Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

VB: kaotikus verseny és Tina Maze-győzelem

2013.02.05. Bata Attila

VB: kaotikus verseny és Tina Maze-győzelem Már az első nap komoly izgalmakat hozott Schladmingban. Először a köd miatt kellett órákat várni a versenyre, ahol sokan kiestek, egy pályamunkást, és bukása után Lindsey Vonn-t helikopterrel kellett kórházba szállítani. A magyarokra már nem maradt idő, a versenyt lezárták a rossz idő miatt.
Az eredetileg 11 órára tervezett kezdés három és fél órát késett a pálya közepét teljesen beborító hatalmas köd miatt. A versenybizottság 14:30-ra tűzte ki az utolsó lehetséges rajt időpontját, amelyet végül el is indítottak változó időjárási körülmények között. A köd eltűnt, de fenn a rajtnál havazott, középen sütött a nap, a célban pedig eső esett. Így jött le az első nyolc versenyző, majd a versenyzők után lecsúszó pályamunkás a pálya elsimítása közben bukott, és meg kellett várni, amíg elszállítják a pályáról.

A szlovén Tina Maze vette át a vezetést, majd rögtön utána következett Lindsey Vonn, aki egy túl hosszúra sikerült ugrató után rosszul fogott talajt a nagyon felpuhult hóban. Újabb negyedórás várakozás szakította meg az eleve késve kezdődő versenyt. Vonn-t kórházba szállították, az első hírek szerint térdsérüléssel, további információkat az állapotáról csak a részletes vizsgálatok után adnak ki.

Utána következett a hazaiak reménysége, Anna Fenninger, aki az átsíelős szakaszon kaput tévesztett, így kiesett. Ezt a kaput elég trükkösen helyezték el, a versenyzők ezen a ponton szinte felfelé síeltek és a következő enyhe letörés egy kanyarral kezdődött. Sokan túlságosan nagy ívben készültek a kanyar előtt még láthatatlan kapu bevételére. Így esett ki Fenningerrel együtt több versenyző is, köztük Weirather és Hronek, az utóbbi elég jó részidővel. Az amerikai Mancuso látványos mentéssel korrigált a kapu előtt, és így harmadik lett.

A versenyt végül is Tina Maze nyerte, bár a 33-sal induló és negyedik helyen beérkező olasz Goggia majdnem megtréfálta a végén, el is akadt Maze szava, miközben interjút adott a svájciaknak. Maze bevallása szerint a rosszul sikerült ugrató kivételével jól síelt. Tökéletes nyomvonala akkor látszódott, amikor az ORF technikusai egymásra kopírozták Maze és a második helyezett Lara Gut menetét, Gut gyorsabban, de óriási jobbra-balra kitérőkkel közelített a cél felé.

A késői kezdésnek és a két hosszabb kényszerszünetnek az lett az ára, hogy lassan sötétedett és a köd is visszatért a pályára, ezért 36 induló után befejezték a versenyt, így a két magyar induló, Miklós Edit és Berecz Anna már el sem rajtolhatott. Búcsúzóul ismét nekikezdett havazni, holnap reggelig újabb 10-20 cm hó eshet, megint nem a legjobb előjelek a holnap 11-re kiírt férfi szuper-g előtt.

KOMMENTEK
százas | 2013.02.05. 21:46
Sajnálom, nagyon kíváncsi lettem volna a leánykáink futamára!
huligan | 2013.02.05. 22:20
"Szerencsére" Editnek DH jobban fekszik. Nagyon szorítok érte és az összes magyar versenyzőnek! Vonn sajnos kihagyja a szezont, a sípcsontja eltörött, térd szalagjai pedig elszakadtak. Gyors felépülést a kisasszonynak, sok sikert a fiainknak/lányainknak!!!

Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!
huligan | 2013.02.05. 23:46
Van egy elméletem, miszerint Lindsey térde már 18. másodpercben megsérült és ez okozta az érkezés utáni térd ficamot. Kép a VB topikban.
Kis Kovi | 2013.02.06. 06:19
Nagyon örülök Tina sikerének, a folyamatos fejlődése ebben a szezonba teljesedett ki. Hihetetlen, hogy mennyire összetett síelő lett és mindezt sokkal kisebb háttérrel hajtotta végre, mint a többiek.

Lindseyt nagyon sajnálom és szerintem is már az esést megelőzően baj volt, látszik, ahogy hirtelen becsuklik a meggyengült lába. Szerintem Ő annyira erős, hogy innen is visszafog térni a következő szezonban és remélhetőleg azon a szinten lesz, amit megszoktunk tőle.

A lányainknak sajnos nagyon fárasztó és bosszantó lehetett ez a nap, reméljük kárpótolni fogja őket legközelebb a fortuna.
TKata | 2013.02.06. 09:31
Ez tényleg kaotikus.
százas | 2013.02.06. 20:12
Megnéztem alaposabban, tényleg nem lehetett már szalagja a leérkezéskor, máskülönben ki kellett volna simán bírni a leérkezést.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Villa Liesl
Egyedileg berendezett, exkluzív 6-8 fős apartmanok saját szaunával Schladming / Hauser Kaibling síliftjeitől 350 méterre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Pension Tilly csillagcsillagcsillag
Családi vállalkozásként működő panzió 1-4 fős szobákkal, az Enns folyó völgyében, Tauplitz és a Schladming Sírégió között kb. félúton. Szolgáltatásai: ingyenes szauna, ingyenes Wifi, nyáron kerti medence, masszázs, kozmetika, lőtér, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Bachseitenhof Panzió
1.200 m magasan az erdő szélén fekvő 12 szobás, panorámás panzió. A legközelebbi sílift (Fageralm) 4,5 km-re található, de kocsival a Ski Amadé sírégió számos síterepe elérhető. A síelés után finn- és infraszauna, ezen kívül internet, ingyenes parkolás várja a vendégeket.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.