Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Head sílécek - Üdvözöljük egy új korszakban!

2012.10.26. Szegő Attila

Head sílécek - Üdvözöljük egy új korszakban! Az idei szezonra a Headnek egy igazi nagy újítása van, ami a síléceket érinti, az ERA 3.0 rendszer. A másik újítás inkább csak a hinta ívű lécek technológiájának tökélyre fejlesztése. A bakancsokban technológiai változás nincsen, kötés tekintetében viszont a Tyrolia kijött a freeride túrakötéssel, az Adrenalinnal.
h i r d e t é s

A Head ERA 3.0 nem csak egy dimenzió

Eddig a léceknél többnyire csak egy-egy technikai megoldást alkalmaztak, viszont az ERA 3.0 a különböző technikák kombinációja. Egyesíti a hinta ív felépítést egy progresszív fordulási sugárral és a megfelelő csillapítással.

Az Allride Rocker felépítés 80% hidat és 20% hinta ívet jelent, ami könnyű kormányozhatóságot eredményez a puha hóban. A Progresszív rádiusznak köszönhetően 50%-kal kevesebbet kell dönteni a lécen a jobb és stabilabb éltartáshoz. Az "Intellirise Rebound" technológia a stabilitásért felel. Ez a rendszer a sí csőrén ébredő rezgéseket csillapítja.

Rocker technológia újra értelmezve

A tavalyi szezonban már voltak Rocker lécei a Headnek, de mostanra jobban kategorizálta és pontosította azokat. Így jöttek létre az ALLRIDE ROCKER, a PNP ROCKER (Park'n Pipe Rocker), és a TNT ROCKER (Tip'n Tail Rocker) kategóriák.
  • ALLRIDE ROCKER
Ezt a felépítést a pályasíknél alkalmazzák. A hangsúly főként a dinamikán van, de mind emellett a puha hóban is jól irányíthatók. A 20% hintaív (Rocker) - 80% híd arány egy sokoldalúan használható lécet eredményez.
  • PNP ROCKER
Ezt a technológiát kifejezetten park és félcső léceknél alkalmazzák, amelyeknek mindkét vége fel van hajlítva. A 30% hinta ív - 70% híd aránya jelentős energiát biztosít az ugrásos trükköknél.
  • TNT ROCKER
Csőrétől a sarkáig tartó hinta ív egy igazi freeride-os léchez tartozó megoldás. Kifejezetten porhóra fejlesztették ki, de kezelt pályán is jól működik a 40% hinta ív - 60% híd arány.

Adneralin maximális szabadság pályán és pályán kívül

A Head lécekre a Tyrolia készíti a kötéseket, idén pedig előálltak egy túrakötéssel is. A vetélytárs Marker már korábban elkezdte gyártani az univerzális túra és freeride kötéseket, amelyről sem a Tyrolia, sem a Head nem akart lemaradni. Az AAA-széria a túra és freeride rendszereket foglalja magában. Az Adrenalin kötés a következő technikai megoldásokat alkalmazza:
  • AAA (Access All Areas) - ASCENDER LOCK
A kötést könnyen át lehet kapcsolni sí funkcióból túra funkcióba a bot hegyével. Így anélkül lehet váltani, hogy ki kellene lépni a kötésből (bár ha túrázni akarunk, akkor a foka szőrt valahogy fel kell rakni).
  • IN-Control CLIMBING AID
Az optimális mászási pozícióhoz két fokozatban lehet beállítani a kötést; 7 és 13 fokban, mindezt a síbot végével könnyedén.
  • FR PRO TOE
A kötésnek egy központi csapos forgórendszere van. A kötés orr részénél a cipőtalp pontos illeszkedését egy csúszószerkezettel (AFS) lehet beállítani. Így csúszásmentesen és stabilan tart.
  • FR PRO HEEL
A Head Adrenalin kötés sarokrésze optimális stabilitást és erőátvitelt biztosít. Ez annak köszönhető, hogy egy nagy teljesítményű alpesi síkötés sarokrészét alkalmazták és fejlesztették tovább. A kötést szerszám nélkül lehet beállítani a sícipőhöz. További előnye, hogy ultra-nagy; 60 mm-es mozgása van, így például az S-es kötés 270-330 mm között állítható.

És végül néhány klasszikus pályasí a már ismert Kers technológiával:

KOMMENTEK
AAron | 2012.10.26. 13:12
Adneralin maximális szabadság pályán és pályán kívül
A Head lécekre a Tyrolia készíti a kötéseket, idén pedig előálltak egy túrakötéssel is. A vetélytárs Marker már korábban elkezdte gyártani az univerzális túra és freeride kötéseket, amelyről sem a Tyrolia, sem a Head nem akart lemaradni. "

És ezen kívül az ELAN-nak, a FISCHERNEK is a Tyrolia gyárt túrakötést.
Egy ribanc ez a Tyrolia :)
huligan | 2012.10.26. 14:14
"...amelyről sem a Tyrolia, sem a Head nem akart lemaradni. "

