Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tizenegyen haltak meg a Tátrában szilveszter óta

2016.01.03. sielok.hu

Nagyon rosszul kezdődik az idei év a Tátrában. A szlovákiai Magas-Tátrában és a hegység lengyel oldalán eddig 11-en vesztették életüket az elmúlt napokban. Tegnap egy sítúrázó nem tért vissza a túrájáról, ma pedig egy kassai hegymászó vesztette életét a hegyekben.
Szombaton egy 22 éves sítúrázó Szalatin (Salatín) felé vette az irányt, ám onnan már nem tért vissza, a mobiltelefonja pedig elérhetetlen számot jelzett. Ezért a hegyimentők keresni kezdték őt.

Miután nem sikerült lokalizálni az eltűnt fiatalember mobiltelefonját, beindult a mentőakció, amelybe a Nyugati-Tátra (Západné Tatry) északi és déli részén tevékenykedő hivatásos és önkéntes hegyimentők is bekapcsolódtak. A mentők átkutatták Szalatin, a Bánya-hegy (Baníkov), a Szomorú- és a Zöld-völgy (Smutná a Zelená dolina) környékét, a déli oldalon pedig a Parichvost-nyereg felé tartottak.

A keresés során szükség volt a belügyi tárca repülőgépének kölcsönzésére is. A mentők hozzávetőleg két óra keresés után Szalatin központjában találták mega fiatalembert, de már nem mutatott életjeleket. A holttestet átszállították a Zverovka-menedékházhoz, ahol azt átvette a rendőrség. A fiatalember szilveszter óta már a Tátra tízedik áldozata, idén a szlovákiai oldalon hatan, a lengyel oldalon pedig négyen vesztették életüket.

Vasárnap délután újabb tragédia történt a hegyekben, ezúttal egy hegymászó szenvedett halálos balesetet. A szlovák hegymászót is a Magas-Tátrában érte a baleset. Elülső-bástya (Predná bašta) térségében három hegymászó indult útnak, ám egyikük megcsúszott, és 200 métert zuhant a magasból. A mentésben a hegyimentő szolgálat segítségére Poprádról helikopter is érkezett, de a mentők már csak a halál beálltát tudták megállapítani. A holtestet a mentők Ótátrafüreden átadták a rendőrségnek.

A mai tragédia már a 11. áldozat szilveszter óta. Ebből heten a szlovák oldalon, négyen pedig a lengyel oldalon vesztették életüket.

A másik két hegymászó is segítségre szorult, mert a fagyos, csúszós úton megrekedtek. Őket a mentőszolgálat tagjai sikeresen kimentették és a Csorba-tóhoz szállították.

Vasárnap reggel és javarészt derűs-fagyos időjárás jellemezte hegyvidékeinket, csak helyenként volt némi felhősödés. A hőmérő a hegyekben -16 és -11 Celsius-fok közti hőmérsékletet mutatott. A hegygerinceken és a legmagasabban fekvő vidékeken déli, esetleg keleti-északkeleti irányú szél fújt, legfeljebb 25 km/ó-s sebességgel. A hegyi mentőszolgálat lavina-megelőzési központjának tájékoztatásából kiderült: a hótakaró nagyon gyér és nagyon kiegyenlítetlen.

Főként a Magas-Tátra (Vysoké Tatry) szélvédett lejtőin és a völgyek peremén, továbbá a magasabban fekvő szűk árkokban, mélyedésekben helyenként 20-80 centiméternyi vastag kemény hó található. Az alacsonyabban fekvő térségeken össze nem függő, kemény, jeges hótakaró van. Összefüggőbb hóréteg csak az 1 800 -1900 méteres tengerszint feletti magasságban van. A hó felszíne a legtöbb helyen kemény és jeges.

A legmagasabban fekvő hegyvidékeken továbbra is kisebb, azaz az 5-ös fokozatú, a nemzetközi skála szerint 1. fokozatú lavinaveszély van érvényben. A lehűlés után a legtöbb helyen a hótakaró kemény, helyenként jeges. A lavinaveszélynél még ijesztőbb a csúszásveszély. Különösképpen elővigyázatosanek kell lenni a meredek, jegesedett lejtőkön. A lavinaveszély lehetősége a következő napokban is fennáll.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) elsőfokú figyelmeztetést adott ki az ország középső- és keleti részeire a várható fagyok miatt. A riasztás Kassa, Eperjes, Zsolna és Besztercebánya megyében érvényes. A meteorológiai előrejelzés szerint éjszaka akár mínusz 15-17 fokra is lecsökkenhet a hőmérséklet. Nappal mínusz 8-10 fok közötti értékek várhatók. Ebben az időszakban nem rendkívüli az ilyen hideg időjárás, de a meteorológusok ennek ellenére figyelmeztetnek mindenkit, hogy figyeljenek oda, ha a szabadban tartózkodnak.

Forrás: Szlovákiai Magyar Televíziós Hírportál
KOMMENTEK
minerel | 2016.01.04. 08:35
A lavinaveszélyről szóló rész számomra kicsit zagyvának tűnik.

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.