Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tirolban épül a világ leggyorsabb sífelvonója

2015.03.03. Bata Attila

Az ausztriai SkiWelt sírégiójában épül fel a világ leggyorsabb sífelvonója. Brixen síterepe úgy döntött, hogy a gyorsaságra helyezi a hangsúlyt, így a mostani négyszemélyes liftet jövőre lecserélik egy nyolcszemélyesre, amely a tervek szerint zabálni fogja majd a sorokat.
A tiroli Brixen im Thale síterepe komoly fejlesztésekkel készül a következő szezonra. A Jochbahn liftre rá sem lehet majd ismerni. Először is a lift hegyállomását jóval magasabban építik meg a jelenleginél, a mostani Niedig vendéglő magasságában épül meg az új felső állomás. Ez azt is jelenti, hogy nagyjából megduplázódik a sílift jelenlegi hossza.

A völgyállomás terve
A völgyállomás terve
Utazási időben a síelők nem fogják észrevenni a dupla távot, hiszen a lift a legmodernebb műszaki megoldásokkal készül, és a sebességhez majd kényelem is párosul. A régi négyszemélyes lift csak 8,6 km/órával „cammogott” felfelé, ehhez képest az új nyolcszemélyes 21,6 km/órával fog „száguldani”. A síterep szerint ez lesz a világ leggyorsabb síliftje!

A két kilométer hosszú drótkötélre 75 darab, nyolcszemélyes széket akasztanak majd, amelyeket szintén ellátnak minden földi jóval, például ülésfűtéssel vagy buborékkal. Az új lift mellett új pálya is épül majd.

A hegyállomás terve
A hegyállomás terve
A tervek szerint a „világ leggyorsabb sífelvonója” a 2015/16-os szezonkezdetre készül el, a teljes költsége 12 millió euróba (3,7 milliárd forint) fog kerülni.
KOMMENTEK
Rossi | 2015.03.03. 07:43
Már egy szendvicset sem lehet így a liften rendesen megenni! :) A világ leggyorsabb liftje azért nem biztos, hogy igaz, talán a leggyorsabb 8-as ülőlift, mert 6-osból már a Leitner is csinált ilyen sebességgel (Treis Palas - Laax 2012), kabinosból meg pláne vannak gyorsabbak. Ők is hol így, hol úgy reklámozzák, itt pl. "schnellste Achtersesselbahn der Welt" (http://www.alpinforum.com/forum/vie...wtopic.php?f=12&t=515...
zééé | 2015.03.04. 05:47
Ha szendvicsre nem is, de egy körre a tiszti laposból mindenképpen van idő :) Még sosem próbáltam ülésfűtésest. Milyen technikával valósul meg? A beszálláskor kap némi áramot a fűtőszál, ami aztán kitart a kiszállásig? Mert ugye az acél sodronyra bajos volna kábelt tekerni.
Rossi | 2015.03.04. 06:57
Ok, arra van :)
Ülésfűtés: akkumulátorról megy, amíg körbemegy az álomáson az ülés, addig töltik. Felfelé nézve látszik az érintkező a felfogatási pont mellett. A kiszállásig nem tart ki, kb a feléig, 2/3-áig.
Szentpéteri Zoltán | 2015.03.04. 15:43
"A működési elv a következő: az ülőpárnákba szerelt fűtőszálak és hőtárolók az alsó fogadóállomáson áthaladva felmelegszenek, ezáltal biztosítva a kellemesen meleg ülőrészt a felvonózás ideje alatt. Az alapállomásra érve az ülés tartókonzoljának zárszerkezete felett lévő áramszedők két az ülés útjával párhuzamos zárt vezetősínben csúsznak, ezáltal ellátva árammal a fűtőelemeket az áthaladás ideje alatt. A vezetősínben és az ülésekben keringő áram nagy erősségű, de alacsony feszültségű, ezáltal még meghibásodás esetén is veszélytelen a liftet használókra nézve."

Szállástippek
Dorfresort Kitzbühel
Exkluzív apartmanok Kitzbühel és Wilder Kaiser - Brixental között Reit településen. Kutyabarát szállás, több típusú és méretű apartmannal, jól felszerelt konyhával, sítárolóval, wellness részleggel és étteremmel várja vendégeit.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Boutique Hotel Bruggwirt csillagcsillagcsillagcsillag
A 4 csillagos Boutique Hotel Bruggwirt St. Johann in Tirol központjában található, 900 m-re a sífelvonótól. Szobái egyedi bútorokkal és dizájnelemekkel berendezettek, egy részük kilátással a kitzbüheli hegyekre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Gasthof Kammerhof
A tradicionális, teljesen felújított panzió felszereltségéhez recepció, étterem (pizzéria), reggeliző-étkező, társalgóhelyiség, parkoló, terasz tartozik. Skiwelt Wilder Kaiser ingyenes síbusszal: 15 perc.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.