Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Új pályát építenének Jasnán a közeljövőben

2018.02.13. Bata Attila

A síterep üzemeltetői már elküldték a dokumentációjukat és az engedélyekre várnak, hogy egy új, kék jelzésű pályát építsenek az északi oldalon. A cél nagyszerű, de kissé aggasztó, hogy az új pálya kedvéért komoly fairtást kellene végezni a leendő pálya nyomvonalát jelenleg elfoglaló erdőben.
Chopok/Jasná mára egyértelműen Szlovákia legmodernebb síterepévé nőtte ki magát. Népszerűsége már a határokon kívül is érezhető, mármint a szokásos lengyel, cseh és magyar vendégeken kívül egyre többen próbálgatják az itteni lejtőket Nyugat-Európából.

A külföldi újságírók visszajelzései általában a kék pályák és a szélvédett síelés hiányát hangsúlyozzák. Az üzemeltetők mostani terve erre is megoldás lenne. A gond az, hogy az új pálya megépítéséhez 90 ezer négyzetméter erdőt, javarészt fenyvest kellene kiírtani.

Az új pálya a Lukovától (1665 m) indulna és az Otupné (1187 m) mellett érne véget. Ahogy a térképen is látszik, az üzemeltetők két nyomvonalban gondolkoznak. A két nyomvonal között nincs nagy különbség, az egyik 99 779 négyzetméter területű, a másik pedig 91 047 négyzetméter.
A két változat a bekeretezett részen. Kép: TMR
A két változat a bekeretezett részen. Kép: TMR
A gond az, hogy mindkét variáns az erdőn keresztül vezetne át, amelyhez 9,63, illetve 9,1 hektárnyi fenyvest kellene kivágni. Sokak szerint ez túlzás egy pálya miatt.

Az üzemeltetők az engedélyekre várnak. Úgy számolnak, hogy az engedély megérkezésétől számítva egy éven belül el tudják készíteni az új pályát. Várakozásaik szerint két év múlva készülhetne el a pálya. A pályaépítés költségeit 1,5 millió euróra (kb. 470 millió forint) becsülik. 
KOMMENTEK
turkburk | 2018.02.13. 13:51
Erdő irtás eddig sem volt gond Chopokon. A természetvédelmi terület határa is úgy lett meghúzva ahogy a síterület körvonala megkívánta. Új kabinos jövőre, új nagy pálya 2 év múlva, elég komoly pénzt vissza forgatnak.
Cintia | 2018.02.13. 18:17
Remélem megkapják az engedélyt rá! Szuper lenne még 2 kék pálya :)
Sajnálom a fákat, de biztos meglesz a helyük a kivágás után is! Viszont ez egy síterep, ami fejlődőben, és ki kell szolgálni az egyre növekvő látogatókat!

Szállástippek
Záhradky bungaló 116
Egyszerű berendezésű és bútorzatú "retró" fahütték Jasná sípályáitól kb. 50-100 méterre. Két-, három- és négyágyas szobák, társalgó, SAT TV, zuhanyzó, WC, konyha.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Chata Chopok
A Chata Chopok egy stílusosan berendezett, modern házikó az Alacsony-Tátrában, Bystrá falucskában. Maximum 9 fő elszállásolására alkalmas, Myto pod Dumbierom-tól 1,7 km-re Tále-tól 2,8 km-re, míg a Chopok déli oldalától 8,7 km-re található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Stupka csillagcsillagcsillag
3 csillagos szálloda az Alacsony Tátrában, Tále síközpontban wellness részleggel (medence, szauna, jacuzzi). Reggelis ellátás igényelhető.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.