Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Turistaút 24 méter magasan, a fakoronák között

2017.08.31. Bata Attila

A jelenlegi ismereteink szerint talán nem túlzás, hogy idén a legnagyobb síterep-beruházásokat a Bélai-Tátra mentén, Zdiar és a Bachledova-vögy környékén találjuk Szlovákiában. A legújabb látványosság egy "tanösvény", 24 méter magasan a föld felett, a fakoronák között, csodás kilátással a környék hegyeire.
Lombkorona tanösvény naplementében
Lombkorona tanösvény naplementében
Beindultak a fejlesztések a lengyel határhoz közeli régióban. Néhány évvel ezelőtt átadták az első ülőliftet a Zdiar határában található Strednica síterepen. Benn a hihetetlenül hosszú faluban, annak is a végén, a Strachan Panzió mellett egy hasonló nevű pálya épült. Úgy látszik, itt is haladnak a korral, ha minden jól megy, akkor a téli szezonra már egy négyszemélyes ülőlift jár a pálya mellett.

Ha közúton elhagyjuk a Magas-Tátrát (Tátralomnicot), még el sem kell menni Zdiarig, hanem ha előtte lekanyarodunk jobbra, akkor a Bachledova-völgybe jutunk, ahol az előző években már szintén komoly fejlesztéseket hajtottak végre.

Tanösvény 24 méter magasan a föld felett, a fakoronák között.
Tanösvény 24 méter magasan a föld felett, a fakoronák között.
Az idei nyáron három különböző hosszúságú (5, 6 és fél, valamint 11 kilométeres) nordic walking utakat építettek ki. A tervek szerint szeptemberben elkészül egy igazi látványosság. Fából épített turistaút kanyarog majd a fák között, a föld felett 24 méter magasan. A turistaút első része már elkészült, azt a szerencsések már kipróbálhatták. A tervek szerint a turistaút egyfajta "tanösvényként" funkcionálna. A látogatók táblákon kapnak információt a környék növényvilágáról.

A turistaút külön látványossága lesz a 32 méter magasra épített fatorony, innen, 1234 méter magasságból, teljes panorámában nyílnak meg a szomszédos hegyek. A levegőben kígyózó turistaösvényt németek építik, akik korábban Németországban már négy hasonló jellegűt építettek és kettőt Csehországban. Az építkezés a környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve zajlik, a helyi nemzeti park felügyelete alatt.

Az építők azt ígérik, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy már szeptemberben átadják a tornyot és az egész utat a nagyközönségnek.

A síterepen található Szlovákia leghosszabb nyári bobpályája (1200 méter), amely télen is üzemel. Az elmúlt évben itt is új pályákat és lifteket építettek. A tervek szerint jövő nyárra is egy újabb liftet állítanak üzembe. A fából készült sétaúthoz is ülőlifttel lehet felmenni, ha valaki nem akar gyalogolni. A fából ácsolt körút a toronnyal együtt várhatóan fizetős lesz, a pontos árakról majd később beszámolunk.
KOMMENTEK
szekegabi | 2017.09.01. 10:26
A Strachan Panzió mellett már volt pálya, tárcsás felvonóval, csak most csinálják a beülős felvonót hozzá!
szekegabi | 2017.09.01. 10:30
Bachledován tervek között van egy 10 férőhelyes kabinos felvonó építése is, ha jól fordít a google fordító :D :
http://www.lanovky.sk/?page=rep&...;id=1054

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Grand Hotel Bachledka csillagcsillagcsillagcsillag
Exkluzív hotel közvetlenül Bachledka sípályáinál, Zdiar (7 km) és Tátralomnic (15 km) közelében. Egyedi szobák szép panorámával, étterem, tematikus vacsorák, wellness részleg medencével és ötféle szaunával.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Strachan Wellness Panzió
Gorál stílusban épült panzió különböző méretű szobákkal, saját étteremmel Zdiar központi részén, 50 méterre a Strachan sípályáktól és 6 km-re Bachledkától. Wellness: pezsgőfürdő, szaunák, pihenőterem, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.