán a második lett, míg Maze végre-végre megszerezte Szlovénia első világbajnoki aranyát!

Az osztrák hölgyek számára ez a szám nem hozott fergeteges sikereket, a legjobb tíz közé csak Marlies Schild (8. hely) tudott beférkőzni. Görgl pedig a harmadik helyről visszacsúszott a tizedikre.

Nyilvánvalóan megzavarta őket a szerdai csapatverseny, amely során nem csak az aranyérmet veszítették el a francia válogatottal szemben, de megsérült egyik alapemberük Benjamin Raich is, aki a horvátok elleni párhuzamos óriásműlesikláson bukott nagyot. Raich térdszalagja elszakadt, sípcsontja is megsérült és már túl is van a műtéten, amelyet az innsbrucki klinikán hajtottak végre. Hogy mennyire túlhajszoltak a sízők mostanság, arról legyen elég annyi, hogy az amerikaiak háromszoros összetett Világkupa-győztese Lindsey Vonn visszalépett a további küzdelmektől, és mint korábban beszámoltunk már róla, a horvát Ivica Kostelic is csak az óriásra és a műlesiklásra tér vissza Garmisch-Partenkirchenbe.

És hogy a magyar versenyzők hogyan szerepeltek ezen a napon?
Döme Zsófia az 53. helyet szerezte meg, míg Berecz Anna, Hellner Szelina és Hellner Donáta nem kvalifikálta magát a második felvonásra.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.