Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Újítás: kényelmesebb is lehet a csákányos lift

2017.12.25. Bata Attila

A húzóliftek nem igazán sokak kedvence. A csákányos liftek pedig nem a kezdők vágyálma. A síterepek az utóbbi időben szinte már csak ülőlifteket építenek, de a húzóliftek még sokáig velünk maradnak. Egy svéd újításnak köszönhetően valamivel kényelmesebb lehet a csákányos felvonók használata.
Kép: boardie.se
Kép: boardie.se
Húzólifteket 1934 óta használnak a síterepeken. Ezek egyik fajtája a T alakú beülővel kialakított húzólift, amit az angolok az alakja után T-bar-nak, mi pedig csákányosnak hívunk. A ki- és beszállások mellett a csákányok mérete és alakja sem teszi népszerűvé ezt a lift típust, főleg a kezdők körében.

A svéd Boardie cég gondolt egyet és kényelmesebbé tette a csákányokat. A szokásos csákányokhoz képest megnövelték a beülő felületét. A képen látható csákányok már 91 cm hosszan és 14 cm magasan támasztanak hátulról. Ez már akkora méret, hogy a csákányok hátsó oldalára akár reklámot is el lehet helyezni.

Az új típusú csákányokat jelenleg közel 30 síterepen használják, főleg a skandináv terepeken. A termék fejlesztői optimisták. Az új csákányok felszerelése nem egy hatalmas összeg a síterepeknek, a komfortérzés valószínűleg jobb és még reklámot is elhelyezhetünk síelők fenekéhez :)
KOMMENTEK
tibás | 2017.12.25. 11:10
Azt nem értem, hogy miért kellett ilyen sokat várni
erre az újításra. Tibas
magnum56 | 2017.12.25. 17:14
Ez nem egy nagy valami. Elsősorban reklám célokat szolgál, nem a kényelem a szempont. Ugyanis a csákányosban nem az a kellemetlen, hogy töri az ember fenekét, hanem az, hogy a csákányok eljegesednek, és ez ráolvad az ember fenekére.

Szlovákiában néhány helyen megoldották, hogy a csákány ne jegesedjen el. A felső állomáson a fordítókorong úgy van alátámasztva, hogy a csákány vissza tud fordulni, anélkül hogy az alátámasztó oszlopot megkerülné. Így nem kell eldobni a csákányt, nem kerül a hóra és nem i jegesedik el. És még biztonságosabb is mert nem tudja túlhúzni a síelőt.

Ilyet már 40 évvel ezelőtt is láttam Szlovákiában Mlynky-ben. Mégsem alkalmazzák sok helyen, pedig ez az igazi újítás, nem az, hogy reklámtábla díszeleg a síző fenekén.
hu1zam | 2017.12.28. 18:20
Ez legyen életünk legnagyobb problémája :)
magnum56 | 2017.12.28. 22:07
Csak szomorú látni, hogy hogyan cseszik el szinte az összes csákányost, pedig jól is meg lehetne építeni.

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.