Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ősrégi sport a hótalpas túrázás

2007.01.20. Hernádi László

A hótalp történelmi távlatai hozzávetőlegesen azonos történelmi távlatba nyúlnak vissza, mint a síléceké. Ahogyan a sí, úgy a hótalp is az ember talpfelületének megnövelésével a hóra nehezedő súly nagyobb területre való elosztását szolgálja.

A hótalp szóról mindenkinek a teniszütő, vagy ovális alakú fakeretes, bakancsra csatolható alkalmatosság jut eszébe, ami a sarkvidéki, hegyi vadászok könnyebb előrehaladását szolgálja a hóban.

A történelmi időkbe visszanyúló használati módokat a korábbi leleteken és barlangrajzokon kívül bizonyítja az is, hogy a híres "gleccserember" az "Ötzi"-nek keresztelt múmia lábán is kezdetleges hótalp maradványait fedezték fel.

A klasszikus hótalpak felépítése az óta sem változott, kézi munkával készített, fakeretes, hálós eszköz bőrszíjak segítségével összerakva. Gyakran az erős háló helyett sűrű szövésű vesszőfonatot, keskeny léceket, vagy bőrszíjakat is alkalmaztak.

Hazánkban hótalpat a Kárpátok zergevadászai télen, hótalpnak megfelelő funkciójú eszközt pedig a láp- és mocsárvilágban élő halászó, vadászó, gyűjtögető pákászok viseltek, mivel ennek segítségével veszélytelenül tudtak mozogni az egyébként könnyen beszakadó ingoványos felszínen.

A klasszikus hótalpakon kívül készítettek a későbbiekben hótalpakat fémkerettel és fémhálóval, valamint a ma kapható legmodernebb hótalpak erős műanyagból, üvegszálas anyagokból, könnyűfém ötvözetekből készülnek, megerősített kapaszkodófelülettel és kényelmes viseletet biztosító rögzítőrendszerrel.

A hótalp túrabakancshoz való rögzítése leginkább a túraléceken használatos megoldásra emlékeztet.

A bakancs orrát állandóan fogja a rögzítő, azonban a sarokrész rögzítése megszüntethető, mivel mély hóban, vagy emelkedőn sokkal könnyebb ilyen módon használni a hótalpat.

Napjainkra a hótalp megtartotta ősi funkcionalitását. A vadászok, gyalogos határőrök, vadőrök, erdészek a hegyvidékeken, télen ma is klasszikus hótalpakat használják világszerte.

Számos síterepen nyílik lehetőség jelölt utakon önállóan, jelöletlen útvonalakon, pedig vezetővel a téli túrázásra, amelynek elengedhetetlen kelléke a hótalp, mindenki tudja, mennyire megnehezíti a gyaloglást akár 20-30 cm hó is, a méter körüli hórétegben, pedig gyakorlatilag lehetetlen előrejutni.

Természetesen nagyban függ a hó minőségétől az, hogy mennyire könnyű, vagy nehéz hótalppal közlekedni, fagyott, kérges hóban szinte egyáltalán nem süllyed el a hótalp, míg friss és könnyű szerkezetű porhóban a hótalp is jócskán megsüllyed.

Hótalpat beszerezhetünk a nagyobb túrafelszereléseket forgalmazó üzletekben (10-30 ezer forintos árfekvésben, súlyra méretezve), gyakorlatilag bárhol használhatjuk megfelelő vastagságú hóréteg esetén, kirándulásra, hegymászásra hazánkban és a szomszédos országok hegységeiben is számos lehetőség van a téli hónapokban.

A legkomolyabb, magashegyi túrázáshoz készített hótalpakat akár a bakancsra szerelt hágóvassal együtt is viselhetjük, ilyenkor a hágóvas is segíti a visszacsúszás nélküli mászást, illetve egyes típusok szerelhető hossz- és oldalirányú csúszást gátló fém kapaszkodófogazattal vannak ellátva.

Természetesen akár saját magunk is barkácsolhatunk hótalpat, ha van hozzá képzelőerőnk és kézügyességünk, az Interneten számos honlap van, ahol hasznos tanácsokat találunk ehhez, igazán szép klasszikus hótalpat, pedig egy ügyes kosárfonó is tud nekünk készíteni.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.