Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Obergoms: Svájc leghóbiztosabb sífutóközpontja

2015.02.16. 2015.02.20. Wesselényi Andrea | frissítve: 2015.02.20.

Obergoms völgyébe kaptam meghívást, méghozzá azzal a feltétellel, hogy akkor jöjjek, ha szeretném kipróbálni a sífutópályákat. Még szerencse, hogy már túl vagyok több szezonnyi oktatáson, így néhány sífutókör bejárása már nem okoz problémát. Igazi élmény volt a friss hóban, síléceken feltérképezni a látnivalókat.
Oktatóim büszkék lehetnek rám, mert a csoport egyetlen magyar tagjaként nem vallottam szégyent a nagy svájci sífutóparadicsomban. Stefanieval, helyi vezetőnkkel, aki kisiskolás korában egy sífutó egyesületben edzett - két nap alatt jártuk be az Obergoms régiót alkotó 12 falucskát. A sífutás nekem kicsit olyan mint a bringázás: eleinte nagyon élvezem a mozgást, aztán fájdalmasan fárasztó tud lenni, főleg felfelé, de ha túljutok a holtponton akkor imádom, mert testközelből érzem az időjárás, a természet minden rezdülését. Nem beszélve a látványról, kilométerenként más és más tájak, falvak, tanyák tűnnek fel a sífutóutak mentén. Időnként megállunk csacsit simogatni, napozni, fotózni. Tökéletes kikapcsolódás!

Obergoms: a magashegyi környezetben fekvő völgy

Nálunk a völgy szó valami egészen mást jelent, mint itt Svájcban. Az Obergoms régió völgye 1300-1400 méteres magasságban fekszik, magasabban, mint hazánk csúcsa. A völgy fölött 3-4 ezres hegyláncokat láthatunk, ha éppen nem takarják a felhők. Érdemes ránézni a Google domborzati térképere: gyönyörűen kirajzolódnak a hegyek tetején húzódó gleccserek, mint hatalmas fehér nyelvek. Apropó, Google térkép. Indulás előtt rákerestem az Obergoms névre: nulla találat. Mint kiderült, ez csak a régió neve, amely valójában 12 falut foglal magába. A települések lineárisan helyezkednek, a völgyön áthaladó vasútvonal mellett, és éppen ettől különleges. A falvakat összekötő sífutóútvonalakra váltott síjegy a vonatra is érvényes, így bárhol elfáradunk vagy hóvihar tör ránk, a rendszeresen járó piros kisvonattal visszajuthatunk a kiinduló állomásra, ahol megszálltunk.
Az Obergoms völgyet átszelő vasútvonalon halad a híres Matterhorn Gotthard Bahn, a világ leglassabb expresszvonata, amely Zermattba viszi a turistákat.
Az Obergoms völgyet átszelő vasútvonalon halad a híres Matterhorn Gotthard Bahn, a világ leglassabb expresszvonata, amely Zermattba viszi a turistákat.

Tradicionális svájci falvak Alsóerdőtől Felsőerdőig

A Goms völgyi 12 falu neve közül bármelyiket beírhatjuk a Google térkép keresőjébe, ez már biztosan ad találatot. Így jönnek szépen sorban: Niederwald, Blitzingen, Selkingen, Biel, Ritzingen, Gluringen, Reckingen, Münster, Geschinen, Ulrichen, Obergestein, Oberwald. Ha van igazi Svájc, akkor ez az: a nap feketére szítta a faházak gerendázatát, és ettől más a települések képe, mint amit az osztrák Alpokban megszoktunk. A falvak megőrizték eredeti arcukat, és nagyon vigyáznak is erre, itt nem épülhetnek ormótlan szállodák, minden épület fából készül, őrizve a hely ősi hangulatát. Az első és utolsó falu közötti távolság mindössze 22 km, de a sífutóútvonalak szépen kanyarognak minden irányban, így összesen majdnem 100 km kezelt sífutópálya (klasszikus és korcsolyázó utak egymás mellett) hálózza be a völgyet. Eligazítótáblákat mindenfelé találhatunk, így lehet tervezgetni az útvonalakat tudásunkhoz igazítva. Ahogy az alpesi síelésben, itt is kék-piros-fekete jelzésekkel mutatják a pályák nehézségi fokát.

