Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Több a halálos baleset idén az osztrák pályákon

2013.03.04. Bata Attila

Több a halálos baleset idén az osztrák pályákon Már rendelkezésünkre állnak az első részadatok az idei szezon osztrák baleseti statisztikáiból. A jó hír, hogy az eddig eltelt időszakban jelentősen csökkent a pályabalesetek száma a tavalyi évhez képest. Ezzel szemben a rossz hír az, hogy a halálos balesetek száma az idén jóval meghaladja a tavalyi számot.
Bár még nincs vége a szezonnak, és húsvétig még sok minden történhet az osztrák síterepeken, de a baleseti statisztikákat már 2013. február 24-ig feldolgozták, így néhány előzetes adathoz hozzá lehet jutni, és az idei szezon arányai már nagy vonalakban láthatóak.

Az örömteli hír, hogy a tavalyi év hasonló időszakához képest csökkent a balesetek száma. Amíg a tavalyi időszakban 3887, addig az idén csak 3057 balesetet jegyeztek fel. A balestek száma csökkenő tendenciát mutat, amíg az előző évtized közepén 6000 körül alakult a számuk, az utóbbi két szezonban már jelentősen csökken. Ne felejtsük el, hogy továbbra is csak részeredményeket hasonlítunk össze, a szezonkezdet és február 24. közötti számokat.

Valamelyest csökkent az un. cserbenhagyásos balesetek száma, amikor az egyik érintett fél, akár segítségnyújtás nélkül is, azonnal lelép a baleset helyszínéről. Ez a szám az idén 378, tavaly 489 ilyen eset volt, de a három évvel előtti szezonban még 683. Annak ellenére, hogy Ausztriában kötelező megadni a balesetben érintettek adatait, és kötelező a segítségnyújtás, minden nyolcadik-kilencedik esetben a baleset feltételezhető felelőse kereket old.

Tavaly február 24-ig 19-en vesztették életüket a síterepeken, ez a szám az idén már 27-re emelkedett. Az utóbbi 10 év statisztikái között ez a szezon a halálos balesetek számának tekintetében az átlagosak közé sorolható. A legtöbb halálos áldozatott 2010/11-ben követelték az osztrák hegyek, akkor 51-en vesztették az életüket az egész szezonban, február végén ez a szám 33-nál állt.

A sítúrázók baleseti statisztikája, talán az idei havasabb télnek is köszönhetően, emelkedést mutat tavalyhoz képest. Az idén 203 balesetet szenvedtek a sítúrázók a tavalyi 149-cel szemben. A halálos lavinabalesetek száma csökkent, az idén 13, a tavalyi szezon hasonló időszakában 14 volt.

KOMMENTEK
Barbara Jack | 2013.03.04. 16:06
azért elég ijesztő belegondolni, hogy nem tudhatod nem e te leszel a következő áldozat :( meg szerintem 19.. az azért elég sok.. habár egy ember is sok. valaki elmegy egy kicsit kikapcsolódni, lazulni, mozogni és végül 'már nem megy többet haza' elég rossz belegondolni...
pszabo | 2013.03.04. 22:48
Ijesztő, de nem ártana tudni, hogy a 19-ből mennyi a lavina áldozata és mennyi a saját hibás baleset illetve mennyi az ütközéses. ( a lavinás 13 pl most akkor benne van 27-ben vagy nincs benne?)

Érdekelne, hogy szegény elhunytak közül kinek volt a vérében alkohol... Mármint hány síelőnek?

És végül: hány fejen volt bukó??
Bata Attila | 2013.03.05. 01:05
Ilyen részletes adatok szezonközben még nincsenek, de szezon végén lesznek, addigra összegyűjtik a kórház és rendőrségi jelentéseket Innsbruckban.

Az osztrák hírben nem szerepel, hogy a
lavinaáldozatok száma már benne van-e az összesítésben.

Naponta átolvasom a baleseti híreket, alkoholos baleset biztos lesz, de inkább ratraknak vagy fának ütközés.

Olyan halálesetre is emlékszem, hogy az illető bukósisakot viselt, fejsérült szenvedett és belehalt a sérüléseibe.

A saját hiba vs. mások hibája általában kb. 80% - 20 %-os arányban fordult elő a korábbi években, ha jól emlékszem.

Szóval, a részletesebb számok majd szezon után.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.