Menü ≡
h i r d e t é s
Síterepajánló
Csorba-tó
Nyári kalandozások
a Magas-Tátra erdőiben!
Schladming-Dachstein
Nyári kártyával több mint 100 ingyenes program!
Rogla
Kirándulás és wellness egy helyen, a Pohorje-hegységben!
Kövess minket: facebook twitter googleplus youtube

Versenyek versenye: harc az időjárással Kitzbühelben

2014.01.22. | Szerző: Batus
A szervezők komoly harcot vívtak az előző napokban is, hogy hétvégén meg lehessen rendezni a világ legismertebb síversenyét. A harc még nem ért véget, az emberfeletti munka mellett nagyon kellene, hogy az időjárás is besegítsen, legalább hideg legyen a következő napokban.
Szombaton rendezik a versenyek versenyét Kitzbühelben. A versenyt, amelyhez egy ország igazítja a programját. Az előjelek nem a legkedvezőbbek a szombati verseny előtt. A lesikló pálya klasszikus útvonalának egyik szakasza (Hausberg) déli fekvésű, ezen a részen szinte alig volt hó a múlt héten. A szervezők helikopterekkel 2000 köbméter havat hoztak erre a részre, jelenleg már bőven van hó, egyedül a minősége kérdéses.

Ahogy már végszükség esetén többször is előfordult, legutóbb 1998-ban, ezt a részt ki lehet hagyni, és helyette a hegy másik oldalán (a szlalom pályán) vezetik le a versenyzőket a célba, de ezzel sok minden elveszne a klasszikus futam hangulatából. A Hausberg részen van egy híres ugrató, valamint rögtön a célegyenes előtt, egy meredek hegyoldalban kell a versenyzőknek keresztbe síelniük. Ez a mutatvány önmagában sem könnyű az ugrató után, de a futam vége felé, teljesen égő combokkal, a rendszerint tükörjeges pályán látványos, de nagyon nehéz művelet. A nehézségét az adja, hogy lehetőleg minél magasabban kell átvágni a hegyoldalon, hogy utána jól lehessen befordulni a célegyesbe. Aki lenntre kerül, bárhogy is állt eddig, elbúcsúzhat a reményeitől.

A 7-es és 8-as pontokon volt kevés a hó
A 7-es és 8-as pontokon volt kevés a hó
A hó már ott van a pályán, de nagyon puha és vizes. Ezért a mai edzés el is maradt. Tegnap fenn végre havazott, de lenn még eső esett. A pályát már napok óta vizezik, vagyis nagy nyomással vizet fecskendeznek bele, amely ha szerencsénk lesz, akkor a víz belefagy, és a pálya beton kemény lesz szombatra. Ez teljesen szokásos eljárás, mindenhol így „jegesítenek”, de ehhez jól jönnének az éjszakai mínuszok.

További gond, hogy az előrejelzések szerint péntekre 30 cm hó hullhat Kitzbühelben. Ez elméletileg jól hangzik, de gyakorlatban csak gondot okoz. A bevizezett (bejegesített) pályára hulló friss havat már nem lehet a nehéz ratrakokkal eltakarítani, ilyenkor kell a több száz önkéntes, akik lapátokkal letúrják a havat. Egyáltalán nem mindegy, hogy ezt egy több kilométer hosszú lesikló pályáról kell letúrni, vagy a sokkal rövidebb szlalom pályáról. Ezért is változik a program. A pénteki és vasárnapi versenyeket felcserélik.

Didier Cuche győzelme 2011-ből. A videó 1:40 percében kerül az ugratóhoz és síel át nagyon szép magasan az említett hegyoldalon...
Péntekre kerülnek a könnyebben megrendezhető szlalom futamok, vasárnapra pedig a szuper-kombináció futamai. A szombati lesiklás időpontja szent és sérthetetlen, az marad változatlanul. Mivel a pénteki gyors futam vasárnapra kerül, ezzel a megoldással a szervezők még kapnak egy napot, hogy rendbe hozzák a klasszikus pályát.

Már csak egyetlen gond maradt, hogy a lesikló versenyek előtt kötelező edzőfutamokat rendezni, amely ma elmaradt. Annyira puha a hó, hogy ilyen sebességénél komoly a sérülésveszély. Emlékezzünk tavaly Lindsey Vonn sérülésére, aki egy ugrató után rosszul fogott talajt a puha hóban. A legutóbbi hírek szerint akár egy „rövidített” edzés is elképzelhető. Az pedig, hogy a várva várt szombati futam elmaradjon, teljességgel elképzelhetetlen.

2014.01.22. 20:28:43 százas
Nálunk sincs mindig jó gabona termés.
2014.01.22. 20:46:29 Stani
úgy néz ki lesz edzés holnap:

Morgen finden dann voraussichtlich 2 Abfahrtstrainings der Herren in Kitzbühel statt:
1. Lauf 11.00 Uhr
2. Lauf 13.45 Uhr
2014.01.22. 22:05:35 százas
Ja, gut!
2014.01.23. 03:55:34 batus
az első edzésen kihagyják a 7-8-as részt, az ugratót és a traverzt, a másodikon már nem....
2014.01.23. 04:06:52 Kobak
135,7 km/h-val ment. A Trabimat otthagyná :)
2014.01.23. 09:29:28 TZoli
Nem arról volt szó, hogy a nagy versenyeknél tippelünk?
2014.01.23. 10:03:10 Pulmy
Fél 12 lesíklóedzés! Eurosport 2,ORF élő adás
2014.01.23. 20:20:21 franci252
Legyetek nyugodtak. Gyönyörű verseny lesz... valahogy megcsinálják. Én bízom bennük, meg a keményedő időjárásban. :-)
Szólj hozzá Te is!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
Kapcsolódó régiók:
h i r d e t é s
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Szeretném megkapni a friss híreket és legjobb síajánlatokat.
Elfogadom az adatvédelmi elveket.
Hírlevél archívum »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 9 vendég és 0 regisztrált felhasználó látogatja.
Asztali nézet
A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom. Több információ a sütikről.