Menü ≡
h i r d e t é s
Síterepajánló
Csorba-tó
Nyári kalandozások
a Magas-Tátra erdőiben!
Rogla
Kirándulás és wellness egy helyen, a Pohorje-hegységben!
Schladming-Dachstein
Nyári kártyával több mint 100 ingyenes program!
Kövess minket: facebook twitter googleplus youtube

A gőzgombóc - Germknödel receptje

2010.04.26. | Frissítve: 2013.05.25.
Aki síelt már Ausztriában biztosan kóstolta már a gőzgombóc, eredeti nyelven Germknödel - magyar becenevén "mákoscici" - valamelyik változatát. A hütték jellegzetes étele az édes szilvalekvárral töltött nagy fehér félgömb alakú gombóc vaníliaszósszal leöntve és darált mákkal megszórva.
Az eredeti gőzgombócnak 2 féle alapváltozata létezik: a kész gombócokat vaníliaöntettel vagy olvasztott vajjal öntik le tálalás előtt, majd mindkét változatnál porcukros mákkal hintik meg a tetejét. Íme a recept:

Hozzávalók:
A tésztához:
  • 2,5 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg cukor
  • 3 dl tej
  • 1 tojás
  • 10 dkg vaj
  • csipetnyi só
  • fél citrom reszelt héja
  • 25 dkg szilvalekvár
A tetejére:
  • olvasztott vaj vagy vaníliasodó
  • 10 dkg darált mák porcukorral összekeverve
A gőzgombóc elkészítése:
Az élesztőt cukros langyos tejben cukorral felfuttatjuk. Hozzákeverjük a lisztet, a csipetnyi sót, a tojást, a citromhéjat és az egészet tésztává gyúrjuk. Letakarjuk és langyos helyen fél óráig kelesztjük. Lisztes gyúródeszkán a tésztából kerek lapokat készítünk egy bögre segítségével, melyek közepébe 1-1 teáskanál szilvalekvárt tesszük, és gombóccá formáljuk. Figyeljünk, hogy jól záródjanak, különben főzés közben kifolyhat a lekvár. A gombócokat félretesszük, és még egy kicsit kelesztjük. Addig egy lábasban vizet forralunk kevés sóval, fölé szűrőt helyezünk, úgy hogy ne lógjon a vízbe. Tegyük a gombócot a szűrőbe, fedjük le, és forró víz fölött 10-15 percig gőzöljük készre. A kész gombócokat öntsük le olvasztott vajjal vagy vaníliaöntettel, és szórjuk meg porcukros mákkal. Melegen tálaljuk.

A vaníliasodó elkészítése:
2 egész tojást, 2 deci tejet, 8 deka cukorral és ízlés szerint vaníliát hidegen összekeverünk és tűzön krémmé főzzük. Hasznos tippek, változatok:
  • A lekvárhoz lehet 1 evőkanál rumot és egy kis fahéjat keverni, mely megbolondítja a töltelék ízét.
  • A tésztába tehetünk kristálycukor helyett kevés vaníliás-cukrot is.
  • Párolás közben a fedőt ne nagyon emelgessük, mert összeseik a tészta.
  • A megtöltött nyers gombócokat le is lehet fagyasztani, így bármikor frissen elkészíthetők.
  • A gombócok forró vízben is kifőzhetők.
  • Egy leves után főételnek is kiváló, mert kiadós, laktató étel.
  • Létezik cseresznye-lekváros változata is, ilyenkor vajjal és pirított mandulával szórják meg.
  • Osztrák szupermarketekben kapható mirelit gőzgombóc. Ha ilyet veszünk akkor csak a vaníliaöntetet kell elkészíteni és melegítés után máris tálalhatjuk a finom Germknödelt.
2011.01.27. 18:21:38 ladanyi17
Vanílliasodóval az igazi :D Nassfelden nagyon finoman csinálják :D
2011.10.15. 13:25:16 illeskese
Gondolom aki csak mirelitet evett, annak nem ízlett, mert az nem az igazi.
Szólj hozzá Te is!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Szeretném megkapni a friss híreket és legjobb síajánlatokat.
Elfogadom az adatvédelmi elveket.
Hírlevél archívum »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 8 vendég és 0 regisztrált felhasználó látogatja.
Asztali nézet
A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom. Több információ a sütikről.