Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Versenyek versenye: harc az időjárással Kitzbühelben

2014.01.22. Bata Attila

A szervezők komoly harcot vívtak az előző napokban is, hogy hétvégén meg lehessen rendezni a világ legismertebb síversenyét. A harc még nem ért véget, az emberfeletti munka mellett nagyon kellene, hogy az időjárás is besegítsen, legalább hideg legyen a következő napokban.
Szombaton rendezik a versenyek versenyét Kitzbühelben. A versenyt, amelyhez egy ország igazítja a programját. Az előjelek nem a legkedvezőbbek a szombati verseny előtt. A lesikló pálya klasszikus útvonalának egyik szakasza (Hausberg) déli fekvésű, ezen a részen szinte alig volt hó a múlt héten. A szervezők helikopterekkel 2000 köbméter havat hoztak erre a részre, jelenleg már bőven van hó, egyedül a minősége kérdéses.

Ahogy már végszükség esetén többször is előfordult, legutóbb 1998-ban, ezt a részt ki lehet hagyni, és helyette a hegy másik oldalán (a szlalom pályán) vezetik le a versenyzőket a célba, de ezzel sok minden elveszne a klasszikus futam hangulatából. A Hausberg részen van egy híres ugrató, valamint rögtön a célegyenes előtt, egy meredek hegyoldalban kell a versenyzőknek keresztbe síelniük. Ez a mutatvány önmagában sem könnyű az ugrató után, de a futam vége felé, teljesen égő combokkal, a rendszerint tükörjeges pályán látványos, de nagyon nehéz művelet. A nehézségét az adja, hogy lehetőleg minél magasabban kell átvágni a hegyoldalon, hogy utána jól lehessen befordulni a célegyesbe. Aki lenntre kerül, bárhogy is állt eddig, elbúcsúzhat a reményeitől.

A 7-es és 8-as pontokon volt kevés a hó
A 7-es és 8-as pontokon volt kevés a hó
A hó már ott van a pályán, de nagyon puha és vizes. Ezért a mai edzés el is maradt. Tegnap fenn végre havazott, de lenn még eső esett. A pályát már napok óta vizezik, vagyis nagy nyomással vizet fecskendeznek bele, amely ha szerencsénk lesz, akkor a víz belefagy, és a pálya beton kemény lesz szombatra. Ez teljesen szokásos eljárás, mindenhol így „jegesítenek”, de ehhez jól jönnének az éjszakai mínuszok.

Tegnap így nézett ki a 7-es és 8-as pont, valamint a szlalom pálya
Tegnap így nézett ki a 7-es és 8-as pont, valamint a szlalom pálya
További gond, hogy az előrejelzések szerint péntekre 30 cm hó hullhat Kitzbühelben. Ez elméletileg jól hangzik, de gyakorlatban csak gondot okoz. A bevizezett (bejegesített) pályára hulló friss havat már nem lehet a nehéz ratrakokkal eltakarítani, ilyenkor kell a több száz önkéntes, akik lapátokkal letúrják a havat. Egyáltalán nem mindegy, hogy ezt egy több kilométer hosszú lesikló pályáról kell letúrni, vagy a sokkal rövidebb szlalom pályáról. Ezért is változik a program. A pénteki és vasárnapi versenyeket felcserélik.

Didier Cuche győzelme 2011-ből. A videó 1:40 percében kerül az ugratóhoz és síel át nagyon szép magasan az említett hegyoldalon...
Péntekre kerülnek a könnyebben megrendezhető szlalom futamok, vasárnapra pedig a szuper-kombináció futamai. A szombati lesiklás időpontja szent és sérthetetlen, az marad változatlanul. Mivel a pénteki gyors futam vasárnapra kerül, ezzel a megoldással a szervezők még kapnak egy napot, hogy rendbe hozzák a klasszikus pályát.

Már csak egyetlen gond maradt, hogy a lesikló versenyek előtt kötelező edzőfutamokat rendezni, amely ma elmaradt. Annyira puha a hó, hogy ilyen sebességénél komoly a sérülésveszély. Emlékezzünk tavaly Lindsey Vonn sérülésére, aki egy ugrató után rosszul fogott talajt a puha hóban. A legutóbbi hírek szerint akár egy „rövidített” edzés is elképzelhető. Az pedig, hogy a várva várt szombati futam elmaradjon, teljességgel elképzelhetetlen.

KOMMENTEK
százas | 2014.01.22. 20:28
Nálunk sincs mindig jó gabona termés.
Stani | 2014.01.22. 20:46
úgy néz ki lesz edzés holnap:

Morgen finden dann voraussichtlich 2 Abfahrtstrainings der Herren in Kitzbühel statt:
1. Lauf 11.00 Uhr
2. Lauf 13.45 Uhr
százas | 2014.01.22. 22:05
Ja, gut!
Bata Attila | 2014.01.23. 03:55
az első edzésen kihagyják a 7-8-as részt, az ugratót és a traverzt, a másodikon már nem....
Kobak | 2014.01.23. 04:06
135,7 km/h-val ment. A Trabimat otthagyná :)
TZoli | 2014.01.23. 09:29
Nem arról volt szó, hogy a nagy versenyeknél tippelünk?
Pulmy | 2014.01.23. 10:03
Fél 12 lesíklóedzés! Eurosport 2,ORF élő adás
franci252 | 2014.01.23. 20:20
Legyetek nyugodtak. Gyönyörű verseny lesz... valahogy megcsinálják. Én bízom bennük, meg a keményedő időjárásban. :-)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Gasthof Kammerhof
A tradicionális, teljesen felújított panzió felszereltségéhez recepció, étterem (pizzéria), reggeliző-étkező, társalgóhelyiség, parkoló, terasz tartozik. Skiwelt Wilder Kaiser ingyenes síbusszal: 15 perc.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Boutique Hotel Bruggwirt csillagcsillagcsillagcsillag
A 4 csillagos Boutique Hotel Bruggwirt St. Johann in Tirol központjában található, 900 m-re a sífelvonótól. Szobái egyedi bútorokkal és dizájnelemekkel berendezettek, egy részük kilátással a kitzbüheli hegyekre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Dorfresort Kitzbühel
Exkluzív apartmanok Kitzbühel és Wilder Kaiser - Brixental között Reit településen. Kutyabarát szállás, több típusú és méretű apartmannal, jól felszerelt konyhával, sítárolóval, wellness részleggel és étteremmel várja vendégeit.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.