Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Császármorzsa - itt az igazi, klasszikus osztrák recept

2019.04.27. sielok.hu

A "smarni" az osztrák és bajor paraszti életforma egyik népszerű, olcsó és gyorsan elkészíthető fogása, emellett állítólag Ferenc József császár egyik kedvence volt, így nevét is róla kapta.
Fotó: sielok.hu
Fotó: sielok.hu
Császármorzsa, németül Kaiserschmarren, becenevén smarni - mindannyiunk kedvenc desszert étele az osztrák hüttékben. A magyar receptkönyvekben leírt daramorzsával ellentétben az ausztriai változat nem búzadarából, hanem lisztből készül és a finomság egyáltalán nem morzsa állagú, hanem inkább finom édes-puha palacsinta-párnácskákhoz hasonlít.

Hozzávalók:
  • 20 dkg liszt
  • 4 db tojás
  • 3 dl tej
  • 30 gramm mazsola
  • 40 gramm vaj
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipetnyi só
Elkészítés:
A palacsintatésztához hasonlóan keverd össze a lisztet, tejet és a tojássárgákat. A csomómentességet úgy éred el, hogy fokozatosan adagolod a tejet. A tojásfehérjékből verj kemény habot, és óvatosan forgasd a masszába. Tegyél a tésztába egy csipet sót, vaníliás cukrot és a mazsolát. Egy nagy serpenyőben olvaszd fel a vajat, és lassan öntsd bele a masszát. (Ha csak kis serpenyőd van, akkor két részletben süsd ki!) Fedő alatt süsd kb. 5 percig. Ha már pirosra sült, fakanállal vágd 4 részre, fordítsd meg, és a másik oldalt is pirítsd meg fedő alatt. Végül szabdald fel darabokra a tésztát, szórj rá egy kanál cukrot és úgy süsd át! Melegen, porcukorral meghintve és almaszósszal, lekvárral vagy befőttel tálald!
Kaiserschmarren avagy Smarni szilvabefőttel | Fotó: WA
Kaiserschmarren avagy Smarni szilvabefőttel | Fotó: WA
Hasznos tippek, változatok:
  • Rétesliszttel is finom!
  • Használat előtt a mazsolát áztasd be gyümölcslébe vagy rumba, utána csöpögtesd le!
  • A tésztába is tehetsz egy kupica rumot.
  • Ha van időd, az összekevert tésztát pihentesd 1-2 órát sütés előtt!
  • Ha sietsz, kihagyhatod a tojásfehérje felverését, úgy is finom lesz, de kevésbé habkönnyű.
  • Az első pirítás után sütőben is sütheted a tésztát, 180 fokon kb. 10 percig.
  • Ausztriában almapürével (Apfelmus), ribizlidzsemmel vagy darabolt szilvakompóttal (Zwetschkenröster) fogyasztják.
  • Mi itthon házi baracklekvárral szoktuk enni, isteni!
KOMMENTEK
kiskakas8 | 2019.05.09. 09:08
Tökéletes a recept, nagyon finom lett! Rétesliszttel és pihentetve csináltam, serpenyőben sütve.
Trailrider | 2020.03.25. 15:26
Kevés lesz az a 4 tojás ennyi liszthez.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.