Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Történelmi tett: lesíeltek a K2 csúcsról (8611 méter)

2018.07.23. Bata Attila

Nem túlzás azt állítani, hogy a lengyel Andrzej Bargiel történelmet írt vasárnap, amikor megmászta, majd egyből lesíelt a világ második legmagasabb csúcsáról (K2). A K2 a világ egyik legveszélyesebb hegye, nemhogy lesíelni onnan, de még megmászni sem sikerült sok embernek az elmúlt évtizedekben.
Kép: Marek Ogień
Kép: Marek Ogień
A zakopanei már tavaly is megpróbálta megmászni és megsíelni a hegyet, azonban akkor nem járt szerencsével és egy évvel el kellett halasztania a próbálkozását. Az idén már sokkal nagyobb szerencséje volt az időjárással.

A K2-t a világ legnehezebb és legveszélyesebb nyolcezres hegyének tartják, mostanáig körülbelül 350-en mászták meg. Vasárnapra kegyes lett az időjárás és összesen 32 hegymászónak sikerült felérnie a csúcsra, köztük a lengyelnek is, aki 11:30-ra ért fel a csúcsra és szinte azonnal lécet csatolt és indult lefelé 8611 méterről.

A legfelső, négyes tábornál, kb. 7600 méteren, egy órát kellett várnia az időjárás miatt. A hegy felhőbe került, és a legnehezebb szakasz előtt minimálisra csökkent a látótávolság. Az ember ugye sípályán sem síel ködben, nem pedig olyan szakaszon, ahol a hómezőket sűrűn törik meg kisebb-nagyobb hasadékok, és bőven van esély lavina érkezésére is az úton.

Bargiel lefelé menet a már ismert utakat kombinálta és helyi idő szerint este 7:30-ra ért az 5650 méteren található alaptáborba.

A K2 lecsúszásának eddig csak fekete története volt. Többen is meghaltak lecsúszás közben, ismert extrémsportolók vesztették életüket a hegyen. A híres hegymászó, Hans Kammerlander 2001-ben már 400 métert síelt le a hegyről, amikor szemtanúja lett egy koreai hegymászó lezuhanásának. A tragédia hatására megszakította próbálkozását és lemondott a további lesíeléseiről is.

Bargielt és csapatát az egyik ismert energiaital gyártó is támogatta. A lengyelek drónt is vittek magukkal, amely életet mentett. Egy héttel ezelőtt a felreptetett drón segítségével találtak meg egy 7000 méteres magasságban eltűnt brit hegymászót.

Bargiel ezzel a teljesítményével a világ 14 legmagasabb hegyéből már ötről lesíelt. Elmondása szerint most egy rövid ünneplés következik Katmanduban, majd utána egy nagyobb Lengyelországban, aztán jövőre megcélozzák a Mount Everest-et, természetesen lefelé síléceken.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.