Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Interjú Arosa-Lenzerheide egyik hegyimentőjével

2017.02.01. (x) szponzorált cikk

Silvan Büchel 33 éves, és húszéves kora óta az Arosa Lenzerheide síterep hegyimentője. Apaként és síoktatóként szabadidejét is a havon tölti, és maximálisan megbízik Helly Hansen felszerelésében. Az Arosa Lenzerheide egyike a 60 síterepnek, amely Helly Hansenbe öltözteti dolgozóit.
1. Hány hegyimentő dolgozik jelenleg a síterepen? Mekkora csapat ügyel egyszerre a pályák és a síelők biztonságára?

Az Arosa Lenzerheide összesen 31 hegyimentőt foglalkoztat, és ebből huszonhárman állunk készenlétben minden nap.

2. Pontosan miből áll a hegyimentők munkája?

Munkánk egyik legfontosabb része a sípályák előkészítése, hogy vendégeink már teljes biztonságban élvezhessék őket. A ma feladatunk a jelzések és a védőhálók kihelyezése, illetve a mesterséges lavinák kirobbantása annak érdekében, hogy a felhalmozódott hó ne fenyegethesse a síelőket. Természetesen esténként is ellenőrizzük a lejtőket, és a balesetet szenvedett síelőket is mi látjuk el, illetve hozzuk le a hegyről. Lényegében minden olyan feladat a mi felelősségünk, ami a sielők biztonságát szolgálja.
Silvan Büchel
Silvan Büchel
3. Milyen készségekre van szüksége egy hegyimentőnek, és mik a hivatás feltételei?

Természetesen alapfeltétel a kitűnő sítudás és hogy magabiztosan mozogjunk télen. Az elsősegély-nyújtáshoz szükség van némi orvosi ismeretre is. Fontos, hogy empatikusak és együttérzőek legyünk a veszélyhelyzetbe került emberekkel, tehát igazi szamaritánusoknak kell lennünk. A munkánk kritikusabb része a mesterséges lavinák előidézése, ami nagyon sok gyakorlást igényel.

4. Milyen a hegyimentők átlagos napja?

Még a síliftek indulása előtt előkészítjük a pályákat, napközben pedig rendszeres időközönként ellenőrizzük a pályákat, és készenlétben állunk. Az utolsó síliftet követően ismét ellenőrizzük a pályát, még a ratrakok indulása előtt.
5. …és egy kevésbé átlagos?

Egyszer csak vacsora közben csörög a telefon, és segélyhívást kapok – valaki nem ért vissza időben a szállásra. Sűrű ködben keresésbe kezdünk, és teljesen kimerülve találunk rá a sötétben, majd biztonságban elvisszük a családjához.

6. Mit szeretsz leginkább a munkádban?

Fantasztikus érzés elsőként siklani a lejtőn, hiszen ilyenkor még az érintetlen természet fogad. Emellett nagyon jó érzés segíteni az embereken, és a hálájuk értelemmel tölti meg a munkámat.

7. Milyen veszélyhelyzetbe kerülhetsz munkád során?

Magas hegyeken dolgozom, ahol gyakoriak a hirtelen hőmérséklet-változások, lavinák, vagy olyan mentőakciók, amelyek életveszélyes helyzetbe sodorhatják a hegyimentőket.

8. Hogyan gondoskodtok a freerider sielők biztonságáról?

Tájékoztatjuk őket az aktuális lavinahelyzetről, felhívva figyelmüket az esetleges veszélyforrásokra. A pályák elején lokációjelző pontok segítik a freeridereket.

9. Mik a legfontosabb biztonsági tippjeid a pályán, illetve a pályán kívül?

Nagyon fontos, hogy sítudásunkhoz igazítsuk siklási sebességünket, és figyeljünk a körülöttünk síelőkre. Pályán kívül, friss hóban pedig semmiképp se bízzunk vakon a többi síelőben. Emellett reálisan kell felmérnünk sítudásunkat, és fontos, hogy biztonságos felszerelésünk legyen, és tisztában legyünk a lehetséges veszélyforrásokkal.

10. Mindenkinek más tényezőkből áll össze a tökéletes pillanat. Megosztanál velünk egy olyan, különleges “feel alive” pillanatot, amelyet hegyimentőként szereztél?

Korán reggel, a napfelkeltében tudom leginkább átérezni a pillanatot. Ilyenkor mindig különleges a hangulat, és elcsíphetem a nap első sugarait is. Ilyenkor a lehető leghosszabb ideig gyönyörködöm a táj szépségében.
Silvan Büchel
Silvan Büchel
11. Napi hány órát és szezononként hány napot dolgozol a hóban?

Évente 7 hónapot hóban töltök – október közepétől május elejéig – napfelkeltétől lefekvésig. Természetesen a szabadidőmet is hóban töltöm.

12. Mivel egész nap a szabadban vagy, fontos, hogy megbízható legyen a felszerelésed. Mik a legfontosabb elvárásaid?

Ruháimnak robosztusnak, szellőzőnek, szélállónak és időjárásállónak kell lennie.

13. Hogyan fejlődött ruházatod az utóbbi évek során?

Az egyik legfontosabb változást a háromrétegű öltözködési rendszer jelenti. Korábban a melegséget és a védelmet ugyanaz a ruhadarab nyújtotta, míg ma már a rétegek együtt nyújtják a lehető legmagasabb szintű szigetelést. Az új megoldás sokkal jobban bevált számomra.

14. Mit kedvelsz legjobban a Helly Hansen termékeiben? Melyik a kedvenced és miért?

A Helly Hansen termékek elképesztően strapabírók. A kedvencem a kabátom, amit már három éve viselek a pályán és még mindig tökéletes védelmet nyújt. Természetesen a megfelelő ápolás és tisztítás meghosszabbítja a kabát élettartamát.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.