És az Atomic/Salomon sem Tracker 16/Guardian 16 néven.
huligan | 2012.10.26. 14:16
Túra/freeride kötésben egyébként meg a DIAMIR a király...:)
AAron | 2012.10.26. 14:35
cö cö cö cö
h_geri | 2012.10.27. 13:46
"Csőrétől a sarkáig tartó hinta ív egy igazi freeride-os léchez tartozó megoldás. Kifejezetten porhóra fejlesztették ki, de kezelt pályán is jól működik a 40% hinta ív - 60% híd arány."
Ezt nem egészen értem. Msot akkor végig hinta ívelt vagy sem? Vagy híd az jelenti, hogy terhelten teljesen egyenes vagy akkor mi is a híd tulajdonképpen?
h_geri | 2012.10.27. 13:47
Van kifejezetten pálya lécem. Olyat szeretnék, amivel nem szülök vért, ha a pályára leesik 10-20 centi friss hú és ebből kifolyólag másnap jó buckás lesz. 185 cm magas vagyok. Mit ajánlotok?
huligan | 2012.10.27. 15:04
Atomic Theory... Pályában jól tart, puha hóban meg élmény. Felúszik rendesen, tart, elég széles, TwinTip. Nagyon nagy porhóban van tőle sokkal jobb, de mint tudjuk, ami mindenre jó az semmire sem! Bucka pályára inkább rövid SL javaslott, mint széles hosszú rocker... Ez az én véleményem/tapasztalatom, nincs kőbe vésve...
Dartagnan | 2012.10.28. 09:14
H Geri! Nem kell feltétlen twin tip léc. Ha már 75 mm feletti a szélesség az jól működik porhóban is. Persze én 85 mm közeli széleset ajánlok. Ezek a széles lécek simán keresztülmannak a friss összetúrt buckákon. Kemény buckák közötti síelésre tényleg jobb a rövidebb. 185 cm testmagassághoz kb. 175-180 hosszú az optimális.
AAron | 2012.10.29. 08:46
A 85mm édes kevés a túrt hóban vagy porhóban. 100-tól az igazi, annak még nem is vészes a sugara, parádésan lehet vele veretni kezelt pályán is. A testmagasság alatti léc meg rossz választás.
Nem kinyilatkoztatok, hanem --szerintem--
AAron | 2012.10.31. 16:01
"A kötésnek egy központi csapos forgórendszere van. A kötés orr részénél a cipőtalp pontos illeszkedését egy csúszószerkezettel (AFS) lehet beállítani. Így csúszásmentesen és stabilan tart. "

Ennek a funkciónak nem ez a lényege. Kár, hogy a cikk író nem járt utána.
De nem lövöm el a poént, hátha javítják
huligan | 2012.10.31. 20:19
Azért más bajok is vannak a cikkel, de én nem merek ekézni... A kedvencem a hinta ív... Ez kb olyan, mintha a szofver helyett azt mondanánk, hogy puha árú...:)))
Dartagnan | 2012.10.31. 22:19
Kedves AAron, a 100 mm-es léc pályán kívül szűzhavazásra tényleg jó, de pályán ha leesik a hó és összetúrják a havat, akkor a 75-től már jól lehet menni. Én próbáltam ezt is azt is és nekem a 84-es Völkl jött be. Allmountain lécből főleg pályára testmagasnál hosszabbat nem érdemes venni. Inkább kisebbet ajánlottam, a kényelem és kezelhetőség végett. Freeridra pályán kívülre nyilván hosszabbat javasolok :)
Dartagnan | 2012.10.31. 22:29
AAron! A "A kötésnek egy központi csapos forgórendszere van." mondat vágén pont van! Utána új mondat kezdődik, ami másról szól. A forgórendszer a túrázáshoz kell, az AFS pedig a cipőtalp orrészének pontos illeszkedéséhez. Szerintem világos, csak nem értetted...
Dartagnan | 2012.10.31. 22:32
A hintaív szerintem jó kifejezés a Rockerre :))
Egyből benne van lényege és el lehet képzelni, akár a kanyarsí.
Bár tudjuk, hogy amíg a föld kerek mindig lesznek rockerek!
huligan | 2012.10.31. 22:57
Dartagnan: akit ismerek a sísportban és hozzáértő, az a rokker szót használja. Lehet a taknyot cukrozni, csak nem érdemes...:) Ami AAron beírását illeti, ő valószínűleg arra gondolt, hogy az AFS a különböző talpvastagságú bakancsok miatt van, nem pedig a pontos illeszkedés miatt. Bár mondjuk nézőpont kérdése...
AAron | 2012.11.01. 10:55
"z AFS pedig a cipőtalp orrészének pontos illeszkedéséhez. Szerintem világos, csak nem értetted..."

Köszönöm a helyrerakást, teljesen igazad van és abban is biztos lehetsz, hogy értem és teljesen világos, hogy miről beszélek.
Illet volna a cikk írójának megmagyarázni, hogy miért érdekes a talp pontos illeszkedése. De mivel erről Te sem beszélsz, feltételezem, hogy számodra nem világos, hogy mikor-milyen esetekben fontos, hogy a talp pontosan illeszkedjen (bben az esetben). De segítek, az alpin bakancsoknak és a túrasí bakancsoknak más-és más a talp vastagsága. Amíg a Tyrolia nem jött ki számtalan cégnek ezzel a túrakötésével, a Diamir és a Marker készített olyan túrakötést, ahol egy csuszkán lehetett beállítani, hogy alpin vagy túrabakancsal szeretné-e a felhasználó használni.

A kioktató stílus nem gyere be, beszélgethetünk, de akkor jó a duma, ha (meg) érted, hogy mit írok, nem csak átfutod.

A 100mm közepű lécnek, teljesen vállalható a sugara, meg lehet síelni kezelt pályán is (nem forgatva), az más kérdés, hogy meg kell tanulni síelni.

A hinta ívet Te találtad ki? Ha igen, másért nem kollegialitásból nem kötök bele
Dartagnan | 2012.12.14. 00:59
Kedves Áron, tökéletesen tudom hogyan működnek a túrakötések, mivel használom is, ezért nincs miről beszélni. Ha leszállsz a lóról beszélhetünk :)

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.