Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Zágráb: nagyszerű szlalom versenyeket rendeznek

2015.01.03. Bata Attila

Mivel Semmering kiesett, így Zágráb lehet a hazai sírajongók közeli világkupa versenye, ahová viszonylag könnyedén el lehet jutni. Az egyik legjobb hangulatú szlalom versenyt vasárnap (nők) és kedden (férfiak) rendezik meg a Zágráb melletti Sljeme hegyen. Vajon végre nyer-e Ivica Kostelic?
Minden készen áll a holnapi és a keddi versenyekre Zágrábban, amely tényleg nagy szó. Ez az a pálya, ahol szinte minden évben az utolsó pillanatokban dől el, hogy lesz-e elég hó a verseny lebonyolításához. Ennek ellenére, szinte a csodával határos módon az elmúlt 11 év alatt még csak egyszer kellett a versenyt törölni, pont tavaly.

Horvátországban ugyanis versenyt kell rendezni. A Kostelic testvérek tündöklésekor ez nem is volt kérdés. Azóta Janica visszavonult, Ivica sem igazi az idén, de egy ütőképes horvát válogatott alakult ki, és már ott tartunk, hogy mi magyarok is egy horvátoktól kidobott síelőt honosítunk. A horvátok hat férfi és négy női versenyzőt indítanak a hazai közönség előtt.

Sokan felteszik a kérdést, hogy talán ez lesz az utolsó alkalom a horvátok szuperklasszisának, Ivica Kostelicnek, hogy végre hazai havon is nyerjen. Ivica számos győzelmet aratott fénykorában, igazán tekintélyes eredménylistával rendelkezik, de ezt a versenyt még fénykorában sem tudta megnyerni. Ettől a fénykortól az idén „kissé” messzire került, de pont ez a pálya, ahol minden megtörténhet, ezért is szeretik a versenyzők.

Ivica Kostelic mai képe a verseny színhelyéről
Ivica Kostelic mai képe a verseny színhelyéről
Szívesen jönnek ide a versenyzők, hiszen a pálya változatos, jó a vonalvezetése. Emellett a közönség fantasztikus, most is 20 000 nézőt várnak, akik őrületes hangzavarban fognak szurkolni, ez már előre borítékolható. A női versenyzőknek már csak bónusz, hogy ez a világkupa sorozat második legmagasabb díjazású női versenye, csak Flachauban, az esti versenyen fizetnek ennél többet.

A horvátoknál mindenki a válságról beszél, idén a verseny költségvetését is csökkenteni kellett a két évvel ezelőtti 24,5 millió kunáról (kb. 1 milliárd forint) 21,5 millió kunára. Ennek a pénznek a negyedét mindig a város (Zágráb) állja, a többit a szponzorok dobják össze.

Zágráb is különlegessé teszi a versenyt, hiszen a versenyzők az alpesi üdülőhelyeken általában a pályához közel laknak, de itt nincsenek ilyen szállások. Így mindenki Zágrábban lakik, és a résztvevőket külön rendőri felvezetéssel szállítják fel a hegyre, amely sok versenyzőnek nagyon tetszik.

A rendezők pedig hatalmas munkát végeztek. Karácsonykor még minden zöld volt a hegyen. December 26-án, pénteken tudtak először hóágyúzni. Aztán két nappal később a természet is besegített kb. 40 centi hóval. A hóágyúk azóta is üzemelnek. Most az a furcsa helyzet állt elő, hogy a síterep az idén még nem is volt nyitva, majd csak a versenyek után, január 8-tól használhatják a hobbisíelők.

További érdekesség, hogy a nők vasárnapi szlalom versenyét reggel (10:00 óra), a férfiak keddi versenyét azonban már villanyfénynél (15:00) rendezik meg. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.