Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Világkupa Jasnán: visszatérnek a világ legjobb síelői

2015.09.16. 2016.02.08. Bata Attila | frissítve: 2016.02.08.

Márciusban a világ legjobb női síelői a szlovákiai Jasná síterepén versenyeznek egymással. Szlovákiában 30 év után rendeznek ismét alpesi világkupa versenyeket, amely a versenysport legfelső kategóriája. Nekünk külön jó hír, hogy nem kell messzire utazni, ha néhány világsztárt szeretnénk élőben látni.
Az utóbbi években hatalmas pénzekkel kikupált szlovák síterep elérkezettnek látta az időt, hogy ismét megrendezhesse a világ legrangosabb alpesi versenysorozatának egyik versenyét. Jasna már korábban rendezett olyan versenyeket, amelyek beszámítottak az aktuális világkupa sorozatba. Először 1979-ben a férfiak szlalom és óriás-műlesikló versenyeit rendezték. Akkor az amerikai Phil Mahre és a svéd Ingemar Stenmark (máig nagyon jól csengő nevek) nyerték a versenyeket. Három évvel később, 1982-ben Phil Mahre ismét nyert óriásban, szlalomban pedig ikertestvére, négy perccel fiatalabb öccse, Steve végzett az első helyen.

Jasna: 2016. március 5-6.
Jasna: 2016. március 5-6.
Az utolsó jasnai világkupa futamot 1984-ben a nők számára rendezték, szintén a lassabb, technikai számokban. Óriásban a kor csillaga, a svájci Erika Hess nyert, szlalomban az osztrák Roswitha Steiner vitte el az első helyet. Két évvel később a Magas-Tátrában még rendeztek női versenyeket, de az ótátrafüredi (Tarajka) futamokkal Szlovákia, vagyis akkor még Csehszlovákia ideiglenesen búcsút mondott a világkupa futamoknak.

Március 5-6-án, 32 évvel az utolsó jasnai futamok után ismét összegyűlnek a világ legjobbjai az Alacsony-Tátrában. A szlovákok az áprilisi szezonzárás után már nekikezdtek a szervezésnek és a pályák átalakításának. Ez utóbbi inkább szélesítést jelentett egy-két helyen. Júniusban a FIS megvizsgálta az előkészületeket és mindent rendben talált, így véglegessé vált a verseny megrendezése.

Ismerős pályákon fognak versenyezni
Ismerős pályákon fognak versenyezni
A fenti pályatérképen látszik, hogy melyik pályákon rendezik a versenyeket a két nap során. A szervezők egy kisebb tribünt is építenek a célban. A verseny hétvégéjére naponta 5000 vendéget várnak a szlovák szervezők.

A verseny megrendezése nem csak egyszerűen az ölükbe hullott. Három évvel ezelőtt pályáztak a mostani rendezésre, amelyben más ismert síterepeket előztek meg. Azóta rendeztek sikeres EK versenyeket, valamint tavaly a junior világbajnokságot. A FIS marketingstratégiája is segítette a szlovákokat, a szövetség szeretne több versenyt elvinni az Alpokból keletre. A nők csak Szlovákiáig utaznak új terepre, a férfiaknak már nagyobb út lesz a japán és koreai kirándulás.

A szlovák verseny várakozásait növeli, hogy az idei szezonban két szlovák hölgy is a legjobbak között teljesít szlalomban
KOMMENTEK
Peter Demeter | 2015.11.10. 09:08
Itt az egyik időpont amikor nem érdemes oda menni síelni
Digifotos | 2016.02.08. 23:16
Miklos edit indul ??
Bata Attila | 2016.02.08. 23:50
A honlapja szerint igen, a szombati versenyen (GS), de ugye ez nem igazán az ő száma.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Wellness Hotel Chopok csillagcsillagcsillagcsillag
Modern, színvonalas, 158 ágyas, családközpontú wellness szálloda Jasna sífelvonóitól 3 km-re a Déményfalvi-völgyben. Szolgáltatásai: nagymedence, szaunák, fitneszterem, bowling, étterem, bár, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Golf
Csendes, nyugodt környezetben fekvő szálloda a Stupka szálloda közelében, kilátással a golfpályára, wellness használattal, Tále síközponttól 3 km-re, Chopok déli oldalától 6 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓK (2)
Wellness Hotel Repiská csillagcsillagcsillag
A szálloda egy nagy fenyőerdő közepén található Chopok-észak sípályáitól 3 km-re. Egy- és kétágyas, részben pótágyazható szobái reggelivel, vagy vacsorával foglalhatóak. Wellness: medence élményelemekkel, pezsgőfürdő, háromféle szauna, élményzuhany, fitneszterem.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.