Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Interjú Neuberger György magyar orvossal

Egy amatőr síelő extrém teljesítménye

2006.02.10. 2007.02.20. Wesselényi Andrea | frissítve: 2007.02.20.

Interjú Neuberger György magyar orvossal Az olaszországi Castelrotto síterepen rendezett Extreme 24 síversenyt tavaly is sikerrel teljesítette és idén is 10. helyezést ért el Neuberger György amatőr magyar síelő. Az 53 éves győri orvos huszonnégy órán át síelt megállás nélkül a 2 km hosszú lesiklópályán.

Hogyan szerzett tudomást erről a versenyről?

2004-ben először itt a Síelők Weblapján láttam meg az Extreme24 versenyről szóló hírt és már akkor kacérkodtam az indulás gondolatával. Egy már befizetett családi síeléssel ütközött az időpont (2005-ben is január utolsó hétvégéjén rendezték a versenyt), így nem jelentkeztem, azonban a www.extreme24.net webcímen olvastam a versenyről szóló tudósítást és fotókat több alkalommal is megnéztem. Tetszett az a hangulat és a légkör, amit láttam. Már nyáron, a síelésínséges hónapokban eldöntöttem, hogy 2006-ban jelentkezem.

Hogyan készült a versenyre?

Mondhatom, mintegy 20 éve rendszeresen edzésben vagyok, mivel hivatásom sebész. Egy megyei kórházban dolgozom, és évente legalább 8-10 alkalommal fordul elő, hogy az egész éjszakát pihenés nélkül végigdolgozzuk kollégáimmal együtt. Ilyen ügyeletek után feltűnően jól szoktam bírni a másnapi rendes műtéti terhelést, még jóval fiatalabb kollégáimhoz képest is. A sízés és a statikus megterhelést jelentő operációk látszólag megterhelés szempontjából távol állnak egymástól, de számomra mindkét terhelés feltűnően jól tolerálható volt. Az őszi hónapokban már tudatosan készültem a versenyre. A felkészülés kondi termi edzéseket, sífutógépezést, 15-20 km-es éjszakai tempós gyaloglásokat jelentett. A verseny előtti 4 hétben már minden második napon rendszeresen gyalogoltam éjszakánként. Természetesen legjobb felkészülésként ausztriai síelések szolgáltak már november második felétől, ahol évek óta bevett szokásként a liftek működési ideje alatt ( 7, 7 és fél óra ) megállás nélkül szoktam sízni.

Volt-e valamilyen tétje a versenynek?

Az egyéni indulók között az első három helyezett számára pénzdíjat írtak ki (I. hely - 2000 euró, II. hely 1400 euró, III. hely - 800 euró) - ezen kívül a bármely helyezéssel együtt járó jó buli lehetősége, és persze az " ezt is meg tudtam csinálni " feeling motivált.

Sikerült-e sérülés nélkül megúszni a 24 órás lesiklást?

Az éjszaka folyamán kb. 2 óra tájban egy vehemens versenytárs hátulról a jobb térdhajlatomban landolt, amit persze mindkettőnk részéről egy becsületes perec követett. Ez önmagában még elviselhető lett volna, de kb. fél óra múlva egy másik hasonló megszállott ugyanarra a térdhajlati pontra "helyezett" egy hasonló energiájú elefántpuszit. Ettől az időponttól lassan, de folyamatosan dagadt a térdem, és az utolsó 4-5 órát már csak becsületből és jelentősen csökkent tempóban tudtam végignyomni.

Ön volt az egyetlen magyar induló a versenyen?

Más magyar induló nem volt, az előző évhez képest az én nevezésemmel lett öt nemzet közti a verseny. A szervezők tisztességesen felhúzták a magyar zászlót már a nyitó bulin is az osztrák, német, svájci és olasz mellé! Ez volt életem első síversenye, felejthetetlen élmény marad.
Ahogy azóta értesültünk, sikerült 2007-ben is 10. helyezést elérni. Gratulálunk Neuberger Györgynek a fantasztikus teljesítményhez!
Kastelruth / Castelrotto (Dél-Tirol) - a verseny színhelye
Kastelruth / Castelrotto (Dél-Tirol) - a verseny színhelye

Kapcsolódó link: www.extreme24.net

KOMMENTEK
feralarm | 2015.03.05. 17:23
Gratula, Gyuri igazi eltökélt "vadember"

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.