Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Új, modern sílift épült a Nyugati-Tátrában

2014.12.13. 2014.12.20. Bata Attila | frissítve: 2014.12.20.

Az előző években megszokott nagyobb léptékű tátrai fejlesztésekhez képest az idén kissé visszafogottabb a tempó, de az idén is épült egy világszínvonalú lift a Tátrában. Az idei szezonra ígért lift a Csorba-tó felett ugyan nem épül meg, de tőle egy kissé nyugatra jelentős beruházással találkozhatunk az idén.
Roháče – Spálená síterepének a neve ismerősen csenghet a hazai síelők között is. Lehet, hogy azok is hallottak már róla, akik nem ilyen néven ismerik. Korábban itthon inkább a szomszédos településtől (Zuberec – magyarul Bölényfalu) kapott nevén emlegettük. Mára már a Nyugati-Tátra (Západné Tatry) vagy más néven a Liptói-havasok egyik részének Roháče (Rohács) és az egyik 2083 méter magas csúcsának, a Spálená (Spalona) neveiből áll össze síterep neve.

Kép: Ski Roháče Spálená
Kép: Ski Roháče Spálená
A síterep egyik legfontosabb ismertetője, hogy minden évben a leghamarabb kinyitó szlovák terepek közé tartozik. Bár hóágyúzásban nem veheti fel a versenyt az ismertebb szlovák síterepekkel, de a természetes hónak köszönhetően a november végi nyitás tipikusnak mondható.

A síterepet eddig jobbára egy régi típusú négyszemélyes lift szolgálta ki, amely egyfajta szűk keresztmetszetként működött a forgalmasabb napokban. Az idén többéves tervek váltak valóra. Hosszú tervezés, engedélyezés és pénzgyűjtés után a bölényfalvai Tatrawest cég belevágott egy hatszemélyes lift építésébe.

A liftet az olasz Leitner cég építette, és pont olyan, amilyet az Alpok legjobb síterepein is találunk. Kétsebességes (egy lassú kábel a beszállásnál, egy gyors kábel a szállításnál), kényelmes ülések, fűtött ülések és természetesen plexi védelem (buborék) a cudar időjárás ellen.

A rideg műszaki adatok szerint a lift 1036 méterről indul és 465 méteres szintkülönbséggel érkezik meg az 1501 méter magasan épített hegyállomásra. A két kilométer hosszú lift óránként 2400 utast szállíthat, közel hét perc alatt teszi meg ezt a hosszú utat. A hegyállomása a régi négyszemélyes hegyállomása felett épült meg. Csak az érdekesség kedvéért, a rövidebb régi liften ennél öt perccel tovább kellett zötykölődni, vagy rossz idő esetén fagyoskodni.

Kép: Ski Roháče Spálená
Kép: Ski Roháče Spálená
*****Frissítés*****

Az új liftet december 19-én, pénteken adták át. 
KOMMENTEK

h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.