Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Wengeni verseny problémái: hóvihar és az ugrató

2017.01.11. 2017.01.12. Bata Attila | frissítve: 2017.01.12.

A hétvégén rendezik meg a férfi lesiklók egyik klasszikus versenyét, a lesiklást a svájci Wengen síterepén, amelyet a sportág szerelmesei leginkább Lauberhorn néven emlegetnek. Vannak problémák a verseny előtt. Az új ugrató nem tetszik a versenyzőknek, az időjárás pedig mindent felforgathat a hétvégén.
Ez a régi ugrató már a verseny szimbólumává vált
Ez a régi ugrató már a verseny szimbólumává vált
Sokan örülnek annak, hogy a múlt heti havazás után ezen a héten is jelentősen gyarapodhat a hóréteg vastagsága az Alpokban található síterepeken. Valószínűleg a wengeni szervezők nem tartoznak közéjük.

A héten tekintélyes mennyiségű havat várnak az Alpokban, csak az a kérdés, hogy ebből mennyi és mikor fog esni a verseny színhelyén. Hiába a 21. századi meteorológia, ezt most még nem lehet megmondani, de a rendezők szeretnének mindenre felkészülni.

A frissen hullott hó az előkészített versenypályák egyik legnagyobb ellensége. A betonkeményre jegesített pályákba annyi vizet injekcióztak korábban, hogy a friss havat nehéz ratrakokkal nem lehet letúrni, mert kinyomják a pályából a vizet, ezért marad a lapát és a kézi munka. Ezt jóval könnyebb elvégezni több száz önkéntessel is egy rövid szlalom pályán, mint egy többkilométeres lesikló pályán. Ezért is gondolkoznak a szervezők, hogy nagy havazás esetén a szombati klasszikus verseny, a lesiklás vasárnapra kerülne, míg az eredetileg vasárnapra tervezett szlalom szombatra. *

Erről a végső döntést, a legfrissebb időjárási előrejelzések tükrében, csütörtök délelőtt 11-kor hozza meg a rendezőség.

Az idei verseny újdonsága egy új ugrató a pályán, amely nem tetszik a legtöbb síelőnek. 2013-ban ezen a pályán az osztrák Hannes Reichelt 160 km/órával száguldott, majd nem sokkal később a francia Johan Clarey 161,9 km/órával zúgott le a pálya egyik részén. Ez a sebesség azóta is rekord alpesi versenyen.

A rendezőknek nem tetszik ez a sebesség, lassítani akarják a síelőket, és építettek egy ugratót arra a szakaszra, ahol a fenti két eredmény is született. Az ismertebb síelők közül többen is (pl. Kröll, Kriechmayr és Mayer) feleslegesnek tartják az ugratót, mert ezen a helyen biztonságosan lehet 150-160-nal síelni. Egyébként is a sebesség adja meg ennek a szakágnak a látványosságát. Volt, aki inkább az ugratót tartotta balesetveszélyesnek.

A szervezők kihasználják az új ugrató nyújtotta lehetőségeket, vagyis a hírek szerint külön kamerát telepítettek az ugrató mellé, amely pazar képeket tud majd sugározni a közvetítésben.

* A döntés megszületett, minden az eredeti tervek szerint. Tehát a klasszikus lesiklást szombaton 12:30-tól rendezik, az Eurosport közvetíti. Előtte az ausztriai Zauchensee-ből Miklós Edit versenyét közvetítik.
KOMMENTEK
zjuhasz | 2017.01.12. 12:09
ehhez képest Patrik Küng itt rekordot posztolt tegnap:https://www.facebook.com/PatrickKue...ng.Fanpage/photos/a.10150...
Bata Attila | 2017.01.12. 16:22
igen, ez a nem hivatalos rekord most, bár vannak versenyzők, akik vitatják, hogy jól működött a sebességmérő
http://www.sport1.de/wintersport/sk...i-alpin/2017/01/patrick-k...

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.