Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Veszélyesen szép sílécek az Elantól

2009.10.15. Bartus Péter

Veszélyesen szép sílécek az Elantól Az idei ISPO-n nagyot durrant az új Elan lécek dizájnja: még az e téren mindig fenomenálisat alkotó Rossignolosok is irigykedve nézték az idei léceket. Talán a freeride vonalról idén igazolt irokéz punk frizurás Glen Plake zöld hajszíne lökte meg a kezét a grafikusoknak, de az összhatás fenomenális.

Race: Waveflex és a külső fal

A kőkemény különálló platnis verseny SLX FIS és GSX FIS lécek alatt a verhetetlen ár-érték arányú SLX/GSX illetve SL/GS páros áll. Külsőleg nagyon hajaz a design a tavalyi, már "hullámosított" lécekre, azonban az SLX/GSX-nél a lényeg a felszín alatt húzódik: ezen lécek az SL/GS általánosan használt laminált famagjával szemben egy komplett puhafamagot kaptak (dupla titanium lappal), míg a léc két kantnija felett végigfutó falban keményfa betét található, aminek fő funkciója az erő minél direktebb közlése a kantni felé. A Waveflex technológiával harmonikusan együttműködve így egy olyan lécet kapunk, ami az átlag top lécek "síndarab" érzésével szemben finoman reagál a lágyabb reakcióra, de szuperagresszív, ha kitapossák a belét, Az SL/GS tavalyhoz képest nem változott, de nem is kell, klasszikus famagos, oldalfalas szendvicsszerkezet, Waveflex felszín, mono titanium lap. Mind a 4 modell a Tyrolia által gyártott integrált, egyedi Fusion kötésrendszerrel kerül szállításra.

Speedwave: Ráncfelvarrás

A tavalyelőtt és az azt megelőző szezonban díjesőben ázó Speedwave (cross) sorozat megérett a renoválásra, a sí hajlását megengedő, de a torzióját jelentősen csökkentő Waveflex technológia immár a léc teljes hosszán átvonul, beleértve a kötés alatti részt is. A kissé feminim grafikával küzdő 14-es csúcsmodell az X-es race modellek technológiájával vértezték fel, nyugodtan be lehet illeszteni a GSX és SLX közé. A modellek a nyári szabi alatt felszedtek egy pár millimétert, a csípőjük 70-ről 72-re, a végük 7 mm-el nőtt. A modellszámozás maradt (8-10-12-14), az alapmodellt a középhaladóknak ajánlják, míg a csúcsmodellt tényleg csak a geometria különbözteti meg a verseny modellektől. A rádiuszukban kicsit megkavarják a felhasználót, mind a 16 féle lécen (4 modell 4 méret) R 10-16 szerepel. Még a műszaki analfabéták is kitalálhatták, hogy az összes lécen nem lehet fizikailag ugyanaz a rádiusz, ezzel csak azt szeretnék kifejezni, hogy a Waveflex technológia miatt a léc flexe puha, tehát kis ívre lehet hajlítani, de a nagy torziós (csavarodási) szilárdság miatt hosszú íven, nagy sebességnél is stabil a léc és biztos az éltartás.

All-mountain: Vitrinben is jól mutat

A pályáról kikacsintani hajlamosaknak a kibővült allmountain Magfire család 4 tagja lehet partner. Csípőszélességüket a nevükben hordozzák, így a Magfire 82 XTi alkalmas leginkább a szűz havas duhajkodásra, míg a Speedwave 8-10 geometriájához nagyon közel álló Magfire 74 a pályán sízésre. A 78 Ti és a 78 modellek kettőjük között helyezkednek el. Az egész család rendelkezik a megújult Waveflex technológiával, az integrált Fusion kötésekkel, valamint a 74-et kivéve oldalfallal, mely a famaggal kiegészülve hathatós biztonságot nyújt a szűz alatt sunyin megbúvó sziklák ellen.

Allround: Wellness sízőknek

Azoknak, akik az izomláz helyet jobban díjazzák a sízés rekreációs értékét, a Mag és a Speed X allround sorozatot tudják ajánlani. A Mag 70 (két színben) és a Mag 72 a kezdőknek ajánlott, erre utal a bordázott felszíne is, amely a bénázások miatt keletkező karcokat hatásosan elfedi. A 72-es szerszám nélkül állítható TMD (Toolless Mounting Device) kötést kapott. A SpeedX 6 és 4 (két színben) 70 mm-es szélességével, „dezintegrált” platnijával (csavaros kötés), könnyű szerkezetével hamar megszeretteti magát a középhaladókkal. Utóbbi modell két színváltozatban készül. A két széria között sem felépítésben sem geometriában nincs igazán eltérés, így középhaladó szintig bárki szabadon választhat belőlük, mindegyik modell könnyített famagos, így az Elan is olyan gyártó, akinek minden léce famaggal készül.

Women: Csipke és kubizmus

Az Elan mindig is különös figyelmet fordított a hölgyekre, ez idén is meglátszik: A Performance széria (4 léc) megfelel a Speedwave szériának, a Recreational series (3 léc) pedig a Speed X-nek. Dizájn terén a klasszikus stílust vegyítik extrém kubista vonásokkal, a legtöbbször egy lécen belül. Mindenképp megemlítendő még a limitált, exkluzív Elan St. Moritz léc, minőségi anyagokból, fehér-arany színben a hölgyeknek és kék-arany színben az uraknak. Minőségi anyagok, kezelhetőség és verhetetlen ár jellemezte mindig is az Elan léceket, itt az ideje, hogy kivívja méltó helyét a gyártók élmezőnyében.

A cikk szerzője Bartus Miklós "örökös magyar bajnok" fia

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ FÓRUM
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.