Blitzingen "vára"

Blitzingenig szólt az útitervem, ahova Brig felől érkeztem meg vonattal. Az állomáson vártak vendéglátóim, akik azonnal elmesélték, hogy szállodájukban már két éve dolgozik egy magyar pár, és nagyon elégedettek a munkájukkal. Sőt, nemrég magyar vendégeik voltak, 3 család lakott szállodájukban, akik 2 hetes (!) téli aktív üdülésre érkeztek (sífutottak, hótalpaztak, túráztak), az elmúlt nyáron pedig sportos magyar hegyibringások szálltak meg a hotelben.
A környék legjobb szállodája: a 4 csillagos Castle. Fantasztikus kilátás nyílik ablakaiból a Goms völgyre, másik vonzereje pedig messze híres konyhája.
A környék legjobb szállodája: a 4 csillagos Castle. Fantasztikus kilátás nyílik ablakaiból a Goms völgyre, másik vonzereje pedig messze híres konyhája.
Vendéglátónk, a Castle (www.hotel-castle.ch) tulajdonosa nem akárki, a szálloda folyosóján kiaggatott képek bizonyítják, hogy megmászta a Mount Everestet, és az Alpok számos neves csúcsát. Peter a hegyek és völgyek szerelmese: a szeretett Obergoms völgy mellett másik otthonának Nepált tartja. Ha valaki Blitzingenbe vetődik, bátran faggassa ki hegymászó kalandjairól, vagy kérje meg, hogy vigye el egy túrára, szívesen vállal túravezetést, akár extrém körülmények között is, bár mint mondja, véges az ideje, mert a konyhába időben vissza kell érnie: ő egyben a ház mesterszakácsa is. Úgy érezzük magunkat ebben a hotelben, mintha egy kastélyban szállnánk meg, nem is tudom, hogy a különleges belsőépítészet, a hatalmas akt festmények, a vacsorára tálalt remekművek vagy vendéglátó házaspár kisugárzása miatt van így. Mindez együtt bizonyára.

Obergoms völgy híres szülötte, a gasztronómia császára

London, Párizs, New York - a világon ezekbe a nagyvárosokba vágyik a legtöbb turista, a híresek és gazdagok a Ritz hotelekhez ragaszkodnak. A szállodalánc alapítójára végtelen büszkék az itt lakók: Niederwaldban született Cäsar Ritz 1850-ben, egy szegény paraszt család legkisebb gyermekeként. Mint a mesében, Párizsba indult szerencsét próbálni, és a kezdetben konyhai kisegítőként, majd szakácsként dolgozó szorgalmas fiúból a gasztronómia és vendéglátás cézára lett. Emlékének adakozva a helyi vendéglátó egységek magasra teszik a mércét: ínyenc fogásokat, Cäzar Ritz menüt kínálnak több szállodában is, és ezek komoly vonzerőt is jelentenek a régiónak. Életem talán legfinomabb vacsorája volt a Castle-ban felszolgálat Ritz menü - szavakkal leírhatatlan ízek harmóniája.

Mit lehet itt télen csinálni?

Ez a régió elsősorban a sífutásról és túrázásról szól, a téli kínálat e témák köré épül. A vidék a 90 km-nyi kezelt sífutóúttal Svájc második legnagyobb sífutóparadicsoma. (Az első Engadin, ami egyben síközpont is). Obergoms hatalmas előnye a hóbiztosság: novembertől április elejéig vannak nyitva a pályák és azokat minden nap nagy gépparkkal gondosan kezelik. "November elején már nyitottunk, sok csapat jött hozzánk edzeni, mivel több havunk van és olcsóbban vagyunk, mint Skandinávia" - mondja a helyi turisztikai iroda vezetője, aki ért a pozicionáláshoz. A mi pénztárcánknak Svájcban sífutni nem éppen olcsó: 7 napos sífutóbérlet vonatjeggyel együtt 70 CHF. - ezért viszont profikra szabott szolgáltatást kapunk, egyes szakaszokon autópálya-szélességű a korcsolyázó stílushoz kialakított sífutópálya, mellette 3 klasszikus nyommal. A téli túrázás viszont ingyen van, és sokfelé barangolhatunk jelzett utakon akár túracipőben akár hótalpakon.

