Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Videó: hatalmas lavinák zúdulnak le az Alpokban

2016.01.13. Bata Attila

Az utóbbi napokban jelentősen megnőtt a lavinaveszély az Alpok nyugati oldalán. A francia, svájci és olasz hegyekben nagy mennyiségű hó hullott, majd előtte még eső áztatta a hótakarót 2000 méter alatt. Ehhez jön még a viharos szél is. Sok helyen már négyes fokozatú (az ötös skálán) lavinaveszély van életben.
Az alábbi videót egy párizsi turista készítette, aki a közvetlenül a francia-olasz határ mellett található Bessans síterepén tölti szabadságát. Szerencsére a lavina sokkal durvábbnak néz ki a filmen, mint amilyen pusztításokat okozott a valóságban. Amit látunk, és ami igazán látványossá teszi a filmet az a lavina által generált hófelhő, amely rátelepül a francia falu egy részére, és finom hóréteggel takar be mindent.

Bessans, Franciaország
Valami hasonló történt az olasz Cervinia síterepén. Itt azért is ijesztő a dolog, mert a hófelhő a sípályákra érkezik. A síelők szerint mintha sötétség borult volna rájuk, semmit sem láttak, amikor betakarta őket a hófelhő.

Cervinia, Olaszország
A kijelölt pályákon továbbra is biztonságos a síelés. Pályán kívül már a második legmagasabb fokozatú lavinaveszély van érvényben azokban a régiókban, ahol sok hó hullott a napokban. A lavinaveszély az utakon is gondot jelenet, számos hegyi utat ideiglenesen le kellett zárni Svájcban és Franciaországban, amíg a lavinákat mesterségesen lerobbantották és ismét biztonságossá vált a közlekedés.
KOMMENTEK
jóska63 | 2016.01.13. 21:16
hát ez nem teljesen igaz most extrém helyzetben egy hét alatt 2 pályát is levitt a lavina, ma Avoiazban áldozata is volt, mig a héten Verbier nem sérült meg senki.

h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.