Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kabinos felvonó épülhetne a stájer Turnaunál?

2008.12.01. Stánicz Balázs

Kabinos felvonó épülhetne a stájer Turnaunál? A fenyőerdők és hegyek közt megbúvó Turnau nagy fába vágta a fejszéjét; kabinost szeretnének a Schwabenberg lejtőire. Hogy sikerül e nekik? Ők remélik és mi is, mindenesetre a projektet sokan támogatják, többek között az ex-sísztár Hans Knauss is.
Turnau egy piciny síterep a felső-stájer hegyekben. Ezért is volt meglepő az a hír, miszerint egy nyolcfős kabinost építenének a mindösszesen hét kilométeres „pályarendszeréhez”.

Az elmúlt években tény, hogy fejlesztettek; új hóágyúkat vásároltak, víztározót építettek a csúcson és az összes lejtő mellett kiépítették a hóágyúrendszert. Tavaly nyáron a víztározó és a legfelső húzólift között sípályát alakítottak ki, ami mellet szintén lefektették a műhavazáshoz szükséges vezetékeket. Akkor nem sikerült megépíteni a kabinost, így hiába az új lejtő, de azt nem lehet használni, pontosabban lehet, ha valaki veszi a fáradtságot és a vállára csapja a sílécét, hogy felgyalogoljon a csúcsig.

2008. tavaszán egyre inkább kezdett úgy tűnni, hogy idén végre megépül a turnaui csoda és a Schwabenberg kis helyi lejtőből igazi modern síparadicsommá növi ki magát. Azonban a szükséges anyagi háttér még mindig nem biztosított. A projekt teljes költségét 5,6 millió euróban állapították meg; ebből Stájerország, a helyi önkormányzat és egyéb szervek, vállalkozók három milliót biztosítanának, csak, hogy a felépüléshez majd’ ugyanennyi még kellene.

Amíg erre nem találnak megoldást, addig várat magára a Schwabenberg-i kabinos, amihez érthető okok miatt nagy reményeket fűz a helyi turizmus, az éttermektől kezdve a fogadókig, és természetesen a síterep üzemeltetése egyaránt.

A fejlesztést az osztrák ex-sísztár, Hans Knauss is támogatná, aki tavaly a Stájerországi Síszövetség képviseletében látogatást tett a pályákon. Ráadásul több osztrák tartomány síszövetségei is támogatják, hogy Turnauból egy felkészítő centrum váljon, ahol az osztrák síversenyzők edzhetnének. Kíváncsian várjuk a turnaui fejleményeket!
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.