Rhonequelle hótalpas túra

Oberwaldból indul a legnépszerűbb túraútvonal a Grimselpass felé. Aki feljut a 2164 méteres csúcsig, lefelé egy 14 km-es szánkópályán való lesiklást élvezhet. Mi idő hiányában csak félútig mentünk és a Rhonequelle turistaháztól hóbringákon csúsztunk vissza a faluba. A túra így is gyönyörű volt, hótól roskadozó fenyők és sziklák között kanyarogva jutottunk el a házig, ami hótalpak nélkül nem lett volna egyszerű.
Rhonequelle hótalpas túra - Oberwald - ilyen jelzések igazítanak útba
Rhonequelle hótalpas túra - Oberwald - ilyen jelzések igazítanak útba

Toni símúzeuma - a sílécekkel burkolt hangár

Oberwald faluba visszaérve még egy érdekes program vár ránk. Helyi idegenvezetőnk kinyitotta Toni símúzeumát, ahol 1000 pár sílécet gyűjtöttek össze az elmúlt több mint 100 évből. Egy évszázaddal ezelőtt a síjárás/sífutás errefelé még messze nem sport volt, hanem a mindennapok téli közlekedési módja. A több méteres hóban máshogy nem is nagyon tudtak eljutni az emberek egyik faluból a másikba, mint sí- vagy hótalpakon. Toni Hischier Símúzeuma azt mutatja meg, hogyan lettek a sílécek sporteszközzé, miközben megváltozott a falvakban lakók élete is. A múzeum egyetlen légtérben található: az egész egy nagy pajta, melynek minden négyzetcentiméterét, még a plafont is régi sílécek burkolják. Igazi csemege a sítörténelem rajongóinak!
Közel ezer pár léc található a símúzeumban.
Közel ezer pár léc található a símúzeumban.

Praktikus infók az Obergoms régióba utazóknak

  • Svájcban a vonatjegy minden szakaszra online is megvásárolható a www.swissrailways.com weboldalon.
  • Az Obergoms nagyítható sítérképe megtalálható ezen az oldalon.
  • A régióban 11 sífutóiskola van, ahol komplett felszerelést is lehet bérelni.
  • Obergoms legnagyobb nemzetközi eseménye, a Gommerlauf Sífutóverseny idén a 2015. február 21-22-i hétvégén lesz. Bővebb infó: gommerlauf.ch
  • Ha valaki lesiklásra vágyik: a legközelebbi alpesi síterep az Aletsch Arena. Vonattal kb. 10 perc Niederwaldtól. Fiesch-ben kell leszállni, innen kabinos felvonó visz fel a síterepre. Az oda-vissza vonatjegy árát beszámítják a síjegybe!
  • A nyári hónapokban is rengeteg aktív üdülési lehetőség kínálkozik Obergomsban: gyalogtúra és mountain bike útvonalak, gourmet bike túrák ínyenceknek, 1350 méteren fekvő golfpálya, rafting a Rhone folyón, nordic walking, siklóernyőzés, stb. valamint Blitzingenben található Svájc legnagyobb természetes kneipp-útvonala, melyet mezítláb járhatunk végig.
További információ, szállástippek a régió hivatalos honlapján: www.obergoms.ch
Gommerlauf - a nemzetközi verseny rajtja az Obergoms Sífutóközpontban
Gommerlauf - a nemzetközi verseny rajtja az Obergoms Sífutóközpontban
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.